StoryEditor

V tranzitívnych krajinách dominujú zahraničné banky

27.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Zahraničné banky dosiahli vlani v tranzitívnych európskych krajinách na celkovom obrate ich úverových ústavov, okrem Ruska a Ukrajiny, 69-percentný podiel. V porovnaní so stavom pred 10 rokmi tento ich ukazovateľ vzrástol o vyše 300 percent. Viac ako tretina z celkového obratu zahraničných bánk v krajinách strednej, východnej a južnej Európy pripadá na rakúske úverové ústavy. Uvádza to v najnovšej správe o bankovníctve v oblasti Bank Austria Creditanstalt (BA/CA).
Správa upozorňuje na to, že americké banky do východnej Európy doteraz takmer vôbec neprenikli. Výnimku tvorí len Citibank. Je to preto, lebo sú odvetvovo špecializované, kým na východe Európy sa v 90. rokoch ujali len univerzálne banky.
V regióne však doteraz ani jedna banka nedosiahla výrazný podiel. Vedúcu pozíciu zaujala belgická KBC s podielom 5,5 percenta, pred BA/CA (5,4) a rakúskou Erste Bank (4,8), talianskym UniCreditom (4,3) a rakúskou Raiffeisen International (4,2). Potom nasledujú francúzska Société Générale (3,2), talianska Banca Intesa (2,6), Citibank (2,5) a holandská ING (2,4). Ak sa však sčítajú podiely bankových skupín, potom má najsilnejšie postavenie HVB Group pred Raiffeisen a UniCreditom.
Správa BA/CA predpokladá, že sa účasť amerických bánk v budúcnosti zrejme zvýši. A do regiónu možno prídu aj španielske banky. Bankový trh tranzitívnych krajín totiž aj 15 rokov po zásadných spoločenských zmenách stále zostáva pre zahraničných investorov atraktívny. Konštatovanie osobitne platí na oblasť úverov. Medziročne ich objem rastie priemerne o 24 %, čo je podstatne viac než v starých krajinách EÚ, kde sa ich objem medziročne zvyšuje o 4 percentá. Vo východnej Európe by mal objem úverov v nasledujúcich 10 rokoch rásť priemerne medziročne o 17 percent. Banky sa sústredia najmä na poskytovanie úverov obyvateľstvu. V minulosti v niektorých krajinách objem týchto úverov medziročne rástol až o 100 percent. Ich priemerný vzostup bol však 40-percentný. Podľa výpočtov analytikov BA/CA by mala vzrásť tento rok výška dlhu na obyvateľa na 700 eur, čo je v prepočte 27 258 Sk, a do roku 2008 by sa mal zvýšiť priemerne na 1 200 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:03