StoryEditor

Legislatívne zmeny v daniach a sociálnom poistení

27.12.2005, 23:00

Zmeny v zákone o dani z príjmov
Novela zákona o dani z príjmov, platná od 1. januára 2005, zaviedla najmä nasledujúce zmeny:
-- Preddavky na daň z príjmov právnických osôb na zdaňovacie obdobie roku 2005 sa v období od konca zdaňovacieho obdobia roku 2004 do lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie roku 2004 počítali na základe daňovej povinnosti uvedenej v daňovom priznaní podanom za zdaňovacie obdobie roku 2003. Keďže daňová povinnosť v zdaňovacom období roku 2003 bola počítaná na základe 25-percentnej sadzby dane, aj preddavky na daň z príjmov právnických osôb v období od konca zdaňovacieho obdobia roku 2004 do lehoty na podanie daňového priznania za zdaňovacie obdobie roku 2004 (t. j. vo väčšine prípadov za obdobie od januára do marca 2005) mali byť vypočítané na základe 25-percentnej sadzby dane, a nie na základe 19-percentnej sadzby dane.

-- Novela zaviedla nové nezdaniteľné časti znižujúce základ dane fyzických osôb. Sú nimi príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, poistné na životné poistenie a osobitný prípad účelového sporenia plateného banke alebo poisťovni so sídlom na území v Slovenskej republike, pri splnení určitých podmienok. Tieto položky môžu znížiť základ dane najviac v úhrne 12 000 Sk ročne. Medzi podmienky, ktoré musia byť dodržané na účely zníženia základu dane, patria napríklad aj dojednaná doba životného poistenia alebo účelového sporenia, ktorá musí byť najmenej 15 rokov a vyplácanie plnení, ktoré nastane až po dovŕšení dôchodkového veku.

-- Daňovník sa môže od roku 2005 rozhodnúť, kedy zahrnie do základu dane nerealizované kurzové rozdiely, ktoré vznikli z precenenia pohľadávok a záväzkov ku dňu zostavenia účtovnej závierky. Daňovník musí oznámiť správcovi dane pred začiatkom daného zdaňovacieho obdobia, že nebude zahŕňať tieto rozdiely do základu dane v tomto zdaňovacom období. Nerealizované kurzové zisky alebo straty, ktoré neboli zahrnuté do základu dane, sa potom stanú zdaniteľnými (daňovo uznateľnými v tom zdaňovacom období, v ktorom dôjde k úhrade záväzku) pohľadávkami (a kurzový zisk alebo strata bude realizovaná).

-- Novela zaviedla, že daňovník si môže odpísať nevymožiteľnú pohľadávku a uplatniť si jej daňovú uznateľnosť v prípade, že súd zamietne návrh na vyhlásenie konkurzu alebo zruší konkurz z dôvodu nedostatku majetku dlžníka, a to aj v prípade, že pohľadávka nebola prihlásená do konkurzného konania.

Novela zákona o dani z príjmov, ktorú vláda schválila v júni 2005, zvýšila od septembra 2005 sumu daňového bonusu na dieťa o 50 Sk zo 400 Sk na 450 Sk za mesiac.
Podľa novely podiely na zisku vyplácané zo ziskov spoločnosti po zdanení nie sú predmetom dane z príjmov, len ak sú vyplácané spoločníkom alebo akcionárom. Znamená to, že ak sú podiely na zisku vyplácané niekomu inému, napr. zamestnancom bez majetkovej účasti v spoločnosti, sú predmetom dane z príjmov. Uvedené je aplikovateľné aj retrospektívne od 1. januára 2005 a tieto podiely na zisku sa navyše zdania pri ročnom zúčtovaní alebo pri podaní daňového priznania za rok 2005.
Vláda schválila zvýšenie minimálnej mzdy s platnosťou od 1. októbra 2005 zo 6 500 Sk na 6 900 Sk. Zvýšenie minimálnej mzdy ovplyvnilo nárok daňovníka na daňový bonus na každé nezaopatrené dieťa žijúce s daňovníkom v jednej domácnosti. Daňový bonus si môže uplatniť daňovník, ktorého zdaniteľné príjmy sú aspoň vo výške šesťnásobku minimálnej mzdy.
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vydalo opatrenie o ustanovení súm životného minima, ktorým sa zvýšilo životné minimum zo 4 580 na 4 730 Sk. Zvýšenie životného minima má vplyv na odpočítateľnú položku na daňovníka, ktorá znižuje základ dane z príjmov fyzických osôb. Táto odpočítateľná položka sa počíta ako 19,2-násobok sumy mesačného životného minima. Odpočítateľná položka na daňovníka je od 1. januára 2006 zvýšená zo sumy 87 936 Sk platnej na rok 2005 na 90 816 Sk ročne. Nová odpočítateľná položka na daňovníka sa uplatní pri podaní daňového priznania za rok 2006. Bude sa takisto uplatňovať v roku 2006 aj pri mzdovej kalkulácii, kde odpočítateľná položka bude 7 568 Sk (vypočítaná ako 90 816 Sk/12).
Od 1. januára 2006 platí nová novela zákona o dani z príjmov, ktorá zavádza nasledujúce zmeny (niektoré ustanovenia nadobudli platnosť už 15. decembra 2005):
Predchádzajúca novela zákona o dani z príjmov, ktorú Národná rada SR schválila v júli 2005, zaviedla povinnosť uplatňovať nezávislé ceny na transakcie medzi slovenskými závislými osobami s účinnosťou od 20. júla 2005. Posledná novela však túto povinnosť ruší a s účinnosťou od 15. decembra 2005 sa znova zavádza povinnosť uplatňovať nezávislé ceny na transakcie medzi slovenskými a zahraničnými osobami.
Novela stanovuje, že vyslaní zamestnanci vykonávajúci prácu na Slovensku, ale zamestnaní v zahraničí, budú musieť platiť preddavky na daň z príjmov fyzických osôb každý mesiac vypočítané na základe ich skutočného mesačného príjmu. Slovenskí daňoví rezidenti majú túto povinnosť od prvého dňa ich výkonu práce na Slovensku. Daňovníci s obmedzenou daňovou povinnosťou musia platiť preddavky až po uplynutí 183 dní pobytu na území Slovenska. Ak je na začiatku ich pobytu zrejmé, že sa budú na Slovensku zdržiavať viac ako 183 dní, sú taktiež povinní ohlásiť sa príslušnému daňovému úradu a platiť preddavky od začiatku ich výkonu práce na Slovensku.
Daňovníci, ktorí vykazujú hospodársky výsledok podľa medzinárodných účtovných štandardov (IFRS), budú musieť upraviť svoj hospodársky výsledok o položky, ktoré sa podľa slovenskej účtovnej legislatívy posudzujú inak, a to podľa všeobecne záväzného právneho predpisu, vydaného Ministerstvom financií SR.
Novela zavádza aj nasledujúce zmeny:
-- Sadzba zabezpečenia dane zrazenej z príjmov zo zdroja na území Slovenska daňovníkom, ktorí nie sú daňovými rezidentmi v SR, bude limitovaná najviac do výšky stanovenej v zmluve o zamedzení dvojitého zdanenia. Táto zmena rieši v súčasnosti nejasnú problematiku v legislatíve.
-- Daňovo uznateľné výdavky, ktoré zamestnávateľ platí za svojich zamestnancov na účelové sporenie a životné poistenie, sú limitované maximálne do výšky 6 percent zo zúčtovanej mzdy a náhrady mzdy zamestnanca.
-- Množstvo paušálnych výdavkov, ktoré si môže podnikateľ -- fyzická osoba uplatniť namiesto skutočne preukázaných výdavkov, sa zvýši z 25 na 40 percent z celkových príjmov. Daňovník si môže navyše odpočítať príspevky na sociálne poistenie, ako aj iné podobné príspevky, ktoré je daňovník povinný platiť. Paušálne výdavky si môžu uplatniť iba podnikatelia, ktorí nie sú platiteľmi DPH.
-- Rezervy na niektoré výdavky týkajúce sa emisných kvót budú daňovo uznateľné. Toto sa nevzťahuje na subjekty, ktoré účtujú v jednoduchom účtovníctve. Novela takisto zavádza daňovo uznateľné rezervy na nakladanie s elektroodpadom z domácností.
-- Novela mení aj podmienky pri odpisovaní majetku obstaraného formou finančného lízingu.
-- Minimálna doba trvania nájmu pri finančnom prenájme pozemkov bude 60 percent doby odpisovania hmotného majetku zaradeného do štvrtej odpisovej skupiny (t. j. v súčasnosti 60 percent z 20 rokov).
-- Ruší sa maximálna päťročná doba odpisovania nehmotného majetku. Takýto majetok sa bude odpisovať v súlade s účtovnými predpismi alebo podľa skutočnej doby použiteľnosti tohto majetku.
-- Zamestnávateľ, u ktorého si fyzická osoba neuplatňuje nezdaniteľné časti a daňový bonus a od ktorého táto osoba mala príjem zo závislej činnosti nepresahujúci 5 000 Sk za mesiac, bude zrážať daň z tohto príjmu.
-- Akékoľvek neoprávnené výhody a úplatky poskytnuté inej osobe sú daňovo neuznateľné.

Zmeny v zákone o DPH
Podľa interpretácie zákona o dani z pridanej hodnoty, predaj diaľničných známok bol považovaný za predaj úradných cenín oslobodený od DPH. Prvého februára 2005 však vznikla súkromná spoločnosť Národná diaľničná spoločnosť, a. s., ktorá sa zaoberá výrobou a predajom slovenských diaľničných nálepiek. Na základe informácií vydaných Daňovým riaditeľstvom SR sa diaľničné známky už nepovažujú za úradné ceniny a ich predaj nie je oslobodený od DPH.
Národná rada SR schválila novelu zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorá nadobudne účinnosť 1. januára 2006.
Podľa novely bude zahraničný podnikateľ, ktorý sa rozhodne vykonávať v tuzemsku činnosti podliehajúce dani, povinný podať žiadosť o registráciu pre daň už pred začatím vykonávania tejto činnosti. Ustanovenie taktiež spresňuje, v ktorých prípadoch zahraničná osoba nebude povinná registrovať sa pre daň v tuzemsku, pretože dodávané služby budú oslobodené od dane alebo osobou povinnou platiť daň bude príjemca plnenia.

Novelou sa upravuje miesto dodania pri prenájme železničných vagónov, vozňov, prívesov a návesov tak, že pri tomto prenájme sa bude postupovať tak isto ako pri prenájme dopravných prostriedkov, a teda miesto plnenia bude v krajine, kde má dodávateľ služby sídlo.

Podľa novely, slovenskí platitelia DPH budú povinní uplatniť samozdanenie na dodávky plynu a elektriny z krajín mimo EÚ. Doteraz sa táto povinnosť vzťahovala len na dodávky z krajín EÚ. To zároveň umožní zahraničným dodávateľom neregistrovať sa na účely DPH na Slovensku kvôli týmto dodávkam.

Novela zavádza ustanovenie, podľa ktorého bude platiteľ dane môcť vyhotoviť súhrnnú faktúru za viacero dodávok tovaru alebo služieb za kalendárny mesiac, napriek tomu, že predmetom týchto dodávok nebude tovar alebo služby rovnakého druhu. V súčasnosti sa totiž súhrnná faktúra môže vystaviť len za predpokladu, že dodávateľ dodáva tovar alebo službu rovnakého druhu.

Zmeny v zdravotnom poistení
Nový zákon o zdravotnom poistení, účinný od 1. januára 2005, zaviedol novú formu platenia zdravotného poistenia. Poistné je platené formou mesačných preddavkov. Zamestnávateľ pripraví ročné zúčtovanie zaplateného zdravotného poistenia do 31. marca nasledujúceho roka. Zamestnanec by mal požiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie zdravotného poistenia do 15. februára nasledujúceho roka. Toto ročné zúčtovanie bude pripravené navyše k bežnému zúčtovaniu preddavkov na daň z príjmov fyzických osôb.

Novela zákona účinná od septembra 2005 preraďuje konateľov v spoločnosti s ručením obmedzeným z okruhu samostatne zárobkovo činných osôb medzi zamestnancov. To znamená, že ak konateľ dostane odmenu, bude považovaný za zamestnanca a bude sa musieť registrovať v zdravotnej poisťovni ako zamestnanec a platiť zdravotné poistenie vo výške 4 percent zo svojho príjmu (poistenie bude zrazené cez mzdové účtovníctvo).

Podľa novely zákona o zdravotnom poistení, účinnej od 1. januára 2006, podiely na zisku, ktoré spoločnosť platí zamestnancovi, ktorý sa nepodieľa na základnom imaní spoločnosti, nie je štatutárnym orgánom a nie je členom štatutárneho orgánu tejto spoločnosti, sú súčasťou vymeriavacieho základu pre zdravotné poistenie.

Zmeny v sociálnom poistení

Na základe novely zákona o sociálnom poistení, účinnej od 1. apríla 2005, je zamestnávateľ povinný prihlásiť svojich zamestnancov do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia najneskôr pred začatím výkonu činnosti pre tohto zamestnávateľa. Zamestnávateľ je povinný zamestnanca odhlásiť najneskôr v deň nasledujúci po zániku týchto poistení. Podľa predchádzajúcej platnej právnej úpravy bol zamestnávateľ povinný zamestnanca zaregistrovať do ôsmich dní od vzniku týchto poistení.

Od 1. júla 2005 sa zmenil všeobecný vymeriavací základ na platenie poistného na sociálne poistenie, ktorý je platný do 30. júna 2006. Všeobecný vymeriavací základ je dvanásťnásobok priemernej mesačnej mzdy v Slovenskej republike za rok 2004, čo je 189 900 Sk. Od tejto sumy sa odvíjajú maximálne mesačné vymeriavacie základy na platenie poistného na sociálne poistenie. To znamená, že od 1. júla 2005 do 30. júna 2006 bude maximálnym vymeriavacím základom na platenie nemocenského poistenia a príspevkov do garančného fondu suma 23 738 Sk na mesiac. Maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na starobné a invalidné poistenie, poistného na poistenie v nezamestnanosti a príspevkov do rezervného fondu, bude vo výške 47 475 Sk.

Novela zákona o sociálnom poistení, ktorá by mala byť platná od 1. januára 2006, predlžuje obdobie, počas ktorého zamestnávateľ platí dávky nemocenského poistenia svojim zamestnancom pri dočasnej práceneschopnosti, z 10 dní na 14 dní. Od pätnásteho dňa dočasnej práceneschopnosti bude dávky hradiť príslušná zdravotná poisťovňa.

Novela takisto mení sadzbu nemocenského poistenia, ktoré platí zamestnávateľ za svojich zamestnancov. Sadzba má byť znížená zo súčasných 1,4 percenta na 1 percento z vymeriavacieho základu. Vymeriavacím základom je hrubá mzda zamestnanca, maximálne však do výšky 23 738 Sk. To znamená, že maximálny odvod na nemocenské poistenie má byť znížený z 333 Sk mesačne na 238 Sk mesačne. Aby novela vstúpila do platnosti, musí ju ešte schváliť Národná rada SR a podpísať prezident.

Zmeny v miestnych daniach
Ministerstvo financií novelizovalo zákon o miestnych daniach s účinnosťou od 15. decembra 2005.
Novela predlžuje termín na vyrubenie dane z nehnuteľností z 15. marca na 15. máj a takisto termín na zaplatenie dane z 31. marca na 31. mája. Novela taktiež stanovuje, že takto určená ročná sadzba dane z pozemkov nesmie presiahnuť 20-násobok a zo stavieb 40-násobok najnižšej ročnej sadzby dane určenej obcou.

Novela ďalej stanovuje, že ak na účely platby dane nie je možné podľa zákona o miestnych daniach určiť platiteľa dane pri konkrétnej stavbe, bude sa za neho považovať osoba, ktorá stavbu užíva.

Novela zavádza aj výšku minimálnej dane z motorových vozidiel, ktorú môže vyšší územný celok uložiť. V súčasnosti vyššie územné celky nemajú v tejto oblasti daní žiadne obmedzenia a takisto nie sú zavedené žiadne maximálne sadzby.

Zmeny v spotrebných daniach
Národná rada schválila novelu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov s účinnosťou od 1. januára 2006.
Novela spresňuje podmienky registrácie prevádzkovateľov daňových skladov. Novela taktiež zavádza novú povinnosť zaslať kópiu prvého dielu sprievodného dokumentu správcom dane pred začatím prepravy tovaru v pozastavení dane.

Novela takisto mení sadzbu spotrebnej dane na cigarety. Fixná časť sadzby spotrebnej dane bude zvýšená zo súčasných 0,91 Sk na 1,1 Sk za jeden kus cigarety. Variabilná časť sadzby je v súčasnosti 20 percent z ceny cigariet a novela zvyšuje túto sadzbu na 23 percent. Celková spotrebná daň na cigarety nesmie byť nižšia ako 1,40 Sk na jeden kus cigarety. Novela zvyšuje túto minimálnu sadzbu na 1,70 Sk na jeden kus cigarety.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:20