StoryEditor

Silu dolára ovplyvňuje aj Čína

18.03.2007, 23:00
Spotreba a následne cena ropy boli v posledných rokoch ťahané nahor predovšetkým mohutným rozvojom ekonomík industrializovaných ázijských krajín.

Rok 2006 možno charakterizovať ako postupné oslabovanie dolára oproti euru s krátkodobými úsekmi korekcie v súvislosti s očakávaným zvyšovaním kľúčovej úrokovej sadzby americkou centrálnou bankou Fed a vývojom ďalších faktorov globálneho ekonomického prostredia.

Amerika pomalšie
V dlhšom časovom horizonte podmienky na znehodnocovanie dolára boli vytvorené predovšetkým opakovaným poklesom kľúčovej úrokovej sadzby a rastom deficitu bežného účtu americkej platobnej bilancie s volatilitou jeho krytia prílevom zahraničného kapitálu. Neskoršie sprísňovanie menovej politiky bolo podmienené "hrozbou" inflácie z naštartovanej globálnej ekonomiky, ktorá gradovala vplyvom rastúcich cien surovín, najmä ropy. Fed na základe monitoringu tzv. predikčných ukazovateľov zvažoval, pokiaľ môže ísť hore s úrokovou sadzbou, aby sa nezastavil rast ekonomiky. Podľa prieskumov vývoj týchto ukazovateľov signalizoval spomalenie hospodárskeho rastu, na základe čoho si Fed vybral prestávku v sprísňovaní menovej politiky.
Súčasný vývoj predikčných ukazovateľov poukazuje na miernejší rast americkej ekonomiky. Podľa americkej centrálnej banky by sa mal rast ekonomiky v roku 2007 pohybovať v intervale 2,5 - 3 percenta. Spolu s poklesom cien ropy sa vytvorili podmienky na nezvyšovanie úrokov minimálne do jesene 2007.

Ropa a Čína
Spotreba a následne cena ropy boli v posledných rokoch ťahané nahor predovšetkým mohutným rozvojom ekonomík industrializovaných ázijských krajín. Z nich dominantná čínska ekonomika zaznamenala ročné prírastky hrubého domáceho produktu na okolo desať percent. Z dôvodu možného prehriatia ekonomiky centrálna banka prijala opatrenia na zmiernenie rastu ekonomiky (sterilizácia zdrojov z obchodného prebytku, zvyšovanie povinných minimálnych rezerv pre banky, tvorba opravných položiek k dubióznym úverom), ktoré zatiaľ nepriniesli očakávaný účinok. Podľa čínskej centrálnej banky sa v roku 2006 hospodársky rast zvýšil o 10,7 percenta.
Aj v roku 2007 možno očakávať dynamický rast čínskej ekonomiky, ktorý by mal byť postupne ochladzovaný opatreniami čínskej centrálnej banky a vlády, ale aj spomalením rastu ekonomiky USA, ako dominantného obchodného partnera. Vláda v rámci ekologických opatrení plánuje znižovať spotrebu energie v hospodárstve. Centrálna banka predpokladá viac využívať výmenný kurz na dosiahnutie celkovej rovnováhy v ekonomike. Jej zámerom je znížiť rast ekonomiky na 8 percent a redukovať obchodný prebytok. Významný podiel predstavuje prebytok s USA, ktorý prispieva k vysokému deficitu americkej platobnej bilancie. USA dlhodobo trvá na výraznejšom zhodnotení čínskej meny, ktorá sa od revalvácie v roku 2005 posilnila len minimálne.
Nižšia cena ropy a deklarované ďalšie zhodnocovanie čínskej meny vytvárajú priestor na znižovanie schodku americkej obchodnej bilancie v priebehu roka 2007.
Ako Európa?
Doterajší silný rast svetového hospodárstva potiahol aj ekonomiku Európskej únie, ktorej rast za rok 2006 podľa Európskej komisie dosiahol 2,9 percenta. V roku 2007 bude tento rast postupne konfrontovaný so slabším zahraničným dopytom zo strany USA a tiež ďalším možným sprísňovaním menovej politiky Európskej centrálnej banky, ako reakcie na pokračujúci rast peňažnej zásoby. Výraznejší pokles dynamiky rastu sa nepredpokladá najmä pre pretrvávajúci silný ázijský dopyt a naštartované hospodárske reformy. Postupné zmierňovanie inflačných tlakov vytvorí podmienky na rast reálneho disponibilného príjmu, čo podporí zvýšenie súkromnej spotreby. Európska komisia v roku 2007 predpokladá ekonomický rast na úrovni 2,7 percenta.
Výhľad kurzu
Na základe načrtnutého vývoja vybraných faktorov globálneho ekonomického prostredia možno očakávať počas roka 2007 osciláciu kurzu dolár - euro v pásme 125 - 135 centov za euro. Počas druhého a tretieho štvrťroka by mali prevažovať faktory udržujúce silnejšie euro, v poslednom štvrťroku by sa mohli viac prejaviť prodolárové impulzy.

Riziká výhľadu vývoja kurzu euro/dolár:
- pokračujúca vysoká dynamika rastu čínskej ekonomiky nad 10 percent,
- ďalšie sprísňovanie menovej politiky ECB môže stlmiť rast dominantnej nemeckej ekonomiky vzhľadom na jej silnú exportnú závislosť,
- v oblasti vývoja na ropnom trhu sú to udalosti okolo iránskeho jadrového programu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 14:45