StoryEditor

Zlato valcuje rekordy

13.01.2008, 23:00

S výnimkou ropy a mäsa väčšina komodít pokračuje v obrovskom raste. Ropa síce klesá z historických maxím, avšak viaceré ďalšie trhy vytvárajú nové rekordy. Uplynulých päť dní sa nieslo hlavne v znamení zlata. Žltý kov pokoril v závere týždňa aj magickú hranicu 900 dolárov za trojskú uncu a jeho neuveriteľný vzostup pokračuje. Podobne rastú aj ceny obilnín, ale aj iné komodity, ako sú cukor alebo káva.
Tisíc sa blíži
Zlato v piatok prelomilo aj magickú hranicu 900 dolárov za trojskú uncu a na trhu sa začína hovoriť čoraz viac o blížiacej sa úrovni 1 000 dolárov. Napriek tomu, že cena ropy klesala, väčšina komodít pokračovala v neuveriteľnom raste. Hrozba inflácie sa tak stále zvyšuje a v takomto prostredí žltý kov prosperuje. K tomu treba pripočítať špekulácie o ďalšom znižovaní úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky Fed. Takýto krok by znevýhodnil úročenie dolára oproti úročeniu eura, a tým by znížil popularitu americkej meny. Dolár sa začal oslabovať a pri vzájomnej závislosti s touto menou sa zlato výrazne posilnilo.
Ropa ide dole
V čase, keď viacerí analytici predpovedali ďalší obrovský rast ceny ropy, jej cena klesla o 5,3 percenta, a to napriek tomu, že dostala ďalšie správy, ktoré mali jej cenu zdvihnúť. Keď 3. januára cena čierneho zlata vytvorila nové historické maximum 100,09 dolára za barel (159 litrov), zdalo sa, že jej nič nezabráni v ďalšom rozlete. Obzvlášť, keď v stredu americká vládna agentúra pre energetiku priniesla informáciu o ďalšom prudkom poklese zásob v USA. Napriek takejto nepriaznivej správe cena ropy klesla. Čoraz častejšie sa totiž na trhu objavuje slovo "recesia", čo znepokojuje obchodníkov a bráni vo výraznejších nákupoch ropy. Viacerí analytici spomínajú hrozbu spomalenia ekonomického rastu USA, Japonska a eurozóny. Takýto pokles rastu hospodárstva by znamenal aj zníženie dopytu po rope a táto hrozba je ešte aktuálnejšia pri cene ropy tesne pod 100 dolármi za barel. V posledných dňoch sa navyše začína špekulovať aj o spomalení obrovského rastu hrubého domáceho produktu v Číne, čo by mohlo naznačovať aj posledné číslo o vývoji čínskeho zahraničného obchodu, kde došlo k zúženiu prebytku. Cena ropy sa tak vzdialila od magickej "stovky" a týždeň uzavrela na 92,69 dolára za barel.
Obilniny do palív
Minulý týždeň pokračoval prudký vzostup sektora poľnohospodárskych plodín. Sója, kukurica aj pšenica znovu lámali niekoľkoročné rekordy, keď obchodníci sa obávajú hlavne obrovského dopytu po poľnohospodárskych produktoch, ktoré by mali znižovať ich zásoby. To v piatok potvrdilo aj americké ministerstvo pre poľnohospodárstvo, ktoré informovalo o prekvapujúcom poklese zásob kukurice aj sóje. Tento silný dopyt je z veľkej časti založený na vzrastajúcej popularite obilnín ako základom na výrobu alternatívnych palív, či už je to etanol alebo bionafta. Pri cene ropy v blízkosti historických maxím je dopyt po alternatívnych palivách veľmi silný a odčerpáva z trhu časť úrody obilnín.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 15:22