StoryEditor

Aký otec, taký syn. Aká matka, taká Katka. To už neplatí

07.02.2008, 23:00

Genetik Ľudovít Kadáši tvrdí, že cesty ľudských génov sú nevyspytateľné. Ich kombináciu v ľudskom tele veľmi zjednodušene prirovnáva k nedeľnému ťahu Športky. Nadaný predok nie je zárukou. Je len malý predpoklad na výhru, šanca na úspech tu však určite je.

Ako je to s nadanými rodičmi a ich deťmi -- stačí sa narodiť slávnemu predkovi a úspech je zaručený?
Na túto jednoduchú otázku je veľmi ťažké odpovedať. Cesta od samotného génu ku konkrétnemu znaku alebo vlastnosti je veľmi dlhá -- cez množstvo metabolických krokov sa po dlhej ceste dostaneme k znaku. Na každom kroku mu však hrozí zásah, či už z vonkajšieho prostredia alebo z iného génu. A to môže konečný efekt ovplyvniť v pozitívnom, ale aj negatívnom zmysle slova. V praxi to znamená, že sa môže zvýšiť alebo aj znížiť vrodená inteligencia či nadanie pre určitú oblasť. Každý prípad je iný, nemožno uplatniť nejaké zovšeobecnenia. Možno urobiť len pravdepodobnostné analýzy, čo však v rámci rodín nemusí nič znamenať.

Existujú teda dobré a zlé gény?
Gény sú gény a bez nich by sme tu neboli. Veľmi zjednodušene možno povedať, že gény obsahujú informáciu o tom, ako vyzeráme, ako funguje náš organizmus, metabolizmus a do určitej miery aj to, aké máme schopnosti a vlastnosti. Pritom si treba uvedomiť, že napríklad nadanie alebo schopnosť robiť niečo výnimočné nie je výsledkom jedného génu, ale vždy veľkého množstva génov.

Ako fungujú "umelecké" gény?
Správna kombinácia génov môže do istej miery spôsobiť, že obdarované dieťa vynikne v herectve alebo hudbe, prípadne v inej oblasti. Ak je človek naozaj nadaný, je predpoklad, že vynikne -- aj pre nadaných však platí, že musia na sebe tvrdo pracovať. Talent sám osebe totiž nie je garanciou úspechu -- ten je vždy kombináciou nadania a tvrdej práce. Netreba tiež zabúdať, že oveľa väčšiu úlohu ako darované gény zohráva prostredie, v ktorom dieťa vyrastá a vyvíja sa.

Možno teda predpokladať, že v rodine jadrového fyzika vyrastie fyzik bez ohľadu na to, aké gény dostane do vienka?
Do určitej miery áno. Sú však známe aj prípady, že dieťa nemá s povolaním rodičov nič spoločné a na životnú dráhu sa vydá po vlastnej osi. Ak by sme sa tejto problematike venovali dôslednejšie, možno by sme dospeli k záveru, že takých rodín je oveľa viac.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 01:13