StoryEditor

Križan o tom, ako chutia tri korunky

22.03.2006, 23:00


Slovenský reprezentačný hokejový brankár Karol Križan na začiatku tejto sezóny opustil extraligovú scénu a zamieril do najvyššej švédskej hokejovej súťaže. Gólman Zvolena podpísal kontrakt s klubom Elitserien MoDo Hockey. V tíme z Örnsköldsviku nahradil odchádzajúceho Tommyho Sala, ktorý sa po rokoch slávy rozhodol ukončiť svoju brankársku kariéru.
"Križan je veľmi zaujímavý brankár. Vlani chytal na majstrovstvách sveta a pravdepodobne bude jedným z troch brankárov, ktorý sa predstaví v národnom drese aj na tohtoročnom šampionáte. Má za sebou úspešnú sezónu v slovenskej extralige, kde ho považujú za brankársku jednotku. V osobe Križana a Zajkowského máme teraz vyrovnanú brankársku dvojicu," uviedol po prestupe športový riaditeľ MoDo Bengt Hedin, ktorého Križan upútal svojimi výkonmi v drese Zvolena, keď v 16 dueloch play-off zaznamenal úspešnosť zákrokov 93,86 percenta.
Nová brankárska akvizícia sa švédskemu klubu osvedčila. Križan od úvodných zápasov držal svoje mužstvo nad vodou a postupne sa stal postrachom najlepších kanonierov Elitserien. Začal zaujímať aj švédskych novinárov, avšak tí to s ním nemali ľahké. Opora v bránkovisku MoDo nevie totiž po švédsky ani "ceknúť" a ani anglický jazyk nie je práve jeho doménou. Preto musel jeho vyjadrenia novinárom prekladať Ján Pardavý, Križanov krajan v drese MoDo. Svojimi brankárskymi parádami však ohúril celé hokejové Švédsko.
Jeho spoluhráči si nevedia svojho strážcu "svätyne" vynachváliť. "Nikdy som nehral pred lepším brankárom," uviedol pre denník Aftonbladet skúsený obranca MoDo Mattias Timander, ktorý pôsobil osem rokov v zámorí. "Myslím si, že si zaslúžim zvýšiť plat," zavtipkoval si po svojom poslednom vystúpení Križan, ktorému sa účasťou na zimných olympijských hrách v Turíne splnil veľký sen. "Podľa toho, čo som videl, Križan zaslúžene figuroval v slovenskom olympijskom tíme," vyhlásil športový riaditeľ MoDo Bengt Hedin. "Keď sme pred súčasnou sezónou hľadali po odchode Tommyho Sala vhodného brankára, kontaktoval som sa s tromi skautmi z NHL, plus dvoma -- tromi hráčskymi agentmi v Česku a všetci sme sa zjednotili v tom, že Križan nám pomôže k úspechom. Podľa mňa je jasne lepší ako Rastislav Staňa v Södertälje," dodal Hedin.
Križan sa výbornými výkonmi zaskvel aj v Turíne, kde odchytal víťazné zápasy proti Kazachstanu (2:1) a Švédsku (3:0). Ako jediný dokázal slovenského gólmana prekonať Jevgenij Koreškov. "Gólu som nemohol zabrániť. Koreškov mieril veľmi presne. Celý čas sme však verili, že nepriaznivé skóre obrátime, čo sme trpezlivou hrou aj dokázali," hodnotil svoju olympijskú premiéru Križan. V dvoch zápasoch mal výbornú úspešnosť 97,22 percenta, čo mu vynieslo v bilanciách po základnej časti druhé miesto za Fredrikom Norrenom z Fínska. Škoda, že Slováci skončili v Turíne po úspešnom ťažení v základnej časti (kde ani raz neprehrali) už vo štvrťfinále, kde prehrali s Českom 1:3. V slovenskej bránke vystriedal Križana Peter Budaj, ktorý za dva inkasované góly nemohol a tretí dali Česi do prázdnej bránky. Križan však dôveru slovenského trénera Františka Hossu nesklamal a s určitosťou nebude chýbať ani na nadchádzajúcich MS v Lotyšsku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:27