StoryEditor

Na daniach sa dajú ušetriť za niekoľko rokov desaťtisíce

07.01.2008, 23:00

Životné poistenie môže klient využiť aj na zníženie daňového základu a v konečnom dôsledku tak zaplatiť nižšiu daň. V súčasnosti je táto suma 12-tisíc korún ročne na daňovníka. Daňové zvýhodnenie je možné čerpať za podmienky, ak klient uzavrel poistnú zmluvu kapitálového životného poistenia pre prípad smrti alebo dožitia, alebo kapitálového životného poistenia pre prípad dožitia, alebo investičného životného poistenia. To sa potom môže stať súčasťou dôchodkového zabezpečenia poistenca.
Ďalším dôležitým kritériom pri poistnej zmluve je čas, na ktorý je uzavretá. Ten musí byť, v prípade, že si chce poistenec odpočítať spomínaných 12-tisíc, minimálne na desať rokov, pričom poistenec nie je oprávnený požadovať plnenie pred uplynutím tohto času. Zároveň musí splniť podmienku, že poistné plnenie nastane najskôr dovŕšením 55 rokov veku poistenej osoby.
Klient tak okrem poistnej ochrany získa aj istotu, že jeho peniaze sú dobre zhodnocované a zároveň sa môže tešiť na pokojnejšie a finančne bezstarostnejšie obdobie dôchodku.
Úspory na daniach pritom môžu byť skutočne zaujímavé, najmä v prípade dlhodobého poistenia. Napríklad pre 35-ročného muža s hrubým mesačným príjmom okolo 17-tisíc korún to môže byť za 27 rokov poistenia úspora na daniach viac ako 60-tisíc korún.
Ďalšou výhodou životného poistenia je aj lepšie zhodnocovanie vložených peňazí. Zhodnotenie kapitálových rezerv síce podlieha dani z príjmu, ale táto daň má odloženú splatnosť. To znamená, že daň bude strhnutá až v okamihu čerpania nasporených prostriedkov. Tým sa dosiahne pri rovnakej úrokovej miere vyšší efektívny úrok, a tým aj vyššie zhodnotenie. V porovnaní napríklad s termínovanými vkladmi tak môže klient viac zarobiť na úrokoch. Pri termínovanom vklade je totiž daň strhávaná na konci roka. Ďalej sa zhodnocuje iba vklad. Pri kapitálovom životnom poistení táto daň strhnutá nie je, a preto sa môže ďalej zhodnocovať aj časť, ktorá by bola inak strhnutá ako daň.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 08:17