StoryEditor

Česká koruna dosiahla rekord

10.12.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Česká koruna sa včera doobeda prvýkrát v histórii posilnila pod hranicu 26 korún za euro a obchodovala sa za 25,93 Kč/EUR. Za posilnením stoja najmä zverejnené údaje o novembrovej inflácii, ktoré boli najvyššie za posledných šesť rokov. Oproti doláru sa česká mena posunula na 17,72 koruny za dolár. Pred záverom obchodovania sa koruna pohybovala na 26,00 Kč/EUR a 17,68 Kč/USD.
"Vysoká inflácia vyvoláva medzi špekulantmi oprávnené podozrenie, že rast úrokových sadzieb je za rohom, a preto sa koruna začala ihneď posilňovať. Každý sa snaží nastúpiť na vlnu a nakupovať korunu," povedal analytik Next Finance Vladimír Pikora. Všetci podľa neho vedia, že Česká národná banka potrebuje silnejší kurz, a preto sa neboja špekulovať. "V priebehu týždňa sa môže koruna ešte ďalej posilniť, aby sa neskôr vrátila k slabším hodnotám až krátko pred sviatkami," dodal Pikora. Medziročná inflácia v novembri vystúpila na päť, z predchádzajúcich štyroch percent. Ide o najväčší medziročný nárast cien od augusta 2001. Na zrýchlení tempa rastu spotrebiteľských cien sa najviac podieľali potraviny a nealkoholické nápoje.
Údaj o inflácii podľa analytika Patrie Tomáša Vlka zatienil vonkajšie faktory. Akciové trhy si po rannom zaváhaní vybrali smer nahor a dolár sa oslaboval.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 05:09