StoryEditor

Zváranie povýšili na high-tech biznis. A získali za to ocenenie

15.08.2017, 00:00
Autor:
(tur)(tur)
Vo svete je málo firiem, ktoré zo zvárania urobili high-tech biznis. Takéto podniky sú hlavne v USA, Nemecku a Japonsku. V strednej a východnej Európe tiež jeden je – Prvá zváračská v Bratislave.

„Špičkové zváracie komplexy vyvíjame a vyrábame v našej spoločnosti, takže know-how je stopercentným vlastníctvom našej firmy,“ povedal nám generálny riaditeľ spoločnosti Prvá zváračská Peter Fodrek.

Zvára hliníkové zliatiny
Jedným takýchto špičkových zváracích komplexov, ktoré táto bratislavská firma vyvinula, skompletovala, uviedla na trh a aj sama používa, sa vyznačuje unikátnou technológiou. Je to automatizovaný elektrónovolúčový komplex na zváranie hliníkových zliatin.
Jeho označenie je komplikované a bežnému čitateľovi nezrozumiteľné – PZ EBW TWIN AUTOMATIC SYSTEM 1G. Keď ale povieme, že táto technologická linka sa používa na zváranie hliníkových výmenníkov tepla nezávislého kúrenia elektromobilov, tak aj priemerne technicky zdatným motoristom je hneď jasné, o čo ide.
Za toto zariadenie získala Prvá zváračská prestížne ocenenie rezortu hospodárstva – Inovatívny čin roka v kategórii výrobková inovácia.

Svetový trend
Výroba výmenníkov tepla určených pre nezávislé kúrenie v elektromobiloch, je najnovší svetový trend a pre majiteľa know-how v tejto oblasti poskytuje konkurenčnú výhodu na trhu a zvyšuje jeho exportnú schopnosť. Zariadenia na zváranie elektrónovým lúčom sú určené na automatizované zváranie dielcov vo vákuových komorách. Dodávajú sa so strednofrekvenčným energoblokom a pulznou reguláciou výkonu od 0 do 8 kilowattov a s urýchľovacím napätím 30 až 60 kilovoltov. Zváranie je plne automatizované s využitím riadiaceho systému.

V konštrukcii elektrónovolúčového zváracieho komplexu sa využíva nová koncepcia elektrónového kanóna. „Originálne je riešená sústava pre optické sledovanie elektrónolúčových procesov vo vákuu. Programové vybavenie zváracieho komplexu umožňuje monitorovanie a riadenie 18 rozhodujúcich technologických parametrov zvárania,“ približuje Fodrek novú linku. Prvá zväračská ju zákazníkom dodáva „na kľúč," spolu s technologickými postupmi zvárania.

Takto linka pracuje
Dielce výmenníka tepla sa vyrábajú tlakovým liatím z hliníkových zliatin. Zváracie zariadenie je navrhnuté na dokonalé spojenie a upevnenie minimálne dvoch súborov výmenníka tepla pri dosiahnutí kapacity sto tisíc kusov zváraných komponentov za rok.

V ohnisku elektrónového lúča vzniká vysoká koncentrácia rýchlych elektrónov, ktoré pri dopade na zváraný spoj odovzdávajú svoju kinetickú energiu, čím spôsobujú v mieste styku lokálny ohrev. Vplyvom toho dochádza k pretaveniu materiálu a tým k vytvorenie zvarového spoja. Samotné zváranie zahŕňa stehové zvarenie krytu, rebier a obvodové zvarenie krytu výmenníka tepla, vrátane štyroch zvarov elektrónovým lúčom vo vákuu.

Plány s Nemcami
„V našej spoločnosti momentálne pracujú dve technologické zváracie komplexy uvedeného typu. V marci 2018 dáme do prevádzky tretí zvárací komplex,“ približuje plány Fodrek. Na expert tak pôjde z Prvej zváračskej okolo 300-tisíc zvarených komponentov určených do elektromobilov.

To ale nie je všetko. „V spolupráci s nemeckou firmou plánujeme rozšíriť naše kapacity tak, aby sme do roku  2020 boli pripravení dodávať do automobilov trištvrte milióna komponentov,“ dodal šéf Prvej zváračskej.
Nový zvárací komplex umožňuje výrazné zlacnenie výroby. Ale aj zvýšenie počtu zvarených kusov v jednej pracovnej zmene o minimálne 50 percent.

-----------------------------------
Viac o Prvej zváračskej
Je to výskumno – vývojová spoločnosť. Zaoberá sa modernými technológiami zvárania, delenia a povrchového spracovania materiálov s využitím lasera, elektrónového lúča, oblúkových vysokoproduktívnych metód a plazmy. Má 90 pracovníkov. Do výskumu ročne investuje okolo 300-tisíc eur.

01 - Modified: 2024-04-02 11:08:59 - Feat.: - Title: Poznáme víťaza ankety Svetové auto roka 2024. Kórejský obor získal dve ocenenia 02 - Modified: 2024-03-10 22:39:42 - Feat.: - Title: Ocenenie Skutočný človek získal riaditeľ Depaul Slovensko Jozef Kákoš 03 - Modified: 2024-02-16 10:22:10 - Feat.: - Title: O Európsky strom roka sa uchádza aj vyše 500-ročný dub zo Slovenska. Zahlasovať zaň môžeš ešte pár dní 04 - Modified: 2024-02-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá kráľovná získala dánskeho Oscara za film o zvádzaní. Popri panovníckych povinnostiach ušila desiatky kostýmov 05 - Modified: 2023-12-16 19:23:45 - Feat.: - Title: Rakúsky prezident aj viedenský arcibiskup ocenili Schwarzenberga ako Európana
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:33