Veľký senát štrasburského súdu rozhodol v prospech ruskej trestnoprávnej úpravy.Reuters
StoryEditor

Štrasburgu prispievame jeden a pol milióna. Giganty 20-krát viac

15.08.2017, 11:09
Autor:
ducduc
Európsky súd pre ľudské práva zverejnil svoj rozpočet na tento rok. Ten je vo výške 71 miliónov eur. Finančné prostriedky sa používajú na odmeňovanie sudcov, platy radových zamestnancov, preklady či tlmočenie.


Na rozpočet súdu sa skladá všetkých 47 členských krajín Dohovoru a Rady Európy. Príspevok Slovenskej republiky predstavuje podľa zverejnených informácií súdu 1 496 338 eur. Výška príspevku jednotlivých členských krajín Rady Európy sa vypočítava z počtu obyvateľov a HDP

V Štrasburgu momentálne pôsobí z celkového počtu 672 úradníkov deväť úradníkov zo Slovenska. Jediným slovenským sudcom je sudkyňa Alena Poláčková. Pred dvomi rokmi nahradila sudcu Jána Šikutu.

Úlohou Európskeho súdu pre ľudské práva je zabezpečiť, aby štáty rešpektovali práva a záruky upravené v dohovore. To súd robí preskúmavaním sťažností jednotlivcov, prípadne štátov. Ak sudcovia v Štrasburgu usúdia, že krajina porušila práva alebo záruky vyslovené v dohovore, vynesie proti nim rozsudok vyslovujúci porušenie. Tie sú potom pre dotknuté štáty záväzné. V minulom roku bolo na súde zaregistrovaných celkovo 309 sťažností proti Slovenskej republike, čo je takmer šesť žiadostí na stotisíc obyvateľov. V polovici roka súd eviduje proti Slovensku 183 sťažností.

Najviac Francúzi
Rozpočet celej Rady Európy je 454 miliónov eur. Medzi najväčších donorov Rady a v konečnom dôsledku aj Európskeho súdu pre ľudské práva sú Rusko a Turecko. Ide však súčasne o najnestabilnejšie členské krajiny. Dôvody sú jednoduché. Rusku boli odobraté hlasovacie práva v Rade Európy, takže reálne môže zastaviť platby. Turecku po pokuse o puč zase môže byť pozastavené členstvo kvôli porušovaniu základných ľudských práv a slobôd.

Príspevok Turecka do rozpočtu Rady Európy v roku 2017 je v porovnaní so Slovenskom viac ako 20-násobný, a to takmer 34 miliónov eur. Na druhej strane Rusi Rade Európy prispievajú o niečo menej – 33 miliónov. Na porovnanie – Veľká Británia prispieva sumou 32,5 milióna eur.

Ešte väčším platiteľom je Nemecko, ktoré členstvo v Rade Európy a v Dohovore o ľudských právach a základných slobodách vyjde v tomto roku na 36 065 452 eur. Na čele rebríčka je Francúzsko so sumou 37 850 197 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:06