euro, peniazeReuters
StoryEditor

Penzisti, takto využívajte účet v banke a ušetríte

22.09.2017, 22:23
Autor:
(zk)(zk)
Trend a záujem dôchodcov o vyplácanie dôchodkov na účty v bankách rastie. Ako si teda správne vybrať?

Zároveň klesá aj počet dôchodkov vyplácaných v hotovosti prostredníctvom pošty. Dokazujú to čísla Sociálnej poisťovne, ktorá ku 31. augustu 2017 vyplatila na bankové účty takmer 950 000 dôchodkov, v hotovosti takmer 410 000. Len v auguste 2017 poisťovňa zaregistrovala cez 4200 nových žiadostí o zasielanie dôchodkov na účet v banke. 

Na čo má slúžiť bežný účet penzistu

Bežný účet v banke neslúži na zhodnotenie úspor. Úrokové sadzby na bežných účtoch sú dnes veľmi blízke nule, takže peniaze uložené na bežnom účte strácajú na hodnote.

„Preto odporúčame nechávať na bežnom účte iba toľko peňazí, koľko je nevyhnutné na klasické výdavky a prípadnú rezervu. Zbytok si presuňte či už na sporiace produkty alebo iné produkty určené na zhodnotenie úspor, avšak opatrne a vždy sa radšej poraďte," radi Martin Švidroň z portálu Finančná Hitparáda. O radu neváhajte požiadať aj viacerých odborníkov súčasne.

Ako si vybrať správny účet v banke?

Pri priemernej výške dôchodku na Slovensku (niečo málo nad 425 eur) je pre dôchodcov aj pár eurový poplatok mesačne za účet v banke priveľa. Preto je potrebné venovať porovnaniu účtov chvíľu pozornosti a ročne tak ušetriť nemalé finančné prostriedky. 

Niektoré banky podľa MartinaŠvidroňa ponúkajú balíky služieb špeciálne pre „seniorov“, podmienkou na jeho získanie je zvyčajne len platný preukaz totožnosti a rozhodnutie o poberaní dôchodkovej dávky zo Sociálnej poisťovne.

„Nájdu sa balíky služieb bohatšie svojím zložením, ktoré naozaj dôchodcom uľahčia život, ale nájdu sa aj také, ktoré sú skôr marketingovým nástrojom banky a balíky sú chudobnejšie svojím zložením. Netreba zabudnúť, že každá operácia nezahrnutá v balíku služieb je spoplatnená podľa aktuálne platného sadzobníka banky." 

Kroky, ako máte postupovať

Najlepší univerzálny účet neexistuje, preto predtým, ako sa rozhodnete pre konkrétny bežný účet, urobte si mesačný sumár. Spíšte si všetky transakcie, ktoré v priebehu mesiaca realizujete (napríklad jednorazové príkazy, trvalé a inkasné príkazy, platby kartou, výbery z bankomatu vlastnej alebo cudzej banky, platby kartou cez internet). Ku každej transakcii si napíšte aj počet realizácií, ktoré robíte za mesiac.

Keď budete mať tento zoznam spísaný, opýtajte sa v banke, koľko budete mesačne za takto vyskladaný bežný účet, resp. balík služieb platiť. Na záver si ponuky porovnajte a rozhodnite sa na základe výsledkov vášho prieskumu," radí Martin Švidroň.  

Zohľadnite aj blízkosť bankomatu / pobočky pri vašom bydlisku. Venujte vždy zvýšenú pozornosť operáciam realizovaným v pobočke banky. Je pravidlom, že sú najdrahšie, preto ak radi navštevujete pobočky, je potrebné nájsť si vhodný balík.

Tento sumár je podľa Martina Švidroňa dôležitý, pretože každý balík služieb ku bežnému účtu obsahuje len nejaké transakcie a aj ich počet, ktorý môže byť obmedzený. Akonáhle využijete službu alebo transakciu, ktorú nemáte zahrnutú v balíku, banka vám ju dodatočne spoplatní. Ak sa orientujete na internete, v súčasnosti existuje viacero internetových portálov, ktoré toto „porovnanie bánk“ urobia za vás.

Aké výhody prináša účet pre penzistu:

– dôchodok je na bankovom bežnom účte v bezpečí

– penzista nemusí narábať osobne s  hotovosťou 

– peniaze na účte sú chránené štátom

– netreba čakať na poštového doručovateľa

– peniaze prídu na účet aj počas nepredvídateľných okolností (pobyt mimo bydliska, nemocnica)

– pri aktuálnom pokrytí siete bankomatov je hotovosť k dispozícii takmer okamžite

– platba kartou v obchode je komfortnejšia ako hotovosť 

Zdroj: Finančná hitparáda

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:00