StoryEditor

Šetriť treba aj pri správe fondov

17.06.2005, 00:00
Autor:
Ingo NaratIngo Narat
Európsky trh v oblasti správy majetku sa dostáva do pohybu. Megafúzia bánk Unicredito a HVB, ako aj fondov Crédit Agricole a Intesa (Nextra) naznačujú smer vývoja. Rastúce náklady, čoraz väčšia ochota bánk otvárať sa novým produktom a hľadanie nových odbytových možností v medzinárodnom rozsahu -- to sú faktory, ktoré urýchľujú reštrukturalizáciu.

Európsky trh v oblasti správy majetku sa dostáva do pohybu. Megafúzia bánk Unicredito a HVB, ako aj fondov Crédit Agricole a Intesa (Nextra) naznačujú smer vývoja. Rastúce náklady, čoraz väčšia ochota bánk otvárať sa novým produktom a hľadanie nových odbytových možností v medzinárodnom rozsahu -- to sú faktory, ktoré urýchľujú reštrukturalizáciu. "Niet pochýb o tom, že v najbližších rokoch budeme svedkami ďalších fúzií," hovorí Alain Ainsworth, člen vedenia britského správcu fondov Threadneedle Londýn.
Najnovšie obchodné transakcie menia pomer síl aj v oblasti správy majetku. Po spojení síl sa Crédit Agricola a Intesa s celkovou hodnotu majetku 203 mld. eur bezpečne dostali na čelo európskeho rebríčka. Deutsche Bank a jej dcérska spoločnosť DWS tak klesla až na druhé miesto. A ak talianska banka Unicredito naozaj uskutoční plánované spojenie s HVB, do čela sa posunú aj ich správcovské spoločnosti Pioneer, resp. Activest, s celkovou hodnotou majetku vo výške 116 mld. eur.
Experti odôvodňujú fúzie rastúcimi nákladmi na informačnú technológiu a prevádzku. Sven-Erik Knoop (DWS) tento tlak ešte spresňuje: "Rolu hrajú aj vysoké fixné náklady, najmä v prípade menších fondov -- a to na správu portfólia i spoločnosti samotnej, ako aj na výskum i odbyt."
Podľa Martina Theisingera, hovorcu nemeckej pobočky investičnej spoločnosti Schroder Investment Management, tlak vzniká "hlavne tam, kde fondy vedú poisťovne či banky, a pritom nedosahujú dostatočný zisk". Vo všeobecnosti prevláda názor, že banky a poisťovne sú zlými správcami majetku, pretože vedenie fondov je spravidla len ich vedľajšou činnosťou. Mali by ich preto predať, domnieva sa jeden z londýnskych bankových odborníkov.
Experti sú pritom už zajedno v tom, ktorých krajín predovšetkým sa dotkne nový vývoj. Už citovaný M. Theisinegr tvrdí, že britské a severoeurópske adresy budú stáť skôr na strane kupcov. A podľa Christiana Wredeho (Axa Investment Managers Deutschland) by "impulz zo strany bánk mohol vychádzať napríklad aj zo Španielska", pretože tamojšie finančné domy sa správe majetku prostredníctvom fondových spoločnosti prakticky zatiaľ nevenujú. Potenciál pre reorganizáciu v tomto smere existuje aj v Nemecku a v zoslabenej forme vo Francúzsku a v Švajčiarsku. A pokiaľ ide o konkrétne banky, ústavy ako BNP Paribas a Société Générale vidí Wrede v budúcnosti skôr medzi kupcami.
Pri všetkom optimizme niektorí odborníci poukazujú aj na riziká. Don Philips (Morningstar Chicago, analýza správy fondov) pripomína, že aj "fondy spravujú nakoniec len ľudia". Fúzie navonok každého lákajú svojím synergickým efektom a prístupom k novým odbytovým možnostiam. "Ale súčasne často odstrašujú aj nadané a skúsené hlavy." Udržať si ich je preto výzvou pre oba subjekty, ktoré sa spájajú. (hn/gaf)

Desať najväčších správcov fondov v Európe (v mld. eur, údaje ku koncu apríla)
Credit Agricole/Intesa 132 + 71 203
Deutsche Bank 153
UBS 135
Unicredito/HVB* 72 + 44 116
San Paolo IMI 108
Allianz 98
BNP Paribas 85
Société Génerérale 83
JP Morgan Asset Management 80
Sparkassengruppe 77
* najmä Activest, Indexchange a Capital Invest
Zdroj: HB -- Feri FMI

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 01:30