StoryEditor

Sulík ostro kritizuje vládu za zvýšenie poplatkov za RTVS: Prekvapuje ma, že nabrala takú bezočivosť

08.06.2016, 18:42
Autor:
lmlm
Šéf SaS hovorí, že Andrej Danko podľa neho pochopil, že nemôže robiť úplne toho submisívneho juniora Ficovi preto, lebo príde o voličov.

Koncesionárske poplatky sú tou najabsurdnejšou daňou, akú v našom systéme máme,“ vyhlásil predseda SaS vo svojom najnovšom videu. Ako hlavný dôvod uviedol fakt, že majú akože spoplatňovať používanie verejnoprávnej televízie, ale v skutočnosti ich musí platiť každý, kto má elektrinu. 

„Absurdnosť, ktorú vymyslel Maďarič“

Zvýšenie koncesionárskych poplatkov o 50 percent schválila koalícia v programovom vyhlásení vlády a stojí za nimi minister kultúry Marek Maďarič. Lenže minulý piatok sa koalíca na apel šéfa SNS Andreja Danka zhodla na koaličnej rade, že zatiaľ sa zvyšovať nebudú.

Takúto absurdnosť vymyslel minister kultúry Marek Maďarič. Povedzme, že on nie je ekonóm, tak dalo by sa to nejak prehliadnuť. Čo ma oveľa viac prekvapuje, je že táto vláda nabrala odvahu a bezočivosť a že ide tieto poplatky výrazne zvyšovať o 50 percent,“ hovorí Sulík.

Dodal, že Danko podľa neho pochopil, že nemôže robiť úplne toho submisívneho juniora Ficovi preto, lebo príde o voličov. SaS a OĽaNO zrušenie koncesionárskych poplatkov prednesú v rámci Opozičnej rady, o čom už informoval Matovičov poslanec Jozef Viskupič.

Sulíkovi prekáža aj fakt, že koncesionárske poplatky už musia platiť aj firmy

Ohradil sa aj INESS

Voči tomu sa ohradil aj INESS (Inštitút ekonomických a spoločenských analýz spolu s Konzervatívnym inštitútom M. R. Štefánika. Iniciovali supstenie hromadnej pripomienky verejnosti, v ktorej navrhujú zrušenie úhrad RTVS pre zamestnávateľov.

Samotnú existenciu platby zamestnávateľa považujeme za nesystémovú, ktorá znižuje transparentnosť financovania verejnej služby. Výber týchto prostriedkov je zbytočne nákladný, a vo svojej povahe predstavuje dvojité zdanenie občanov,“ píše INESS.  

Rozuzlenie môže byť v pondelok

Rozuzlenie ohľadne zvýšenia koncesionárskych poplatkov by mohol byť známy v pondelok po koaličnej rade. Minister Maďarič však zo svojho plánu upustiť nemieni, na tlačovej konferencii dokonca priznal, že je pripravený aj odstúpiť z funkcie.

A aby divadlo bolo kompletné, tak sa pridal ešte aj samotný minister kultúry Maďarič, ktorý povedal, že on si vie aj predstaviť podať demisiu, ak Danko neustúpi. Nech si robia, čo chcú, koncesionárske poplatky by nemali byť zvýšené v žiadnom prípade. Naopak by mali byť kompletne zrušené, lebo chýba logika ich výberu,“ uzavrel Sulík vo videu.

Pozrite si vyjadrenie ministra kultúry Mareka Maďariča ku koncesionárskym poplatkom:

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = ekonomika, homepage = false
18. apríl 2024 19:40