StoryEditor

Máte obchodnú spoločnosť? Papiere idú bokom. Od januára komunikujete s finančnou správou len elektronicky

15.11.2017, 08:07
Autor:
kokkok
Od Nového roka budú už všetky právnické osoby zapísané v obchodnom registri povinné komunikovať s Finančnou správou elektronicky. Majú teda najvyšší čas, aby sa na zmenu pripravili.

Kto a odkedy je povinný komunikovať elektronicky

– Od roku 2014 platitelia dane z pridanej hodnoty
– Od 1. januára 2018 všetky právnické osoby zapísané v Obchodnom registri
– Od 1. júla 2018 všetky fyzické osoby – podnikatelia

Čo potrebujete na prihlásenie a prístup k elektronickým službám
• občiansky preukaz s elektronickým čipom (eID) spolu s bezpečnostným osobným kódom (BOK) a PIN kódom potrebným na odoslanie elektronického dokumentu
• čítačku čipových kariet
• nainštalovaný softvér:
– ovládače k čítačke kariet
– aplikáciu na prihlasovanie (eID klient)
– balík aplikácií pre kvalifikovaný elektronický podpis (KEP)
– stiahnete si ho na https://eidas.minv.sk/TCTokenService/download/


Kroky, ktoré musíte urobiť pri registrácii používateľa
– Ide o proces, pri ktorom sa ako fyzická osoba stávate používateľom elektronických služieb Finančnej správy, ktorá vám pridelí ID používateľa.
– Cez portál Finančnej správy www.financnasprava.sk „kliknete“ na banner registrácia – je vpravo hore – a vyberiete si spôsob registrácie:
1. S eID – je pre tých, ktorí používajú občiansky preukaz s čipom (eID kartu)
2. S KEP-om – je pre tých, ktorí používajú kvalifikovaný elektronický podpis (KEP)
3. Vyplnením registračného formulára – určený je pre tých, ktorí používajú dohodu

– Vyplníte elektronický registračný formulár. Okrem toho je potrebné zadať aj heslo a osobný identifikačný kód, ktorých zloženie si sám zvolíte. Stlačíte tlačidlo registrovať.

– O úspešnom prijatí registračných údajov vás Finančná správa oboznámi aktivačným e-mailom. Súčasťou aktivačného e-mailu je aktivačný link. Kliknutím na link (do 24 hodín od zaslania e-mailu) potvrdíte aktiváciu. Dostanete druhý aktivačný e-mail, obsahovať bude všetky identifikačné údaje.

– Registráciu používateľov kvalifikovaného podpisu alebo eID karty potvrdíte priamo KEP-om alebo eID. Pre takéhoto používateľa návšteva daňového alebo colného úradu na pridelenie prístupových práv nie je potrebná.

Kroky, ktoré musíte urobiť pri autorizácii používateľa
– Ide o proces, pri ktorom vám Finančná správa ako registrovanému používateľovi pridelí prístupové práva k dátam daňového subjektu.
– Žiadosť o autorizáciu, ak používate KEP alebo eID kartu, podáte elektronicky a uvediete v nej DIČ konkrétneho daňového subjektu, na ktorý žiadate prístupové práva. Žiadosť podpíšete KEP-om alebo eID.
– Registrátor daňového alebo colného úradu vás po overení údajov zaregistruje.
– Po dokončení registrácie a úspešnej autorizácii môžete začať využívať elektronické služby Finančnej správy.

ZDROJ: Finančná správa

01 - Modified: 2024-02-02 12:04:22 - Feat.: - Title: Kvalifikovaný podpis v mobile je realitou. Prvou aplikáciou, ktorá slúži na jeho vytváranie pomocou eID, je Disig Web Signer Mobile 02 - Modified: 2023-12-05 14:30:00 - Feat.: - Title: S Finančnou správou môžete komunikovať aj elektronicky. Aké spôsoby poznáme? 03 - Modified: 2023-05-02 16:27:00 - Feat.: - Title: Novela o elektronických komunikáciách má zohľadniť poznatky z praxe 04 - Modified: 2022-09-15 18:00:00 - Feat.: - Title: Jeden krok vpred a desať vzad 05 - Modified: 2022-02-15 14:28:36 - Feat.: - Title: Podnikatelia pozor: Pamätajte na všetky novinky v daniach
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 17:31