StoryEditor

Seniori, ušetrite na zľavách a benefitoch. Toto sa vám oplatí

03.10.2017, 14:51
Autor:
(zk)(zk)
Ste na penzii a neviete z nej vyžiť? Oplatí sa vám využívať zľavy a benefity, či už od štátu, zdravotných poisťovní, miest alebo obcí. Vybrali sme tie najzaujímavejšie, ktoré nájdete 4. októbra v prílohe HN Expert.

Jednou z často využívaných výhod a zliav sú doplatky za lieky.

Doplatky za lieky

Zdravotné poisťovne vracajú podľa zákona niektorým skupinám poistencov (držiteľom preukazov zdravotne ťažko postihnutých, invalidných a starobných penzistov) doplatky za lieky na predpis. Ak zaplatíte za lieky viac, ako je takzvaný limit spoluúčasti, peniaze vám vrátia raz za štvrťrok. 

Aktuálne za druhý štvrťrok 2017 poisťovne posielajú približne 2,7 milióna eur, a to 158 tisícom poistencov. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vracia dôchodcom a zdravotne postihnutým takmer dva milióny eur, súkromná Dôvera 581-tisíc eur a súkromná Union ZP takmer 117-tisíc eur.

Fakty a čísla: VšzP posiela doplatky viac ako 97 tisícom poberateľov starobného, invalidného dôchodku či držiteľom ZŤP
Dôvera vráti peniaze takmer 24-tisíc dôchodcom a držiteľom preukazu ZŤP
Union posiela doplatky viac ako 4 500 poberateľom starobného, invalidného dôchodku či držiteľom ZŤP

TIP HN: Chystané novinky v legislatíve:

  • Viacerým dôchodcom a ťažko zdravotne postihnutým vracajú poisťovne peniaze za lieky od roku 2011. Každý kvartál im pošlú naspäť doplatky, ktoré presiahnu ochranný limit. Aj jeho výška sa má zmeniť, pravdepodobne od januára 2018. U starobných dôchodcov je to v súčasnosti 25 eur, po novom to má byť 30 eur. Limit sa má okrem toho po novom rozšíriť aj na ľudí, ktorí dovŕšili dôchodkový vek a nevznikol im nárok na starobný dôchodok.
  • U invalidných dôchodcov a držiteľov preukazu ŤZP má hranica, od ktorej zdravotné poisťovne vracajú peniaze za doplatky, naopak, klesnúť z aktuálnych 25 na 12 eur.
  • Ochranný limit sa má vzťahovať na všetky zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny, ktorých úhradu čiastočne hradí poisťovňa. Tak ako pri liekoch sa do limitu bude započítavať doplatok za ich najlacnejšiu verziu na trhu. Pacientovi sa budú doplatky vracať z najvýhodnejšieho ochranného limitu.
  • Navrhol to rezort zdravotníctva v novele zákona o rozsahu a podmienkach ich úhrady z verejného zdravotného poistenia, ktorú koncom septembra odobrila vláda. Novelu ešte musí prerokovať parlament a ak ju podpíše prezident, mala by platiť od januára 2018.

Chcete vedieť viac o aktuálnych zľavách a novinkách pre seniorov? Ako ušetriť na bonusoch od zdravotných poisťovní, či pri cestovaní vlakom? Čítajte už 4. októbra v Hospodárskych novinách, v prílohe HN Expert.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:43