ČítanieDreamstime
StoryEditor

Ak čítaš veľa beletrie, máme pre teba dobré správy. Robí z teba lepšieho človeka, toto sa deje s tvojim mozgom

Miroslav Kamody16.05.2024., 09:00h

Pokiaľ aj ty patríš ku knihomoľom, máme pre teba dobré správy. Vedci potvrdzujú, že čítanie z teba robí lepšieho človeka.

Lajkuj Brainee.sk na

Milovníci kníh majú ďalší dôvod na radosť. Ako píše portál Futurism, vedci skúmali, ako čítanie beletrie ovplyvňuje tvoj mozog a tvrdia, že tieto správy sú viac než dobré.

V rozhovore pre PsyPost Lena Wimmer, postdoktorandská výskumníčka na nemeckej Maximiliánskej univerzite, vysvetlila, že ona a jej kolegovia chceli položiť základy pre kvantitatívne štúdie o vplyve beletrie na myslenie – a na svoje potešenie zistila, že čítanie je pre lepšie, než tvrdia niektorí kritici.

image

Máš aj ty doma staré knihy? Farby použité na obaloch môžu byť jedovaté, vyvolávať môžu nepríjemné príznaky

Dve veľké analýzy

„V priebehu posledných desaťročí vedci z niekoľkých disciplín tvrdili, že čítanie beletrie pre poznanie v reálnom svete má ďalekosiahle výhody - ale aj potenciálne nevýhody,” povedala pre webovú stránku. „Chcela som získať objektívny, kvantitatívny prehľad o relevantných empirických dôkazoch, aby som mohla rozhodnúť, či je niektorý z týchto predpokladov podporený empirickými štúdiami.”

S cieľom zistiť, ako čítanie beletrie ovplyvňuje mozog, Wimmer a jej spoluvýskumníci vykonali dve metaanalýzy. Prvá, ako vysvetľujú nemeckí psychológovia v magazíne Journal of Experimental Psychology, skúmala výsledky štúdie, ktorá merala kognitívne funkcie u ľudí, ktorí čítajú rôzne typy fikcie.

image

Čítanie

Archív HN

Druhá brala údaje z longitudinálnej štúdie, ktorá spájala celoživotné čitateľstvo beletrie s kognitívnymi výsledkami od abstraktného myslenia a rozumových schopností až po schopnosť vcítiť sa do druhých.

Sú lepší

V prvej metaanalýze, ktorá zahŕňala údaje zo 70 štúdií a viac ako 11-tisíc účastníkov, vedci zistili, že čítanie beletrie malo malý, ale „štatisticky významný“ pozitívny vplyv na kogníciu subjektov. Najmä ľudia, ktorí čítajú viac beletrie, očividne lepšie súcitia s ostatnými a rozumejú spôsobu ich myslenia, vysvetľuje PsyPost.

Druhá metaanalýza, ktorá zahŕňala 114 štúdií a viac ako 30-tisíc účastníkov, našla ešte výraznejšie pozitívne spojenie medzi čítaním beletrie a kognitívnymi schopnosťami, najmä pokiaľ ide o verbálne zručnosti, uvažovanie, abstraktné myslenie a riešenie problémov.

image

Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku

Podobné trendy

Podobne ako pri prvej analýze vedci zistili všeobecný trend smerom k lepším emocionálnym kognitívnym schopnostiam, ako je empatia, hoci táto korelácia nebola taká výrazná. Celkovo, povedala Wimmer, obe metaanalýzy ukázali podobné trendy: „Ľudia, ktorí čítajú veľa beletrie, majú lepšie kognitívne schopnosti ako ľudia, ktorí čítajú beletriu málo alebo vôbec.“

„Tieto výhody sú malé v rámci rôznych kognitívnych zručností, ale stredne veľké pre verbálne a všeobecné kognitívne schopnosti,” povedala pre PsyPost. „Dôležité je, že medzi čítaním beletrie a kognitívnymi zručnosťami existuje silnejšia súvislosť ako medzi čítaním literatúry faktu a týmito zručnosťami.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. jún 2024 12:17