StoryEditor

Dolár asi ukončil korekciu

18.08.2005, 00:00
Dolár sa oproti euru zhodnotil z piatkových 1,2484 USD/EUR na 1,2275 USD/EUR. Je to najlepší výsledok zelenej bankovky za posledné dva týždne.

Dolár sa oproti euru zhodnotil z piatkových 1,2484 USD/EUR na 1,2275 USD/EUR. Je to najlepší výsledok zelenej bankovky za posledné dva týždne. Piatková úroveň totiž bola pre americkú menu najslabšia od 31. mája.
Vysoký 0,5-percentný rast indexu spotrebiteľských cien v USA za júl a nad očakávania silná výstavba rezidenčných nehnuteľností odradili investorov od predaja dolárov. Ceny rezidenčných objektov v USA, ktoré poháňajú americkú infláciu cez nástroje hypotekárneho trhu, totiž stúpli v druhom kvartáli medziročne o 13,6 percenta. Uvedené ukazovatele podporujú zvyšovanie úrokov Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky.
Posilnenie dolára nie je dôsledkom poklesu cien ropy v úvode týždňa, ako nesprávne uvádzali médiá. Ropa totiž vo futuritných kontraktoch s dodávkou začiatkom roka 2006 zaznamenala aj v tomto týždni nové maximá -- až 68,65 USD za barel, teda za 159 litrov. V dlhodobom výhľade sa na trhu s energiou nič nezmenilo, a preto nemohla mať vplyv na úvahy o poklese obchodného deficitu USA, resp. nemohla vplývať na rast dolára. Devízový trh sa orientoval podľa technickej analýzy a ignoroval napríklad medzimesačný pokles využitia priemyselných kapacít v USA. Oproti doláru je aj naďalej naladený pozitívne, čo je výsledok rozširovania úrokového diferenciálu medzi eurozónou a Spojenými štátmi.
Podľa vývoja cien 30-dňových futuritných kontraktov Fed funds by mala centrálna banka USA po augustovom zvýšení sadzieb z 3,25 na 3,5 percenta dvíhať úroky po 25-bodových krokoch aj naďalej (v septembri a novembri). Tohtoročná cieľová úroveň sú 4 percentá. Od Európskej centrálnej banky zatiaľ ekonómovia neočakávajú zvyšovanie úrokov, ktoré sa od júna 2003 nachádzajú na historickom minime 2 percent. So sprísňovaním menovej politiky americkej centrálnej banky rátajú ekonómovia aj kvôli paradoxnému poklesu dlhej úrokovej miery. Kým úroky Fedu od júna 2004 stúpli z 1 na 3,5 percenta, podľa spoločnosti Freddie Mac priemerný fixovaný úrok na 30-ročnom hypotekárnom úvere v USA stále klesá.
Kurz dolára a eura sa preto nedostal cez fibonacciho úroveň rezistencie na 1,2483 USD/EUR a následne prišlo k vyberaniu ziskov. V priebehu pondelka sa kurz nedokázal udržať nad úrovňou stodňového kĺzavého priemeru a v utorok definitívne prelomil líniu korekcie odštartovanej v júli po dosiahnutí 14-mesačného dolárového maxima na 1,1867 USD/EUR. V prípade, že sa dolár vracia do rastového trendu nastúpeného od začiatku roka, mal by prekonať hranicu 1,2248 USD/EUR, ktorá v technickej analýze predstavuje fibonacciho úroveň podpory tohto výmenného kurzu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 10:28