StoryEditor

Naše mestá si nevedia udržať parky. Pomohli by aj zelené strechy

01.09.2017, 00:00
Autor:
(tur)(tur)
Samosprávy môžu čerpať eurofondy na tzv. vegetačné strechy, ktoré by mestá trochu schladili. Financie sa dajú získať do 29. septembra.

Slovenské mestá v letnom období trápia čoraz väčšie horúčavy. Je to spôsobené aj nedostatkom zelených plôch. Pomôcť však môžu aj zelené strechy, ktoré sa dnes dajú inštalovať rýchlo a jednoducho, bez zvýšených nárokov na statiku budov. Aj na ne môžu mestá získať financie z eurofondov. Uzávierka výzvy je 29. septembra.

Nedostatok zelených plôch v mestách najviac pociťujeme v lete pri dlhodobých horúčavách. Betónové plochy sa nedokážu cez noc ochladiť, sálajú teplo aj po zmene počasia a ohrievajú vzduch o niekoľko stupňov. Skutočnosť, že naše mestá zaostávajú v zeleni za zahraničnými, dokazujú aj mapy zaznamenané v európskom Urban Atlase, ktoré boli zhotovené podľa snímok z roku 2006.

Betónové mestá
Odvtedy sa situácia ešte zhoršila. „Z našich krajských miest je s mestskou zeleňou na tom najhoršie Trnava, ktorá má len 1,58 percenta mestskej zelene a 2,03 pwercenta aj s lesmi. Spolu s ňou trojicu najmenej zelených tvorí Bratislava a Košice. Tie majú podiel zelených plôch spolu s lesmi 11,05 percenta a 16,15 percenta,“ vysvetľuje Karol Smolík z portálu geoweb.sk.
Ako dodáva, najlepšie z krajských miest je na tom Banská Bystrica s 1,47 percentami mestskej zelene a 56,08 parcentami spolu s lesmi. Pri takomto trende, keď mestá nedokážu udržiavať zeleň a parky, je nevyhnutné využiť akúkoľvek možnosť pre revitalizáciu „betónovej džungle“. Veľmi účinným spôsobom sú vegetačné, teda zelené strechy. Vďaka moderným materiálom je ich dnes možné nainštalovať jednoducho za pár hodín.

Eurofondy na ochladenie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa tento rok rozhodlo podporiť práve také projekty, ktoré dokážu zmierniť účinky extrémnych teplôt v mestách. Ponúka eurofondy určené na zlepšenie environmentálnych aspektov v objeme 33 miliónov eur. Prvé kolo výzvy vyhlásilo už v marci. Uzavreté bolo 30. 6. 2017 a doručených bolo 70 projektov v celkovom objeme 21,2 milióna eur. V eurofonde stále ostáva viac ako 10 miliónov, takže žiadatelia majú možnosť ich získať.

Termín uzávierky ďalšieho kola je 29. septembra. Môžu o ne požiadať organizácie štátnej správy, obce, mestá, samosprávne kraje, subjekty verejnej správy, mimovládne organizácie a subjekty zo súkromného sektora. Doteraz nebola podaná žiadosť o žiadny projekt zelenej strechy. „Pritom parametre zelených striech nie sú presne špecifikované, čo dáva žiadateľom voľnosť. Z hľadiska dopadu na životné prostredie už päť percent zatrávnených striech v meste je pre životné prostredie významným prínosom,“ zdôrazňuje Michal Feik z ministertva pôdohospodárstva.

---------------------------------------------------

Výhody vegetačnej strechy
1. Zeleň mení oxid uhličitý na kyslík.
2. Významnou mierou sa predlžuje životnosť hydroizolácie.
3. Vegetácia chráni strechu pred extrémnymi teplotami a klimatickými zmenami.
4. Strešná konštrukcia je chránená pred teplom (neprehrieva sa), ale aj pred chladom v zimnom období.
5. Znižujú sa náklady na kúrenie a klimatizáciu.
6. Vegetácia zlepšuje miestnu klímu odparovaním vlhkosti, viaže prach a filtruje škodliviny vo vzduchu.
7. Vegetácia zadržuje zrážkovú vodu (30 až 90 % podľa typu vegetačnej strechy).
8. Znižujú sa poplatky za odvádzanie zrážkovej vody do kanalizácie.
9. Zabezpečí sa protipožiarna ochrana budov (strechy sú zaradené do kategórie nehorľavé).
10. Rozširuje sa životný priestor ľudí, rastlín a zvierat.
11. Zvyšuje sa hodnota nehnuteľnosti.

01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 04 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 05 - Modified: 2024-04-08 22:09:49 - Feat.: - Title: Štátna akciovka mala rekordný rok, prekonala poštu aj diaľničiarov. Saková je s vedením aj tak nespokojná
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 01:07