StoryEditor

Vyše polovica Slovákov je so zárobkom spokojná. Mnohí sa však boja, že peniaze kazia vzťahy

08.09.2017, 16:14
Autor:
run, turrun, tur
Väčšina Slovákov prejavuje kladný vzťah k peniazom, no v reále je to inak. Odhalil to prieskum Nadácie Partners a agentúry Focus. Najčastejšou obavou okolo peňazí sú frustrácia z ich nedostatku, riziko pokazenia vzťahov a slabé vzdelanie vo sfére financií.

Podľa prieskumu takmer polovica opýtaných (48 percent) má k svojej životnej úrovni neutrálny postoj. Tvrdia, že nie je ani dobrá, ani zlá. Viac než tretina (38 percent) je s ňou spokojná a hodnotí ju ako dobrú. Naproti tomu 15 percent sa na svoju životnú úroveň sťažuje.
Pri otázke, či si myslia, že sa zmení v priebehu jedného roka, až dve tretiny neočakávajú žiadne zmeny, každý piaty očakáva zlepšenie a každý desiaty zhoršenie. „Životná úroveň Slovákov sa naozaj zvyšuje, čo dokazujú aj porovnania z posledných prieskumov. Postupne rastú reálne mzdy, úspory v bankách, ale aj spotreba. Okrem iného aj súčasné extrémne vysoké rasty úverov svedčia o tom, že ľudia majú do budúcna pozitívne očakávania, že sa im ich situácia nezmení a budú schopní splácať záväzky pri úveroch,“ hodnotí Maroš Ovčarik z Finančného kompasu.

Pohľad cez emócie

Až 63 percent Slovákov uvádza, že majú peniaze radi, päť percent ich považuje za svoj život, naproti tomu pre 26 percent respondentov sú peniaze ľahostajné a päť percent ich nemá rado. Pozitívny vzťah k nim majú najmä preto, lebo im umožňujú mať kontrolu nad životom a dávajú im istotu.
„Ak vnímame peniaze ako nástroj na život podľa svojich predstáv, treba mať jasnú predstavu, ako sa prostredníctvom nich dostanem k svojim cieľom. Na prvom mieste je vždy dobrý plán. Sledujem aj u našich klientov, že často nevedia, čo si vďaka svojim príjmom môžu, alebo nemôžu dovoliť,“ opisuje Andrea Straková z Partners Group SK.
A aké sú najčastejšie obavy spojené s peniazmi? Pre 29 percent z tých, ktorí ich majú radi, sú najväčšou obavou pokazené vzťahy s blízkymi a kamarátmi. Tí, ktorí sa o peniaze nezaujímajú a nemajú ich radi, až štyri percentá nevidia dôvod sa im venovať, keďže ich nemajú. Pri 19 percentách je odradzujúce od peňazí to, že nedostali na škole žiadne poriadne vzdelanie súvisiace s hospodárením a s financiami.

Dvojstranný pohľad

Viac než polovica (53 percent) pracujúcich Slovákov je spokojných so svojim zárobkom, no zároveň si vedia predstaviť na páske aj vyššiu sumu. Pritom približne 60 percent uviedlo, že ich aktuálna výška čistého mesačného zárobku je do 700 eur. Opýtali sme sa, s akou sumou by boli spokojní? Z tých, ktorí sú dnes spokojní s príjmom, uviedlo až 60 percent sumu do tisíc eur v čistom. Zo Slovákov, ktorí sú nespokojní so svojim zárobkom (47 percent), by polovica prijala mesačný príjem v čistom do 900 eur.

Faktor strachu

Viac než tretina opýtaných ako dôvod, ktorý im bráni v lepšom zárobku, uvádza neochotu zamestnávateľa zvýšiť im mzdu. To aj napriek tomu, že majú finančné prostriedky. Necelá tretina z tejto kategórie tvrdí, že dôvodom sú vysoké dane a odvody a 22 percent sa bojí, že by si zamestnávateľ pri ich žiadosti o zvýšenie platu našiel náhradu.
Takmer tretina uvádza, že sú spokojní s tým, čo majú, alebo že nemajú radi zmeny. „Ak sa pozeráme na otázku – čo Slovákom bráni v lepšom zárobku, zohráva tu pomerne významnú úlohu faktor strachu,“ hovorí Ovčarik. Strach prevláda najviac u obyvateľov so základným a stredoškolským vzdelaním a s príjmom do 900 eur. Podľa Ovčarika to vyplýva z vysokej nezamestnanosti.
Odporúčaním Strakovej, ako si poradiť s týmito obavami, je zistiť si svoje možnosti v aktuálnej situácii a stanoviť si plán. „Výsledkom takejto analýzy môže byť aj konštatovanie, že je potrebné hľadať riešenia na zvyšovanie príjmov, teda na zvýšenie kvalifikácie a svojej hodnoty na trhu práce. S tým rastie sebavedomie a odvaha požiadať si o vyšší príjem,“ hovorí.

01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 03 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 04 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 05 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 01:24