StoryEditor

Dolár má šancu na nádych

06.07.2007, 00:00
Vývoj svetovej ekonomiky a v rámci nej podnikanie medzi oboma brehmi Atlantiku ovplyvňuje pohyb najsledovanejšieho kurzu dolár/euro. Jeho vývoj je odrazom vzájomných vzťahov medzi ekonomikami Spojených štátov, Číny, Európskou úniou a situácie na trhu s ropou. Postupné oslabovanie dolára oproti euru s krátkodobými úsekmi korekcie z roku 2006 pokračuje aj v roku 2007.

Vývoj svetovej ekonomiky a v rámci nej podnikanie medzi oboma brehmi Atlantiku ovplyvňuje pohyb najsledovanejšieho kurzu dolár/euro. Jeho vývoj je odrazom vzájomných vzťahov medzi ekonomikami Spojených štátov, Číny, Európskou úniou a situácie na trhu s ropou.
Postupné oslabovanie dolára oproti euru s krátkodobými úsekmi korekcie z roku 2006 pokračuje aj v roku 2007. Po prechodnom období zhodnocovania dolára v prvej polovici januára 2007 pod 1,29 USD/EUR nasledovalo obdobie stagnácie kurzu v pásme 1,29 až 1,31 USD/EUR do polovice februára. Potom nastúpilo ďalšie oslabovanie dolára po hranicu 1,37 USD/EUR, od ktorej bolo opäť vystriedané jeho zhodnocovaním po hodnotu 1,33 USD/EUR v júni 2007.

Spomalenie rastu
V dlhšom časovom horizonte podmienky pre znehodnocovanie dolára boli vytvorené predovšetkým opakovaným poklesom kľúčovej úrokovej sadzby americkej centrálnej banky (Fed) a rastom deficitu bežného účtu americkej platobnej bilancie s volatilitou jeho krytia prílevom zahraničného kapitálu. Neskoršie sprísňovanie menovej politiky bolo spôsobené hrozbou inflácie z naštartovanej globálnej ekonomiky, ktorá gradovala vplyvom rastúcich cien surovín, najmä ropy.
Fed na základe monitoringu indexu konjunkturálnych ukazovateľov zvažoval, pokiaľ môže zvyšovať základnú úrokovú sadzbu, aby sa nezastavil rast ekonomiky. Podľa prieskumov vývoj týchto ukazovateľov signalizoval spomalenie hospodárskeho rastu, na základe čoho si Fed vybral prestávku v sprísňovaní menovej politiky.

Hypotekárna kríza
Súčasný trend indexu poukazuje na miernejší rast americkej ekonomiky. Podľa Medzinárodného menového fondu by mal reálny rast americkej ekonomiky v roku 2007 dosiahnuť hodnotu 2,2 percenta. V prvom štvrťroku tohto roka zaznamenal iba 0,6-percentnú dynamiku. Rizikom pre budúci vývoj je pretrvávajúca kríza na trhu nehnuteľností. Podľa guvernéra Fedu Bena Bernanka by nemala mať významnejší dosah na ostatné odvetvia ekonomiky. Nižší ekonomický rast by mal pôsobiť na pokles deficitu obchodnej bilancie.
Podmienky nezvyšovania úrokovej miery sa postupne menia vplyvom sezónneho rastu cien ropy. Ak by mal dlhodobejší charakter, môže vyvolať reakciu Fedu v nadväznosti na doterajšiu vyššiu dynamiku rastu jadrovej inflácie. Zvýšená cena ropy bude blokovať účinok miernejšieho ekonomického rastu na pokles obchodného pasíva.

Čína hrá významnú rolu
Spotreba a následne cena ropy bola v posledných rokoch ťahaná nahor predovšetkým mohutným rozvojom ekonomík industrializovaných ázijských krajín. Z nich dominantná čínska ekonomika zaznamenala ročné prírastky hrubého domáceho produktu na okolo desiatich percent. Z dôvodu možného prehriatia ekonomiky centrálna banka prijala opatrenia na zmiernenie rastu ekonomiky (sterilizácia zdrojov z obchodného prebytku, zvyšovanie povinných minimálnych rezerv pre banky, tvorba opravných položiek k pochybným úverom), ktoré nepriniesli očakávaný účinok. Podľa čínskej centrálnej banky sa v roku 2006 hospodársky rast zvýšil o 10,7 percenta.

Dynamika pokračuje
Aj v roku 2007 možno očakávať dynamický rast čínskej ekonomiky, ktorý by mal byť postupne ochladzovaný opatreniami čínskej centrálnej banky a vlády, ale aj spomalením rastu ekonomiky Spojených štátov ako dominantného obchodného partnera. Vláda v rámci ekologických opatrení plánuje znižovať spotrebu energie v hospodárstve. Centrálna banka predpokladá viac využívať výmenný kurz na dosiahnutie celkovej rovnováhy v ekonomike. Jej zámerom je znížiť rast ekonomiky na osem percent a redukovať obchodný prebytok. Významný podiel predstavuje prebytok so Spojenými štátmi, ktorý prispieva k vysokému deficitu bežného účtu americkej platobnej bilancie. Spojené štáty dlhodobo trvajú na výraznejšom zhodnotení čínskej meny, ktorá sa od revalvácie v roku 2005 posilnila len minimálne.
Na ekonomickom vývoji v prvom štvrťroku 2007 sa zatiaľ neprejavil účinok deklarovaných opatrení. Medziročný rast dosiahol 11,1 percenta, devízové rezervy sa medziročne zvýšili o viac ako 37 percent, čo zvyšuje tlak na výraznejšie zhodnotenie čínskej meny.

Vplyv ekonomiky EÚ
Doterajší silný rast svetového hospodárstva potiahol aj ekonomiku Európskej únie, ktorej rast za rok 2006 podľa Európskej komisie dosiahol tri percentá. V roku 2007 by mal byť tento rast postupne konfrontovaný so slabším zahraničným dopytom zo strany Spojených štátov, silnejúcim eurom a sprísňovaním menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB), ako reakcie na rast peňažnej zásoby a opätovne zvýšenú hladinu ceny ropy. Výraznejší pokles dynamiky rastu sa nepredpokladá najmä pre pretrvávajúci silný ázijský dopyt a naštartované hospodárske reformy. Európska komisia v roku 2007 predpokladá reálny ekonomický rast 2,9 percenta.

Trh s ropou
Na základe uvedeného vývoja hlavných svetových ekonomík je možné v roku 2007 predpokladať mierne spomalenie dopytu po rope. Na cenu ropy bude v priebehu roka vplývať kombinácia snahy o znižovanie ťažobných kvót členskými krajinami organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a nárastu ťažby v krajinách, ktoré nie sú organizované v ropnom karteli. Zvýšený dopyt po ropných produktoch v letných mesiacoch bude tlačiť na rast ceny ropy.
Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu celkové prognózované zníženie spotreby ropy v roku 2007 by malo udržať priemernú cenu ropy na nižšej hodnote v porovnaní s rokom 2006. Hlavné riziko pre cenu ropy predstavuje vývoj napätia okolo iránskeho jadrového programu.

Výhľad kurzu
Na základe načrtnutého vývoja vybraných faktorov globálneho ekonomického prostredia možno očakávať v roku 2007 pohyb kurzu dolár/ euro v pásme 1,25 až 1,40 USD/EUR. Súčasný kurz, ktorý sa pohybuje v hornej polovici uvedeného pásma, by mali do konca roka 2007 ovplyvňovať najmä inflačné tlaky v americkej ekonomike vyplývajúce z rastu dovozných cien vysokej miery využitia výrobných kapacít. Významný vplyv bude mať aj rast domáceho dopytu v štruktúre hrubého domáceho produktu Spojených štátov vplyvom rastu priemernej mzdy a začiatok spomaľovania vysokej dynamiky rastu čínskej ekonomiky.
Po zvýšení kľúčovej úrokovej sadzby v eurozóne a nenaplnení rizík by mali postupne prevážiť prodolárové impulzy, ktoré by nasmerovali trend kurzu dolár/euro v druhom polroku 2007 k dolnej hranici pásma 1,25 -- 1,40 USD/EUR.
Presnosť odhadu menového kurzu sťažuje v krátkodobom horizonte aktuálne naladenie devízového trhu, ktoré nemusí korešpondovať s vývojom kurzotvorných faktorov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:48