StoryEditor

Sedem rád, ako na dlhy zosnulého

11.09.2017, 00:00
Ak dedíte firmu s pohľadávkami alebo podobný majetok s dlhmi, nemusíte sa obávať, že vás to existenčne ohrozí. Existuje na to viacero východísk. Ako konkrétne si s tým poradiť v rodine, ale aj v rámci podnikania, objasňuje advokát Róbert Bános.

1. Ako zistiť mieru zadlženosti
Majetkové pomery podniku sa dajú zistiť z účtovníctva. Dedičia môžu využiť aj takzvanú konvokáciu. Ide o výzvu veriteľom, aby oznámili svoje pohľadávky. Na návrh dedičov vydá súd uznesenie – veriteľov v ňom vyzve, aby mu oznámili svoje pohľadávky v určenej lehote nie kratšej ako jeden mesiac. Zverejní to aj na úradnej tabuli súdu, na jeho webe ako aj webe Notárskej komory.


Riešenie v praxi: Výzva má význam, najmä ak dedičia neboli so zosnulým v kontakte. Alebo ak nemajú informácie o jeho všetkých dlhoch. Konvokáciou sa má určiť okruh osôb, ktoré uplatňujú svoje pohľadávky. Slúži aj na ochranu dedičov voči tým veriteľom, ktorí si pohľadávky neprihlásili.

2. Ako zabrániť narastaniu dlhu
Smrť dlžníka a to, že o jeho majetku je dedičské konanie, nemá podľa ustálenej praxe vplyv na omeškanie s plnením jeho dlhu. Znamená to, že jeho právny nástupca je povinný platiť aj úroky, a to aj za dobu po smrti dlžníka. Zákon síce umožňuje dočasne zabezpečiť ochranu majetku patriaceho do dedičstva, ale len do skončenia konania. Ak treba, súd urobí aj bez návrhu neodkladné úkony: zabezpečí dedičstvo, urobí jeho súpis, zverí veci osobnej potreby manželovi poručiteľa či inému členovi domácnosti, postará sa o predaj ostatných vecí či ustanoví správcu dedičstva.


Riešenie v praxi: Takzvané neodkladné úkony slúžia na zabezpečenie majetku pred poškodením, odcudzením či zničením. Zákon ich uvádza len ako príklady, dajú sa teda použiť aj iné – podľa konkrétnej situácie. Ak sa dedí aj podnik, môže byť správcom dedičstva i ten, kto má skúsenosti s jeho vedením. Ale môže ním byť aj dedič alebo iná blízka osoba či notár nea...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 00:51:12 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec sa v paneli zameral na malých podnikateľov. Únia by mala pomôcť aj farmárom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 23:15