StoryEditor

Rezort spravodlivosti vybral prvých znalcov na extrémizmus. Viacero uchádzačov neprešlo výberom

08.08.2017, 09:04
Autor:
ducduc
Slovensko spoznalo prvých znalcov, ktorí budú riešiť extrémistov.

Júlové odborné skúšky na znalcov v odvetví politický a náboženský extrémizmus už majú svoje výsledky. „Na politický extrémizmus bolo dokopy prihlásených 25 uchádzačov, z ktorých sa na skúške zúčastnilo 11 a 6 z nich bolo úspešných,“ informuje HN hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla. Dodáva však, že na náboženský extrémizmus bolo prihlásených 10 uchádzačov, no na skúške sa zúčastnili len dvaja, a obaja neboli úspešní.

Termíny sa ešte budú vyhlasovať
Rovnako ako v prípade ostatných znaleckých odborov a odvetví, aj pre extrémizmus platí, že sa aj naďalej možno prihlasovať na odborné skúšky. Ich ďalšie termíny budú vytýčené v závislosti od počtu prihlásených. „Zákon nevylučuje situáciu, že odborné skúšky znalcov sa uskutočnia ešte koncom tohto kalendárneho roka, ak by bol veľký záujem,“ vysvetľuje Bubla.

Nedostatočné vyšetrovanie
Vznik nového znaleckého odvetvia pre extrémizmus súvisí s januárovou zmenou, podľa ktorej už o trestných činoch extrémizmu rozhoduje Špecializovaný trestný súd. Pôsobnosť prejednávať a rozhodovať o týchto deliktoch sa tu presťahovala z 54 okresných súdov. Obžalobu po novom podáva Úrad špeciálnej prokuratúry. Podľa rezortu prax ukazovala, že absencia znaleckého odboru bránila dôslednému vyšetrovaniu extrémistických trestných činov.

Čo musia splniť
Nový znalecký odbor sa delí na dve odvetvia, a to politický extrémizmus a náboženský extrémizmus. Súdni znalci zapísaní v odbore extrémizmu budú spolupracovať najmä s políciou, prokuratúrou a súdmi pri prešetrovaní extrémizmu, ale aj orgánmi verejnej moci pri prešetrovaní priestupkov extrémizmu. Na zápis do znaleckého odboru treba vykonať odbornú skúšku.

Ministerstvo spravodlivosti navyše vyžaduje vzdelanie v niektorom z odborov spoločenských a humanitných vied či vykonávanie praxe počas minimálne siedmich rokov. Nový znalec by mal byť taktiež bezúhonný.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 19:52