StoryEditor

Škodu spôsobenú letným živlom nemusia pokryť všetky poistky

05.08.2017, 00:26
Autor:
(zk)(zk)
Prudké výkyvy počasia v letnom období spôsobujú ľuďom každý rok škody v státisícoch eur. Ako sa pred nimi účinne chrániť?

Letné živly spôsobujú najväčšie škody na zničených strechách po víchrici, zatečených bytoch a podkroviach domov, zatopených pivniciach a krupobitím poškodených autách, oknách aj úrode. Najčastejšími živlami, ktoré ohrozujú majetok ľudí, sú blesky, povodne a záplavy," priblížila finančná sprostredkovateľka z OVB Allfinanz Slovensko Lucia Murínová.

Letné živly ohrozujú stavbu aj vybavenie domácnosti. Je preto dôležité poistiť si nielen nehnuteľnosť, ale aj jej vybavenie. Poisťovne tiež odporúčajú úplne zatvárať okná a vyťahovať spotrebiče zo zástrčiek. Ak totiž voda pri silnej búrke poškodí interiér cez okno, ktoré bolo otvorené na vetračku", nemusí poisťovňa škodu preplatiť.

Poistka by mala kryť škody z povodní i záplav

Prívalové dažde aj dlhotrvajúce letné zrážky spôsobujú v posledných rokoch zvýšený počet povodní a záplav. Poisťovne medzi týmito udalosťami rozlišujú, poistka by preto mala kryť obidve. Ak voda poškodí hlavné stavebné a konštrukčné prvky nehnuteľnosti a dôjde k porušeniu statiky, škoda môže dosiahnuť aj cenu celej nehnuteľnosti," upozornila Murínová.

Búrky, typické pre letné mesiace, spôsobujú aj zatečenie. Pri silných a nárazových búrkach zrážky prechádzajú cez netesnosti striech, okien alebo cez špáry medzi panelmi v panelových domoch. Pre krytie týchto škôd je potrebné mať v poistení dohodnuté riziko atmosférických zrážok.

Prepätie nie je automaticky súčasťou každej zmluvy

Pri škode spôsobenej úderom blesku sa rozlišuje priamy a nepriamy úder. V praxi sa častejšie vyskytujú škody z nepriameho úderu blesku - takzvaného prepätia. Prepätie nie je automaticky súčasťou každej poistnej zmluvy k domácnosti, mnohé poisťovne kryjú len riziko priameho úderu blesku. Preto sa uistite, že vaša zmluva kryje aj tieto situácie," pripomína Murínová.

V prípade vzniknutej poistnej udalosti je dôležité okamžite nahlásiť udalosť a odfotiť všetky škody. Pri nákladnejších poškodeniach je možné požiadať poisťovňu o poskytnutie zálohy z poistného plnenia, ktorá slúži počas odstraňovania škôd.

Pozor na to, čo máte kryté zo zákonnej poistky

Mali ste poškodené aj vozidlo? Povinné zmluvné poistenie pritom na zmiernenie škôd a nárok na poistné plnenie v takýchto prípadoch stačiť nebude. „Povinné zmluvné poistenie kryje len škody spôsobené vašim vozidlom počas prevádzky inej strane,“ upozorňuje Peter Kundlák, technický riaditeľ Business Lease Slovakia. Spoločnosť poskytuje komplexnú mobility a je popredný hráč na poli operatívneho lízingu. V takýchto prípadoch sa oplatí havarijné poistenie, prípadne pripoistenie.

Ako spresňuje Peter Kundlák, havarijné poistenie pomáha finančne zvládnuť následky poistnej udalosti, ako napríklad škody spôsobené záplavami, pádom stromu, stretom so zverou, prasknutím čelného skla, krádežou vozidla alebo jeho časti, vandalizmom a podobne.

Od čoho sa odvíja výška spoluúčasti  

Havarijná poistka však obvykle nekryje celú škodu a vyžaduje spoluúčasť. Výška spoluúčasti sa odvíja od ceny poistky. „Čím je vyššia cena poistky, tým je spoluúčasť nižšia, až nulová,“ podotýka Peter Kundlák. Ako vyplýva zo štatistík Business Lease Slovakia, medzi firmami je najčastejšie využívanou spoluúčasť 5 percent, minimálne 165 eur. Najlacnejšie poistenie je so spoluúčasťou 10 %, minimálne 330 eur.

Pred uzavretím poistky si však zistite aj promptnosť reakcie poisťovne pri poistnej udalosti a jej asistenčné služby, čo oceníte, ak k poistnej udalosti dôjde mimo domova. V prípade využívania operatívneho lízingu je situácia jednoduchšia. „Napríklad Business Lease poskytuje v prípade potreby a vlastné asistenčné služby vodičovi, teda cestnú asistenciu, odtiahnutie jeho vozidla alebo náhradné vozidlo. A to nonstop, aj počas sviatkov, na Slovensku aj v Európe,“ konštatuje Peter Kundlák.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 11:09