StoryEditor

Stavby budú preverovať školení odborníci

01.01.2008, 23:00

Po prvom januári 2008 musí každá skolaudovaná, prenajatá či významne obnovená budova prejsť hodnotením energetickej hospodárnosti, za ktoré získa tzv. energetický certifikát. Certifikát stavbu zaradí do niektorej z energetických tried, od A po G, pričom A je najúspornejšia a G najmenej hospodárna. Táto povinnosť vyplýva z európskej smernice. Kontrolu má pod kuratelou Slovenská komora stavebných inžinierov, ktorá školí odborníkov, ktorí budú prideľovať certifikáty.
Štyri oblasti certifikácie
Certifikáty sa podľa Jána Ďuricu, prednostu banskobystrickej pobočky komory, udeľujú na základe posudkov v štyroch oblastiach -- tepelná ochrana stavebných konštrukcií a budov, vykurovanie a príprava teplej vody, vetranie a klimatizácia, elektroinštalácia a zabudované osvetlenie budov. Cieľom je preveriť, nakoľko je budova hospodárna z tepelnej stránky a koľko emisií CO2 pri svojej prevádzke vyžaduje, čo by malo byť významným faktorom ovplyvňujúcim realitný trh.
Stavby budú preverovať odborníci pracujúci na živnosť. Všetci musia prejsť skúškami spôsobilosti, ktoré zastrešuje komora stavebných inžinierov. Podľa zákona musí mať uchádzač o skúšku dosiahnutý druhý stupeň vysokoškolského vzdelania, tri roky praxe v odbore a musí odovzdať tri vypracované projekty v tej-ktorej oblasti. Čo sa týka vzdelania, musí to byť stavebník, strojník a podobne. Prvé tri z certifikovaných okruhov môže robiť ten istý odborník, pri elektroinštalácii však zákon vyžaduje experta na elektrotechniku. Úspornosť teda musia kontrolovať prinajmenšom dvaja ľudia, a to v prípade, že jeden je odborníkom na prvé tri oblasti, druhý na elektroinštaláciu. Certifikát vydáva odborník na tepelnú ochranu stavebných konštrukcií a budov na základe posudkov z ďalších troch oblastí.
O skúšky je záujem, sú však ťažké
"Pred skúškami, ktoré sa konali v decembri, bolo na Slovensku celkom 49 odborníkov, pričom niektoré oblasti boli poddimenzované," hovorí Ďurica. Ako príklad poslúži oblasť vetranie a klimatizácia, kde si mohli záujemcovia o energetický certifikát vyberať spomedzi piatich uchádzačov. Z toho boli štyria z Bratislavy a jeden zo Žiliny. Skúškami v Košiciach a Žiline by malo prejsť ďalších 60 až 70 absolventoch s odborným osvedčením. Aspoň čiastočne by sa tak zmiernil problém nedostupnosti služby. Komora stavebných inžinierov však bude priebežne pripravovať aj ďalších odborníkov.
Nedostatok odborníkov bol aj dôvodom, prečo Slovensko využilo odklad účinnosti európskej smernice. Podľa Ďuricu bol o skúšky enormný záujem, uchádzači však často neočakávali, že budú až také náročné. Mnohí si napríklad chceli urobiť viaceré skúšky naraz, chýbala im však potrebná kvalifikácia. Ako príklad uviedol skúšku, ku ktorej nemohli pustiť až polovicu uchádzačov. Ďalších kandidátov by teda mohla odradiť úzka špecializácia odboru a určitou nevýhodou môže byť aj nutnosť pracovať na živnosť. Cena jedného oprávnenia je 8 500 korún za každú oblasť certifikácie, čo môže takisto zohrať svoju rolu pri rozhodovaní. Odborníci, ktorí začnú živnostenskú činnosť v januári, však majú už dnes plné termínovníky, o nedostatok práce sa teda nemusia obávať.
Cena závisí od trhu
Cena energetickej certifikácie zatiaľ závisí od trhu. Pôvodne sa pri tvorbe zákona premýšľalo o cenovej regulácii, tento návrh však neprešiel. Aká bude jej cena Ďurica zatiaľ nevedel presne určiť. Predpokladal však, že sa istým spôsobom určí či obmedzí, aby sa predišlo zneužitiu toho, že je dosiaľ málo odborníkov na vydávanie certifikátov. Dnes sa hovorí, že certifikát by mal stáť 100 až do 1 500 eur. Cena sa nebude odvíjať ani tak od veľkosti budovy ako od kvality projektovej dokumentácie. Tento problém môže vyvstať najmä pri starších domoch, kde by sa v prípade nedostačujúcich dokladov museli robiť nové merania.
Záujemcovia o certifikáciu môžu kontaktovať priamo živnostníkov, ktorých zoznam je dostupný na internetovej stránke komory www.sksi.sk, prípadne spoločnosti, ktoré sa certifikáciou zaoberajú. Keďže certifikácia prebieha počas celej výstavby, je pravdepodobné, že projektant si túto povinnosť splní už počas nej. V prípade potreby by malo stačiť kontaktovať odborníka na tepelnú ochranu konštrukcií, ktorý svojím podpisom osvedčuje certifikát. Ten už bude vedieť poradiť, ako postupovať a kde hľadať znalcov z ďalších troch oblastí.
Koľko stojí skúška odbornej spôsobilosti (infoblok)
Za skúšku odbornej spôsobilosti pre jedno miesto spotreby energie zaplatí odborník 8 500 korún, pričom za jej rozšírenie o nové miesto spotreby energie, teda novú skúšku, treba zaplatiť rovnakú sumu.
Ak uchádzač o kontrolu energetickej hospodárnosti budov požaduje skúšku pre viac miest spotreby energie, napríklad chce absolvovať skúšku z tepelnej ochrany a vetrania, zaplatí spolu 17-tisíc korún.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 02:42