StoryEditor

Ctihodný Pán Tatier

22.09.2006, 00:00

Muž, ktorý sa po Poprade bežne vozí na luxusnej limuzíne BMW alebo v 4-miliónovom tereniaku, pričom na pohonné hmoty do obrovského Roveru za asi 170- tisíc sa mu bežne skladajú "mestskí poddaní", bol nútený dvadsať dní jazdiť v opancierovanom aute s policajnou ochrankou. Ozbrojenci z Úradu na ochranu ústavných činiteľov vo dne v noci strážili primátora pred jeho pracovňou a bdeli tiež pod oknami jeho podkrovného bytíka v centre mesta, aby mu neublížila ani mucha. Tentoraz sa o jeho bezpečie postarali "poddaní" z celého Slovenska. Polícia totiž zaevidovala informáciu o príprave vraždy popradského primátora, ktorú si mal objednať podnikateľ macedónskeho pôvodu. Na likvidáciu bol údajne odsúdený aj Dankov priateľ a podnikateľ Ondrej Žemba, ktorý bol zasa pod ochranou vlastných ostrých chlapíkov.
Anton Danko napokon krvavému konfliktu v regióne zabránil, vďaka čomu si v popradskom podsvetí upevnil povesť nielen najmocnejšieho muža, ale aj neoficiálny titul Pán Tatier.

Súkromná vojna
Zabrániť vojne mafiánov v meste, v ktorom sa kríži Balkán a Ukrajina so slovenským podsvetím, to si vyžaduje silné nervy a obrovský vplyv na znepriatelené gangy v meste. Prvý muž v Poprade to pravdepodobne dokázal. Ako, to zostane navždy jeho tajomstvom.
Konflikt, ktorý mal vyústiť do vojny v podsvetí, sa vyostril krátko po tom, čo bol na Dankov pokyn deložovaný z priestorov nepohodlný podnikateľ z Macedónska, ktorý dlhé roky prevádzkoval cukráreń v Modrom Jadrane na pešej zóne v Poprade. "Ten si vraj zaobstaral nájomných vrahov, ktorí mali primátora popraviť," hovorí majiteľ miestnej putiky v centre mesta. Podľa neho išlo nielen o pomstu, ale najmä o upevnenie moci v meste. "Bola to súkromná vojna pána primátora," dodáva.
Tento majiteľ je pravdepodobne jediný muž v meste, ktorý zatiaľ nestratil pamäť na nedávne udalosti -- veľmi sa však k incidentu vyjadrovať nemienil. Všetko okolo primátora je na pešej zóne tabu. "Neoplatí si to rozhádzať s najmocnejším mužom v meste. To tu rovno môžem zabaliť," odkazuje na pána primátora.

Dohoda s podsvetím?
Obchodné centrum v Poprade tvorí niekoľko obrích stánkov patriacich čínskym obchodníkom, balkánskych cukrární, kaviarní, krčiem a reštaurácií. Všetko podnikatelia, ktorí podľa popradských radných splnili podmienky platnej legislatívy na podnikanie. Pre istotu si však na incident medzi Dankom a balkánskym podnikateľom, pri ktorom prišiel podnikateľ o lukratívne nebytové priestory v centre mesta, nespomínajú.
Aj uvedený Macedónčan sa tváril ako neviniatko. Nevie nič o spore s primátorom a chce mať svätý pokoj. Svoj cukrársky krám postavil o dom ďalej... inými slovami aj ovca je celá, aj vlk sýty. Po dvadsiatich dňoch ohrozenia napätie v meste povolilo. Zainteresovaní tvrdia, že hlavnú zásluhu na tom má práve primátor, ktorý sa mal dohodnúť s podsvetím. Policajti po niekoľkomesačnom vyšetrovaní prípadu iba bezradne krčia plecami. Taký malý miestny zázrak.

Vyšetrovanie sa skončilo, zabudnite!
O niekoľko dní neskoršie policajný vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie voči zahraničnému podnikateľovi pre podozrenie z prípravy vraždy. "Nepotvrdilo sa spáchanie trestného skutku," skonštatoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Prešove Daniel Džobaník. Ten tiež pripúšťa, že najmocnejší muži v meste sa džentlmensky dohodli na mieri v meste. Skôr sa však domnieva, že k dohode prispeli médiá. "Môžem však potvrdiť, že v meste vládne pokoj, už dávno sme nemali horiace autá ani krčmy a monitorujeme pohyb podozrivých osôb na diskotékach a v baroch," hovorí Džobaník.
Danko, ktorý necelý mesiac využíval policajnú ochranu, sa k prípadu tvrdošijne odmieta verejne vyjadriť. Najlepšie platenému slovenskému primátorovi pravdepodobne ani veľmi neprekáža, že v jeho "súkromnej vojne" ho ochraňovali policajti, platení z našich daní. Na ministerstve vnútra nevedeli vyčísliť sumu, ktorá bola potrebná na 20-dňovú ochranu primátora Antona Danka. Ani nový prezident Policajného zboru SR Ján Packa -- v tom čase bol šéfom Úradu na ochranu ústavných činiteľov -- nevedel sumu odhadnúť. Podľa neho však stačí vynásobiť denný plat člena ochranky dvadsiatimi, znova vynásobiť troma a napokon počtom policajtov, ktorí sa pri ochrane osoby vystriedali v osemhodinových intervaloch, prirátať pohonné hmoty a výsledok je na svete.
Ak primátorov život chránili nepretržite iba dvaja policajti a jeden vodič opancierovaného auta, išlo o sumu 180-tisíc korún, na ktorú sa poskladali slovenskí poddaní. A to sme nerátali všetky ostatné výdavky spojené s ochranou jeho života. Možno práve preto by mohol pán primátor vysvetliť, ako to s jeho ohrozením vlastne bolo...

Prvý gróf
Kto je vlastne tento ctihodný muž, ktorý zabránil vojne v podsvetí a sám pri tom vyviazol so zdravou kožou? Anton Danko, bývalý hokejový rozhodca, bol najskôr viceprimátorom, potom zasadol do primátorského kresla. Do júna dokonca poberal dva platy. Jeden ako ústavný činiteľ (poslanec NR SR) a druhý ako primátor Popradu. Mesačne si vyšiel na úctyhodných 277-tisíc korún, mimochodom o vyše 20-tisíc viac ako prezident SR. Výšku jeho odmeny nepostihli ani časté absencie na zasadnutiach najvyššieho zákonodarného zboru. "Sú to skreslené informácie, pán primátor žil z jedného platu, poslaneckého. Primátorský plat vkladal do fondu, ktorý sám založil a dodnes slúži na podporu mimoriadne nadaných detí z Popradu. On sám si ponechával len minimálnu mzdu," oponuje hovorkyňa primátora Zuzana Pojedincová.
Šestnásťročná Vendelína z Popradu je jedno z talentovaných detí z mesta, ktorá z fondu primátora dostala sumu 10-tisíc korún na štúdium na košickom Konzervatóriu, kde momentálne študuje operný spev. Suma jej postačila na dvojmesačné poplatky za ubytovanie a stravu v Košiciach. "Som nesmierne vďačná pánovi primátorovi, uľahčil mi situáciu v prvom ročníku," neskrýva nadšenie študentka.
Podľa Pojedincovej však na podporu talentovanej mládeže putovalo z primátorovho fondu už 1, 7 milióna korún. Napriek tomu, že nám hovorkyňa prisľúbila viacero informácií o obdarených deťoch, nedočkali sme sa žiadnej ďalšej.

Grófsky platený slovenský primátor, omnoho lepšie ako primátor desaťnásobne väčšej Bratislavy alebo Košíc, ktorý si naďalej vylepšuje svoj osobný účet o sumu 183-tisíc (už nie je zákonodarcom s 93-tisícovým platom navyše), je pravdepodobne najzamestnanejšia hlava mesta na svete. Za dvere jeho pracovne sa dostane len málokto.
"Pán primátor sa nebráni stretnutiam so svojimi voličmi a obyvateľmi Popradu. Komunikuje s nimi prostredníctvom mailov a listov, prijíma ich pripomienky i návrhy," vysvetľuje Zuzana Pojedincová. Nám sa, bohužiaľ, s pánom primátorom nepodarilo skontaktovať ani na viac pokusov.
Jednoducho, primátor je muž na roztrhanie a nedokázal sa od práce odpútať ani na desať minút. Nedočkali sme sa ho ani pred bytovým domom neďaleko centra, kde pán primátor býva aj so svojou mladučkou priateľkou. Svoje hniezdočko majú vybudované v podkroví domu. "To nikdy nepostavilo mesto ani mestu nepatrilo," poznamenala hovorkyňa. Danko je pravdepodobne od prírody veľmi skromný a iba preto nebýva v milionárskej štvrti Veľká ako niektorí miestni zbohatlíci. V podkrovnom bytíku mu však nič nechýba. Má rozlohu asi sto metrov štvorcových, dve podlažia a z kúpeľne výhľad na Tatry. Na miestne pomery nie je zanedbateľná ani jeho cena. Ide približne o päť miliónov korún. Pri primátorskom plate sa mu asi na byt "poddaní" skladať nemuseli.

Rozhovor, ktorý sa nám nepodarilo uskutočniť.
Aká je z vášho pohľadu bezpečnostná situácia v meste?
Pokladáte sa vplyvného muža, ktorý vie situáciu v meste ovplyvniť? Mám na mysli práve bezpečnostnú situáciu, pretože podľa niektorých vašich voličov i nevoličov v meste prestáva byť bezpečne najmä vo večerných hodinách. Veľa sa hovorí aj o vašom priateľstve s druhým najvplyvnejším mužom v regióne Ondrejom Žembom.
Prináša vám prítomnosť v niektorých firmách, v ktorých figuruje meno Anton Danko alebo Ing. Anton Danko aj finančné prostriedky?
Odpoveď:
Vzhľadom na obsah vašich otázok, ktoré nesúvisia s prácou pána primátora a zakladajú sa na nezmyselných dohadoch, vám nebudeme odpovedať.
Zuzana Pojedincová, hovorkyňa primátora mesta Poprad

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:24