StoryEditor

Dlhov na dedičstve sa dá zbaviť

07.11.2017, 23:00
Dlhy na krku a záložné práva na dom či byt. To je realita mnohých rodín. Čo ak po zosnulom ostanú dlhy, ako s nimi môžete naložiť.

Nezaplatené faktúry, úver v banke, dlhy na poistnom. To všetko si so sebou neberieme do hrobu. Ide o pohľadávky, ktoré si veritelia, banky či poisťovne veľmi často prihlasujú, ešte kým je dedičský spis na súde. „K nám sa dostane až niekedy po jednom či dvoch mesiacoch po smrti poručiteľa a už tam vidíme niektorých prihlásených veriteľov,“ vraví notár Peter Danczi.

Predbežné zisťovanie
Následne si notár, ku ktorému sa cestou súdu dostala dedičská vec, zisťuje rozsah majetku a dlhov. „Robíme to v rámci predbežného šetrenia. Zisťujeme od osoby, ktorá sa postarala o pohreb, aj majetok a dlhy poručiteľa. Až keď máme toto všetko pozbierané, predvoláme dedičov. Poučujeme ich o dedičskom práve a tiež o možnosti dedičstvo odmietnuť,“ objasňuje Danczi postup, ktorý im ukladá zákon.

V tomto okamihu si môžete ako dedič vypýtať mesačnú lehotu na rozmyslenie. Zvážite, čo s dedičstvom. Ak ho nadobudnete, budete musieť uhradiť aj dlhy. Ak ho odmietnete, dlhom sa vyhnete. „No dedič v takom prípade už z poručiteľovho majetku nezíska nič, keďže sa dedičstvo nedá odmietnuť sčasti alebo s podmienkou,“ podčiarkuje notár. Inými slovami, ak by sa neskôr objavila nejaká nehnuteľnosť, nebudete už dedičom.

Stav k okamihu smrti
Výška dlhov, ako aj majetok sa zisťujú k okamihu smrti. Za dlh v takejto podobe a výške zodpovedajú dedičia. Každý z nich však len do hodnoty toho, čo nadobudol v pomere k celému dedičstvu. „Toto pravidlo je vyjadrením zásady, že dedenie nemá byť pre dediča rizikom,“ objasňuje notárka Miriam Imrich Breznoščáková. Nemôžete teda zodpovedať do väčšej hodnoty, ako je samotná cena toho, čo z dedičstva dostanete.

Mali by ste tiež vedieť, že za splatenie záväzkov zosnulého zodpovedáte aj svojím vlastným, nielen zdedeným majetkom, lebo dedením dôjde k splynutiu predošlého majteku s tým zdedeným, objasňuje notárka Imrich Breznoščáková. Toto je podľa Dacziho vo verejnosti málo známe. „Exekučne sa dá vymáhať dlh aj z iného majetku dediča, nielen z dedičstva poručiteľa – dlžníka. Napríklad exekútor môže ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-08 11:58:07 - Feat.: - Title: Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok 02 - Modified: 2024-01-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena sa rozhodla svoj takmer trojmiliónový majetok zveriť svojim zvieratám. Jej deti ju vraj zanedbávali a nič si nezaslúžia 03 - Modified: 2024-01-23 13:05:44 - Feat.: - Title: Znie to ako ukážkový podvod, no tentokrát je to pravda. Žena zdelila 25 miliónov, teraz vyberá ľudí, ktorí rozhodnú, čo s nimi 04 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 05 - Modified: 2023-12-20 09:56:57 - Feat.: - Title: Dedičské konanie a jeho obnovenie v praxi
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 09:15