StoryEditor

Nenechajte svoj biznis kvôli dedičskému konaniu zamrznúť

Chod firmy, ako aj právny zmätok, to všetko dokáže spôsobiť náhla a neočakávaná smrť konateľa firmy či spoločnosti. Na koho v takej chvíli prejdú kompetencie vo firme a ako riešiť túto situáciu? Praktické problémy, ktoré môžu vo firme vzniknúť, vysvetľujú právni experti.

A) Spoločnosť s ručením obmedzeným
V prípade smrti konateľa môže fakticky nastať viac druhov situácií, pričom niektoré nemajú žiadny vplyv na chod spoločnosti a naopak, niektoré áno. Konateľ nie je spoluvlastníkom spoločnosti s ručením obmedzeným. „Ak je konateľ aj spoluvlastníkom obchodnej firmy, patrí mu obchodný podiel vo firme. Ak zomrie konateľ, ktorý nebol spoluvlastníkom eseročky, súčasťou dedičstva nebude žiadny podiel v obchodnej spoločnosti, radí Milan Ficek, advokát kancelárie Ficek & Ficeková. Ak zomrie jediný konateľ, spoločníci eseročky musia do troch mesiacov vymenovať na jeho miesto nového konateľa. Konateľstvo vo firme sa totiž nededí, za konateľa môže byť vymenovaná v podstate akákoľvek fyzická osoba, ktorá spĺňa podmienky Obchodného zákonníka. Konateľ nemôže počas života ani určiť, kto bude v prípade jeho smrti nástupcom na tejto pozícii. Túto úlohu má výlučne valné zhromaždenie. Iba to môže vymenovať a odvolávať konateľov eseročky s tým, že ani žiadny jej orgán nemôže určovať, kto v prípade smrti súčasného konateľa bude jeho nástupcom. „Keď zomrie konateľ, ktorý bol zároveň spoločníkom, môžu ostatní spoločníci spoločnosti rozhodnúť o vymenovaní nového konateľa, ak majú na prijatie rozhodnutia...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku 05 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 09:22