Muž, ktorý prežil bombardovanie v Hirošime aj Nagasaki.X/historicvids/archív/
StoryEditor

Muž prežil dve atómové bomby. Tsutomu Yamaguchi zažil bombardovanie Hirošimy aj Nagasaki

Viktória Revajová30.04.2024., 13:00h

Japonský námorný inžinier sa zapísal do histórie ako jediný človek, ktorý prežil bombardovanie Hirošimy aj Nagasaki počas druhej svetovej vojny. Toto je neuveriteľný príbeh Tsutomuho Yamaguchiho.

Lajkuj Brainee.sk na

Odhaduje sa, že pri bombardovaní japonských miest Hirošimy a Nagasaki 6. a 9. augusta 1945 zahynulo až 226-tisíc ľudí. Jeden muž však oba útoky zázrakom prežil. Tsutomu Yamaguchi je jedinou osobou, ktorú japonská vláda uznala za priamo postihnutú útokmi na Hirošimu a Nagasaki.

Približne 650-tisíc ľudí bolo japonskou vládou uznaných za hibakushu, čo je označenie pre osoby, ktoré boli priamo postihnuté atómovým bombardovaním Hirošimy a Nagasaki počas druhej svetovej vojny. Ale len jedna osoba bola uznaná ako nijyuu hibakusha, teda dvakrát bombardovaná osoba.

Yamaguchi sa nachádzal len tri kilometre od epicentier výbuchov, a ako zázrakom prežil obe bombardovania bez devastačných zranení. 

image

Černobyľ stvoril monštrum, ktoré desí dodnes. Len 300 sekúnd v jej blízkosti zabíja. Čo je to slonia noha?

Ako prežil výbuch v Hirošime

Yamaguchi sa narodil 16. marca 1916. V 30. rokoch 20. storočia pracoval pre spoločnosť Mitsubishi, pre ktorú navrhoval ropné tankery. V roku 1945 bol vyslaný spolu s kolegami na trojmesačnú pracovnú cestu do prístavu v Hirošime. 6. august mal byť posledným dňom jeho pracovnej cesty a následne sa mal vrátiť domov do neďalekého mesta Nagasaki.

V osudný deň sa spolu s dvomi kolegami vybral na stanicu, Yamaguchi si však na ubytovni, ktorá sa nachádzala na okraji mesta zabudol takzvané hanko - povolenie, ktoré Japoncom umožňovalo cestovať po krajine, a tak sa vrátil, zatiaľ čo jeho kolegovia išli napred. Po ceste na ubytovňu prechádzal okolo poľa, keď zrazu zahliadol na oblohe americký bombardér B-29, ktorý nad mestom zhodil predmet nesený dvoma padákmi. Zrazu sa celá obloha rozžiarila.

Yamaguchi sa v momente vrhol k zemi a zrútil sa do najbližšej zavlažovacej priekopy poľa. Rukami si zakryl tvár a prstami si zapchal uši. Celá zem sa otriasla po mohutnom výbuchu atómovej bomby. Tlaková vlna ho vymrštila do vzduchu a odhodila do blatistej mláky. 

„Myslím, že som na chvíľu omdlel,“ povedal v minulosti Yamaguchi. „Keď som otvoril oči, všetko bolo tmavé a veľa som nevidel. Bolo to ako začiatok filmu v kine pred začiatkom premietania, keď sa len mihajú prázdne zábery bez akéhokoľvek zvuku,“ opísal.

Od epicentra výbuchu sa Yamaguchi nachádzal len tri kilometre. Utrpel popáleniny a na jedno ucho ohluchol, no prežil. Len aby na druhý deň zažil mrazivé déjà vu.

image

Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek

Návrat domov do Nagasaki

​Podarilo sa mu dostať na štyri kilometre vzdialenú stanicu, kde stretol aj svojich dvoch kolegov. Počas cesty sa stretol s hrozivými následkami, ktoré po sebe nechala atómová bomba. Na druhý deň nastúpili do evakuačného vlaku, ktorý ich odviezol do Nagasaki. 

Ošetriť sa nechal až v miestnej nemocnici v Nagasaki a už 9. augusta nastúpil do práce. V tom čase nikto nevedel, čo sa v Hirošime stalo, čiastočne aj preto, že správy podliehali vojenskej cenzúre. Práve v momente, keď svojmu šéfovi v kancelárii opisoval hrôzu, ktorú v Hirošime zažil, tesne po jedenástej hodine na Nagasaki dopadla druhá americká bomba.

image

Američania stratili najmenej tri atómové bomby. Nikto ich nevie nájsť a ani netuší, kde by mohli byť

Tlaková vlna rozbila okná a Yamaguchi spadol na zem. „Miestnosť zrazu zaplnilo rovnaké biele svetlo. Myslel som si, že za mnou prišiel hríbový mrak z Hirošimy,“ opísal pred rokmi.

Mesto malo približne 250-tisíc obyvateľov, z ktorých 74-tisíc prišlo o život. Yamaguchi sa aj v tomto prípade nachádzal tri kilometre od epicentra a zázrakom sa mu podarilo prežiť aj druhý útok amerických jednotiek. V nasledujúcich týždňoch sa však u neho prejavili príznaky otravy radiáciou - trpel vysokými horúčkami, silným vypadávaním vlasov, neustálym zvracaním a ďalšími príznakmi.

image

Oppenheimer mal premiéru v Japonsku. Diváci odchádzali z kín rozrušení, starosta Hirošimy snímku kritizuje

Desiatky rokov mlčal

Yamaguchi po vojne pracoval ako prekladateľ pre spojenecké okupačné sily a učil v škole, až sa nakoniec vrátil k svojej inžinierskej kariére v Mitsubishi. O bombardovaní zväčša odmietal verejne diskutovať až do roku 2000, keď sa stal hlasným zástancom jadrového odzbrojenia. „Keďže som dvakrát zažil atómové bombardovanie a prežil som, je mojím osudom o tom hovoriť,“ tvrdil. „Dôvodom, prečo nenávidím atómovú bombu, je to, čo robí s dôstojnosťou ľudských bytostí,“ vyhlásil pred rokmi.

Napísal pamäte a knihu básní inšpirovaných svojimi zážitkami. V roku 2006 bol o ňom nakrútený dokumentárny film s názvom Dvakrát prežil, ktorý bol premietaný v OSN. 

image

Toto Oppenheimer nepovedal. Jeho úplne prvá atómová bomba zabíjala ešte pred Hirošimou, v USA vraždí dodnes

Hoci Yamaguchi prežil dlhý a relatívne zdravý život, v neskorších rokoch trpel ochoreniami súvisiacimi s ožiarením vrátane šedého zákalu a akútnej leukémie. Jeho manželka, ktorá utrpela otravu radiáciou z výbuchov, zomrela vo veku 88 rokov na rakovinu obličiek a pečene. Všetky ich tri deti tiež hlásili zdravotné problémy.

Yamaguchi žil ešte 65 rokov po útokoch, než 4. januára 2010 zomrel na rakovinu žalúdka vo veku 93 rokov. Niekoľko mesiacov pred smrťou povedal, že mal šťastie, že prežil oba atómové výbuchy, takže „všetko, čo nasleduje, je požehnanie“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 18:19