StoryEditor

Dohody dali čiernej práci červenú

02.08.2017, 23:29
Autor:
kokkoksoksokkulkul
Možnosti práce na dohody sa u nezamestnaných pred štyrmi mesiacmi zmenili. Pozrieme sa na to, aké novinky to prinieslo do praxe. Čo radia odborníci tým, ktorí sa chcú zamestnať na dohodu.

Odpovedá Róbert Kalmár, team líder VGD Slovakia

1. Zmeny od mája
Od mája nezamestnaných zasiahli zmeny pri dohodách. Pre ktoré skupiny ľudí bude naďalej výhodné pracovať na dohodu a komu to skomplikovalo život?
V prvom rade sa tieto zmeny týkali len nezamestnaných. Zaviedli sa nové limity z hľadiska dĺžky doby, počas ktorej môžu nezamestnaní pracovať na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru, a to v úhrne do 40 dní za kalendárny rok. Ďalej sa zaviedol limit na maximálne jednu dohodu počas tejto doby, teda zakázal sa pre nezamestnaných súbeh viacerých dohôd. Taktiež takáto dohoda by nemala byť uzatvorená s posledným zamestnávateľom, ako ani so zamestnávateľom, ktorý človeka odmietol zamestnať po sprostredkovaní úradom práce, a to počas 6 mesiacov od sprostredkovania

2. Ďalšie možnosti
Aké majú možnosti nezamestnaní na úradoch práce, ak si chcú popri evidencii privyrábať?
Okrem klasických dohôd o vykonávaní prác mimo pracovného pomeru môžu robiť osobnú asistenciu alebo sa môžu zúčastňovať na dobrovoľnej vojenskej príprave, resp. môžu pomáhať aj Štatistickému úradu pre štatistiky rodinných účtov.

3. Odpracované dni
Ako sa myslí to, že nezamestnaný môže odpracovať 40 dní v roku? Čo ak niekto odpracuje hoci len hodinu denne na dohodu?
Zákon o službách zamestnanosti limituje pre nezamestnaných možnosť pracovať na dohodu maximálne 40 dní v kalendárnom roku. Tento limit hovorí o dobe trvania dohody. Preto sa do limitu započítava počet kalendárnych dní trvania dohody. V žiadnom prípade nie skutočne odpracovaný čas. Na druhej strane, aj tu platia ďalšie limity, a to v zmysle Zákonníka práce. Podľa neho je možné uzatvoriť dohodu o vykonaní práce maximálne na 350 hodín a dohodu o vykonaní pracovnej činnosti maximálne na 10 hodín týždenne. Preto je potrebné brať do úvahy všetky uvedené obmedzenia.

4. Výhody evidencie
Aké výhody má pre človeka, ak je evidovaný na úrade práce?
Najväčšou výhodou pre uc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 02 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 03 - Modified: 2024-02-28 12:35:57 - Feat.: - Title: Rezort práce predstaví o pár dní európsky program pre nezamestnaných v objeme 300 miliónov eur 04 - Modified: 2024-02-27 18:00:00 - Feat.: - Title: „Katastrophe!“ Nemci nemajú kde bývať, chýbajú im státisíce bytov. A bude horšie 05 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 05:20