StoryEditor

Traktory Belarus prenikajú do sveta

15.08.2006, 00:00

Aký je rodokmeň bieloruského traktora Belarus?
-- Po druhej svetovej vojne, v roku 1946, v zdevastovanom Minsku založili traktorový závod, ktorý sa počas svojej histórie dostal medzi vedúce výrobne poľnohospodárskych strojov vo svete. Postupne sa k nemu pripojilo 11 bieloruských podnikov. V centrálnom Minskom traktorovom závode v súčasnosti zamestnávajú vyše 20 000 ľudí. Na neustálom zdokonaľovaní a vývoji traktorov Belarus pracuje 200-členná skupina projektantov.
Aké sú prednosti traktora Belarus v porovnaní s ostatnými?
-- Prednosťou traktorov Belarus je výnimočne dobrý pomer ceny a výkonnosti, nízke náklady na údržbu, spoľahlivosť a jednoduchá, dobre premyslená konštrukcia. Výrobcami udávaná v danej výkonnostnej kategórii priaznivá spotreba -- 230 g/kWh je potvrdená aj v praxi.
Aké sú ohlasy na kvalitu výkonu a hospodárnosť prevádzky z praxe?
-- Od zákazníkov dostávame pozitívne ohlasy. Výkonnosť najviac predávaných traktorov je 80 -- 90 koní, čo v základoch určuje aj hlavné oblasti spotreby. Sú základnými strojmi malých a stredných podnikateľov, resp. pomocnými a prepravnými strojmi väčších podnikov. Našimi silnejšími partnermi sú Združenie agropodnikateľov, Dvory nad Žitavou, Medzičilizie v Čiližskej Radvani a Poľnohospodárske družstvo Modrý Dunaj v Šamoríne
Kde vo svete sa tieto traktory predávajú, aká je ročná produkcia Minského traktorového závodu a ako sa predávajú v SR a v ostatných krajinách EÚ?
-- Na svete existuje viac ako sto traktorových závodov, z ktorých osem vyrába 96 percent všetkých traktorov. Minský traktorový závod vyrába z celosvetovej výroby 8 až 9 percent traktorov. V roku 2005 vyrobil viac ako 42 000 traktorov a svoje výrobky exportoval do 71 štátov sveta, medzi ktorými je 16 členských štátov EÚ. V členských štátoch únie sa vlani predalo asi 6 000 traktorov. Najväčšími odberateľmi našich traktorov v EÚ sú Poľsko, Litva, Maďarsko, Lotyšsko, Nemecko, ale významným odberateľom je aj Španielsko, Anglicko a Švédsko. Na Slovensku sa traktory Belarus nedostali do národného podporného programu, a tak sú v nevýhode oproti iným značkám. MTZ Slovakia, s. r. o., od roku 2004 sprostredkúva predaj traktorov Belarus a pri postupne sa zvyšujúcom predaji, ako aj zdolajúc neznámosť a počiatočnú nedôverčivosť voči "ruskej technike", predpokladá, že v tomto roku predá viac ako sto kusov traktorov Belarus.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 06:33