StoryEditor

Kroky, ktoré musíte urobiť pri predaji rolí

09.08.2017, 00:45
Od vstupu do Európskej únie sme prišli o 3,42 percenta poľnohospodárskej pôdy, čo je v prepočte 66 897 hektárov. Zámer zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskych pozemkov, ktorý vstúpil do účinnosti v júni roku 2014, bol teda zrejmý. Uprednostniť pri jej kúpe miestnych poľnohospodárov. U tých je predpoklad, že nebudú vynímať pôdu z fondu. Snahou bolo aj obmedziť jej špekulatívny nákup zahraničnými investormi cez nastrčené slovenské obchodné spoločnosti. Prevod pôdy po takmer troch rokoch čakajú ďalšie zmeny. Aký je aktuálny postup pri predaji a čo nové sa chystá, objasňuje Mojmír Plavec, advokát a tajomník Realitnej únie SR.

Ktoré pozemky patria pod režim zákona
Treba povedať, že kataster pojem poľnohospodársky pozemok nepozná, takže na liste vlastníctva budete pozemok s týmto prívlastkom hľadať márne. Ide o širší pojem pre viaceré druhy produkčne potenciálnych pozemkov, ktoré sú v katastri evidované ako:
– orná pôda,
– chmeľnice,
– vinice,
– ovocné sady,
– trvalé trávne porasty

Ktoré pozemky nepatria pod sprísnený režim kúpy
– pozemok zapísaný v katastri ako záhrada, v zastavanom území obce (intraviláne) alebo mimo zastavaného územia obce, ak:
• je určený na iné ako poľnohospodárske využitie (napríklad stavebný pozemok),
• možnosť jeho poľnohospodárskeho využitia je obmedzená,
• s výmerou menšou ako dvetisíc štvorcových metrov,
• je priľahlý k stavbe, s ktorou svojím umiestnením a využitím tvorí funkčný celok.

Čo myslí zákon pod pojmom nadobúdanie alebo prevod vlastníctva
Prevod znamená nielen predaj, ale aj darovanie a vrátenie daru. Tiež prevod v prospech toho, kto má k pôde záložné právo zapísané v katastri. Zákon sa nevzťahuje na zámenu pozemkov vtedy, ak sa zamieňajú poľnohospodárske pozemky s porovnateľnými hodnotami, pričom ich rozdiel nie je väčší ako desať percent.

Kto môže po novom nadobúdať vlastnícke právo k poľnohospodárskemu pozemku

1. Ten, kto má na našom území trvalý pobyt alebo sídlo najmenej desať rokov a musí vykonávať poľnohospodársku výrobu ako podnikanie najmenej tri roky pred dňom uzavretia zmluvy o prevode vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.

2. Ten, kto vykonáva najmenej tri roky pred dňom uzavretia takej zmluvy poľnohospodársku výrobu v pracovnom pomere, v obdobnom pracovnom vzťahu alebo v inom pracovnoprávnom vzťahu u osoby, kt...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 04 - Modified: 2024-01-05 10:02:45 - Feat.: - Title: Aké druhy parciel sa dajú kúpiť od štátu a platíte aj nejakú daň? Pre HN odpovedá advokát 05 - Modified: 2023-12-24 14:30:00 - Feat.: - Title: Predaj pôdy sa riadi prísnym zákonom. Ako treba postupovať?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 13:09