Minister dopravy Ján Počiatek
StoryEditor

Bez e-známky na diaľnicu zabudnite. Piráti dostanú novú pokutu za každý jeden deň

21.02.2016, 23:37
Autor:
redred
V minulosti dostal blokovú pokutu iba ten, koho prichytili policajti. Teraz jazdu bez e-známky stráži kamerový systém.

Bez e-známky na diaľnicu zabudnite. Alebo si dobre zaplatíte. Aj tak sa dá interpretovať stanovisko ministerstva dopravy k pokutám za jazdu bez elektronickej diaľničnej známky.

Pripomíname, že pokuta tristo eur hrozí za každý deň využívania diaľničnej siete bez známky. Vodiči, ktorí vyjdú na diaľnicu bez zaplateného poplatku opakovane viac dní za sebou, sa musia pripraviť na pokuty v súhrnnej hodnote v tisícoch eur. Jazdu bez známky teda rozhodne nikomu neodporúčame,“ povedal hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa. 

Zmeny pri pokutách

V minulosti dostal blokovú pokutu iba ten, koho prichytili policajti. Teraz jazdu bez e-známky stráži kamerový systém. Kedy sa však vodiči svojich účtov dočkajú, ešte stále nie je jasné.

Podľa nového systému ich majú spracúvať odbory cestnej dopravy a pozemných komunikácií okresných úradov. Tie však ešte žiadne sankcie na spracovanie nedostali. 

Nie je zatiaľ známy ani presný počet vodičov, ktorí by si vo svojej schránke mali pokutu nájsť. Národná diaľničná spoločnosť sa k číslam odmietla vyjadriť. „Presné čísla zverejníme až na konci mesiaca,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Eva Žgravčáková.

Z priebežných čísiel NDS-sky však vyplýva, že bez známky išli na diaľniciach už tisícky vodičov. Slovenskí vodiči si podľa dopravného analytika Jána Bazovského musia nový systém sankcií vyskúšať v praxi, žiadne upozor- ňovanie na nich nezaberie.

Chyba v systéme

Zároveň si vie predstaviť situáciu, že niektorí previnilci by sa svojej pokuty nemuseli dočkať vô- bec. Okresné úrady môžu podľa neho obmedzovať kvantá pokút určených na spracúvanie.

Tu je problém, že systém síce automaticky vygeneruje nepoctivcov, ale okresné úrady to musia napísať a doručiť, tam to už automatizované nie je. Úrady tak budú musieť pri tejto disciplíne, čo je na Slovensku, spracúvať niekoľko tisíc pokút denne. A na jednom takom úrade je tých ľudí koľko? Štyria? Nakoniec môže nastať situácia, že vodičom tá pokuta ani do tých dvoch rokov nedôjde,“ upozorňuje Bazovský na administratívu.

Národná diaľničná spoločnosť zaviedla nový systém elektronických diaľničných známok na začiatku roka, naostro však kontrola známok začala platiť až prvého februára. Namiesto policajtov kontrolujú nepoctivých vodičov kamery. (kra)

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
20. apríl 2024 09:02