StoryEditor

Hviezdni bratia stavili na nehnuteľnosti

19.01.2009, 23:00

V novom seriáli HN Športovci v biznise vám predstavíme úspešných Slovákov, ktorí sa dali na podnikanie. V druhej časti naši najlepší rýchlostní kanoisti, bratia Michal a Richard Riszdorferovci.

Vyše desať rokov patria medzi najlepších rýchlostných kanoistov sveta. Bratia Michal a Richard Riszdorferovci získali spolu už 33 zlatých medailí zo svetových či európskych šampionátov. Ako sami hovoria, napriek mnohonásobným úspechom na tomto športe nezarobia. Preto sa popri kanoistike vrhli na biznis. V rodnom Komárne vlastnia panelák, ktorý má 28 bytov a v centre mesta im patrí penzión Olymp. "Ako rýchlostní kanoisti máme mizerné platy, tak sme si chceli zlepšiť podmienky na život,“ tvrdí pre HN Michal Riszdorfer.

K biznisu sa dostali cez otca
A ako sa títo bratia dostali k biznisu? "Iniciátorom celého nápadu bol otec, ktorý po revolúcii, ako všetko prechádzalo do súkromných rúk, začal podnikať a my pri športe sme na začiatku pozorovali dianie v rodine. Potom sme začali mať záujem o biznis,“ doplnil starší z dvojice bratov.

Keď sa likvidoval Hydrostav, ktorý skrachoval a predával pozemky, šance sa chytili aj strieborní medailisti z Pekingu. "Dostali sme sa do šance, kde sme mohli dobre investovať. Pred siedmimi rokmi sme zoškrabali s bratom nejaké peniaze a kúpili sme budovu,“ vysvetlil Richard Riszdorfer. Tú kúpili za päť miliónov a za rovnakú cenu ju zrekonštruovali. Teraz má podľa ich slov trojnásobnú hodnotu.

V paneláku sú jednoizbové byty a bratia "pýtajú“ za mesačné nájomné 150 eur (4 500 korún). "Prevažne sa o to starám ja, ak sa niečo stane, ja alebo otec to musíme zariadiť, ale, našťastie, opráv tam nie je veľa. Starám sa o to v dňoch, kedy nemám tréning. Je to pre mňa forma relaxu,“ povedal Richard.

Penzión v centre
K modernému penziónu sa dostali po tom, ako už zarobili na paneláku prvé peniaze. "Mali sme už peniaze a zobrali sme si ďalší úver. Táto budova bola v rodine a keď sa naši bratranci a sesternice nevedeli dohodnúť, kto ju bude spravovať, tak sme ju odkúpili približne za dvanásť miliónov korún (takmer 400-tisíc eur). Teraz má už takisto ako panelák trojnásobnú hodnotu,“ skonštatoval Michal Riszdorfer.

Penzión má sedem nadštandardných izieb. Cena na jednu noc je 43 eur (zhruba 1 300 korún). K penziónu patrí aj reštaurácia s kapacitou 50 osôb a nočný bar. "Najprv sme ju dali do prenájmu, lebo sme sa nestíhali o všetko starať. Ale mali sme vysoké nároky, tak nám to nájomca vrátil. Teraz už máme vlastného prevádzkara,“ tvrdí Michal.

Finančná kríza ich nezastaví
Bratia Riszdorferovci však tieto príjmy z biznisu nepoužívajú na športové účely. "Ešte máme úvery na splácanie, ale niečo nám, samozrejme, zostáva, inak by to nemalo zmysel. Z týchto peňazí však rozhodne nedávame nič na kanoistiku,“ dodal starší z bratov. Riszdorferovci vlastnia ešte v Komárne zopár nehnuteľností a do budúcnosti majú v pláne kúpiť ďalší panelák a prenajímať byty. "Dopyt po bytoch je stále aj napriek finančnej kríze. Ľudia potrebujú stále bývať a čo raz viac hľadajú kvalitné bývanie. Hlavne nech to nie je veľmi drahé,“ ukončil Michal Riszdorfer.

Dotazník bratov Riszdorferovcov


Prečo ste sa rozhodli vstúpiť na Slovensku do podnikania?

Ako rýchlostní kanoisti máme mizerné platy, tak sme využili možnosť, ktorá sa nám naskytla a zlepšili si podmienky na život.

Na koho rady sa vo svojich biznis aktivitách najviac obraciate, kto vám pomáha s tým, ako dobre investovať?
Spoliehame sa sami na seba, ale na začiatku podnikania nám pomáhal otec. Nemáme žiadneho finančného poradcu. Ak máme navyše peniaze, snažíme sa kúpiť nehnuteľnosť namiesto investovania do fondov. Predsa len kúpa nehnuteľnosti je menej riziková a s investovaním do fondov nemáme dobré skúsenosti.

Čo ste si ako prvé kúpili z peňazí, ktoré ste zarobili v športe?
Michal: Za prvé peniaze, ktoré som dostal od sponzorov za zisk zlatej medaily, som si kúpil výlet do New Yorku za tetou.
Richard: Sedem rokov som si šetril na auto, a keď som vyhral prvé peniaze, tak som ich spojil s úsporami a kúpil som si auto značky Peugeot.

Je pre vás niekto z úspešných slovenských alebo zahraničných podnikateľov vzorom?
Myslíme si, že na Slovensku je viac úspešných podnikateľov, ktorí sa dokázali presadiť.

Prečítajte si aj:
Tisíc eur na mesiac. Toľko majú majstri sveta

Štvorkajak na čele s bratmi Riszdorferovcami je vlajkovou loďou nášho športu. Už tu však nemusel byť v takomto zložení. Pretože z kanoistiky sa žiť nedá. „Toľko, čo zarobia elitní hokejisti či futbalisti za rok, my nezarobíme v našom športe za celý život. Ale náš šport nám dáva dobrý pocit, keď vyhrávame, no musíme byť fanatici. Preto sme radi, že máme taký biznis, ktorý náš živí,“ tvrdí pre HN starší z bratov Michal.

Celý článok >>

Kvôli biznisu už Slovensko neopustíme

Majiteľ penziónu. Osemnásobný majster sveta v rýchlostnej kanoistike Michal Riszdorfer pre HN:

Stíhate vôbec popri rýchlostnej kanoistike venovať sa aj biznisu?
V penzióne je to náročné, lebo musím naháňať klientov a vybavovať reklamu. Poviem to tak, je to veľmi ťažké stíhať, lebo toto je práca na plný úväzok rovnako ako rýchlostná kanoistika a niekedy to nestíham. Dennodenne by som tu mal byť desať hodín, našťastie, máme otca a mamu, ktorí nám pomáhajú.

Celý článok >>

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:06