StoryEditor

Zisky bánk z poplatkov rastú

20.02.2006, 23:00
Na celkových príjmoch bánk pôsobiacich na Slovensku klesá podiel úrokových výnosov z úverov poskytnutých klientom a, naopak, rastú výnosy bánk z poplatkov a provízií. Vyplýva to z analýzy ministerstva financií o poplatkoch za bankové služby, ktorou sa bude zajtra zaoberať vláda. Na poplatkoch a províziách zaplatili vlani klienti bankám približne 13,2 miliardy korún, čo je asi o pätinu viac ako v predchádzajúcom roku.

Na celkových príjmoch bánk pôsobiacich na Slovensku klesá podiel úrokových výnosov z úverov poskytnutých klientom a, naopak, rastú výnosy bánk z poplatkov a provízií. Vyplýva to z analýzy ministerstva financií o poplatkoch za bankové služby, ktorou sa bude zajtra zaoberať vláda. Na poplatkoch a províziách zaplatili vlani klienti bankám približne 13,2 miliardy korún, čo je asi o pätinu viac ako v predchádzajúcom roku. V roku 2004 rástli tieto výnosy bánk medziročne o 18 percent a dosiahli takmer 11 miliárd korún.  

Poplatková politika bánk
Na Slovensku sú poplatky v bankách nižšie ako v zahraničí. No podľa prieskum Inštitútu pre úverovú ekonomiku na Ekonomickej univerzite vo Viedni iba v absolútnych číslach. "Slovenský klient zaplatí banke na poplatkoch približne 0,6 percenta zo svojho ročného platu. Vo Švédsku je to len cez dve desatiny percenta a v Nemecku, Belgicku či vo Švajčiarsku ešte menej," vyplýva to z prieskumu viedenského inštitútu pre úverovú ekonomiku.
Podľa štúdie poradenskej spoločnosti Capgemini, ING a EFMA sú priemerné náklady na získanie kreditných bankových kariet na Slovensku 18 eur, pričom priemerné náklady spojené s vydaním kreditnej karty v Nemecku predstavujú 12,4 eura a napríklad v Kanade nie sú žiadne.
Česká spoločnosť Scott & Rose sa v analýze, ktorú vypracovala na objednávku slovenskej Asociácie bánk, dopracovala k záveru, že viac ako na Slovensku svojej banke na poplatkoch zaplatí z okolitých štátov bankový klient v Maďarsku a Poľsku.
Poplatková politika závisí od obchodnej stratégie banky. Ak preniká na trh, prechodne môže znížiť poplatky na úkor zisku a tým zvýšiť svoj trhový podiel. "Dlhodobo však takúto politiku neuplatňovala žiadna slovenská banka," uvádza rezort financií. Banky preferujú platobný styk v prostredí elektronického bankovníctva alebo formou trvalých prevodných príkazov a inkás, klientov k tomu motivujú práve nižšími poplatkami.

Pripravené opatrenia
Národná rada SR koncom januára uložila vláde, aby na najbližšiu schôdzu parlamentu predložila analýzu o bankových poplatkov a tiež návrh opatrení na ich zníženie. Parlament by sa mal čoskoro zaoberať novelou zákona o bankách, podľa ktorej budú musieť banky klienta informovať pri uzatváraní každej písomnej zmluvy o všetkých nákladoch aj výnosoch, ktoré so zmluvou súvisia. Okrem toho budú musieť zverejňovať cenníky s časovým predstihom a predkladať ich ministerstvu financií aj Národnej banke Slovenska. Opatrenia na zníženie poplatkov materiál neobsahuje. Rezort financií len konštatuje, že "vláda nemá zámer pristúpiť k regulácii bankových poplatkov".

Očakávaný vývoj poplatkov
Nie všetky poplatky sa budú vyvíjať rovnako. V zahraničnom platobnom styku s Európskou úniou by mali klesať. Po prijatí eura, v roku 2009, totiž poplatky v medzinárodnom platobnom styku s úniou nebudú môcť byť drahšie ako platby v rámci krajiny. "Je pravdepodobné, že banky dovtedy zvýšia ceny za domáce platby, zahraničné však budú musieť znížiť," predpovedá rezort financií.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:09