StoryEditor

Desať noviniek, ktoré zmenia prácu

Ekonomike sa darí. Vláda preto očakáva, že sa firmy podelia o zisky s pracovníkmi. Sociálni partneri podľa premiéra Roberta Fica uvítali, že štát chce podporiť cestovanie, či sťahovanie sa za prácou. Znova však porastie minimálna mzda a ohlásené je zvýšenie príplatkov za prácu v noci či cez sviatky. Expertka na Zákonník práce Mária Balušinská a rezort práce informujú, čo majú tieto opatrenia obsahovať. Prijaté budú v tomto a nasledujúcom roku.

1.
Rast minimálnej mzdy

Čo platí dnes
V roku 2017 je základná minimálna mesačná mzda 435 eur. Oproti minulému roku vzrástla o 30 eur.

Čo má platiť po novom
Od januára nasledujúceho roka by sa minimálna mzda mala zvýšiť na 480 eur a v roku 2019 má dosiahnuť a možno aj prekonať hranicu 500 eur.

Súvislosti
Keďže ani v tomto roku sa sociálni partneri – vláda, zamestnávatelia a odbory – do 15. júla nedohodli na výške minimálnej mzdy na rok 2018, ministerstvo práce predloží do 31. júla na rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady vlastný návrh. Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala, že bude presadzovať primerané zvyšovanie minimálnej mzdy tak, aby bola jej výška motivačná a kopírovala rast produktivity práce a vývoj ekonomiky. Má to však aj háčik. Základná minimálna mzda ovplyvňuje aj ďalšie minimálne mzdy v ostatných pracovných tarifách. To znamená, že má výrazný podiel na raste celkovej priemernej mzdy v národnom hospodárstve. A práve v tom je problém. Živnostníci, ktorí mzdu nedostávajú, ale ich príjmy závisia od ich osobnej šikovnosti a výkonnosti, musia s rastom minimálnej mzdy platiť každoročne vyššie odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne. Výška minimálnych odvodov je totiž zo zákona nadviazaná na vývoj priemernej mzdy. Minimálny vymeriavací základ, z ktorého sa vypočítajú minimálne odvody, predstavuje 50 percent priemernej mzdy spred dvoch rokov. V tomto roku je tento vymeriavací základ polovicou mzdy za rok 2015, ktorá bola 883 eur (441,50 x 2 = 883). Predstavitelia Slovenského živnostenského zväzu, ktorí pred niekoľkými rokmi navrhovali nadviazanie odvodov na niektorú z ekonomických položiek, konkrétne na mzdový priemer, sú teraz sklamaní. Predpokladali, že systém odvodov bude fungovať bez zasahovania vlády a politikov, teda prirodzeným spôsobom. No keďže vláda každý rok minimálnu mzdu zvyšuje podľa svojich predstáv, živnostníkom tým automaticky zvyšuje odvody.

2.
Desaťdňová platená otcovská dovolenka

Čo platí dnes
Čerství oteckovia už majú nárok na 28-týždňovú materskú dovolenku v čase do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa. Nemôžu si ju však vziať počas obdobia, keď je na materskej matka dieťaťa.

Čo má platiť po novom
Prvý mesiac po narodení dieťaťa si bude môcť otec vziať takzvanú otcovskú dovolenku na obdobie dvoch týždňov, teda 10 pracovných dní. Toto opatrenie sa ročne týka zhruba 32-tisíc otcov. Budú tak môcť mamičke pomáhať počas náročných dní – po príchode z pôrodnice. Dôležité však bude to, že v návrhu, o ktorom sa ešte diskutuje, otec bude musieť bývať s dieťaťom a jeho matkou v spoločnej domácnosti, ale rodičia nebudú musieť byť zosobášení.

Súvislosti
Možnosť rozšírenia ponuky spoločného zdieľania rodičovských povinností a ich zladenia s pracovnými záväzkami považuje ministerstvo práce a sociálnych vecí za ďalšie dôležité opatrenie pri podpore rodín. Minister Ján Richter pripomína, že ide o prvý návrh tohto opatrenia, o ktorom sa ešte bude hovoriť s Európskou komisiou, ako aj s partnermi v Česku, kde podobné opatrenie tiež pripravujú. O tomto návrhu prorodinnej politiky štátu bude vláda hovoriť aj so sociálnymi partnermi. Ide totiž aj o to, kto by mal oteckom otcovskú dovolenku platiť. Mal by to byť štát, teda Sociálna poisťovňa, alebo príslušný zamestnávateľ? Podľa exministra práce Jozefa Mihála by bolo logické, keby náklady hradila Sociálna poisťovňa, a nie zamestnávatelia. Ministerstvo práce spôsob úhrady otcovskej dovolenky jednoznačne nešpecifikovalo....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 04 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 05 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:29