StoryEditor

Nemáte prax? Urobte z toho vašu výhodu

02.03.2011, 23:00
Nemáte pracovné skúsenosti ani žiadnu prax v odbore? Nevadí. Na pohovore to otočte na vašu výhodu a zvýšte si tak šancu na úspech. Ste totiž lacný a firma si vás môže vyformovať podľa svojich predstáv.

"Výhodou je, že človek bez skúseností v odbore je lacnejší, keďže nový zamestnávateľ ho nemusí ,preplácať‘. Preto, ak chce takýto nováčik uspieť, nemal by mať prehnané mzdové nároky,“ radí Lívia Franková zo spoločnosti Trenkwalder.

Najskôr si vás otestujú
Neskúsených ľudí firmy hľadajú, ak potrebujú obsadiť pozície, kde rozhodujú osobnostné predpoklady - pracovník call centra či priehradkový zamestnanec, a potom tam, kde rozhoduje vzdelanie - finančný poradca, obchodník, programátor.

Častým zamestnávateľom "neskúsených“ sú nadnárodné spoločnosti, ktoré im dokážu dať potrebný tréning a školenia. "Firmy uprednostnia neskúseného človeka napríklad vtedy, keď majú priestor (finančný a časový) do neho investovať a potrebujú si ho vychovať podľa vlastných potrieb. Vhodní sú na juniorské pozície, kde nie je potrebná predchádzajúca skúsenosť, skôr určité osobnostné predpoklady, ako napríklad motivácia, tímovosť, schopnosť rýchlej adaptácie a pod,“ hovorí Petra Kováčová zo spoločnosti Synergie Slovakia.

Nič však nie je zadarmo. Ak ste pohovore boli ako surový diamant, "brúsenie“ prežije len ten najpriebojnejší. "Zamestnávatelia, ktorí sa rozhodnú pre človeka bez praxe, v hojnej miere sa využívajú tzv. management trainee programy. Pri nich nováčikovia obyčajne rok alebo dva rotujú po viacerých pracoviskách, aby dokonale spoznali chod viacerých oddelení. Až po zvládnutí tejto .skúšky‘ nastupujú na pôvodne plánované pracovné miesto,“ dodáva Michal Lukáč, konzultant v poradenskej spoločnosti Amrop Slovakia.                            

Absolventi sú vo výhode
Ak vás robotnícke či administratívne profesie, ktoré si nevyžadujú vysokú kvalifikáciu, nezaujímajú a siahate po vyšších métach, bez potrebného vzdelania sa nikam nedostanete. Vaše zaškolenie by v tomto prípade bolo príliš nákladné. "Firmy aj v takýchto prípadoch uprednostnia ľudí, pre ktorých nebude ich nové pracovné zaradenie úplnou neznámou. Väčšiu šancu tak má absolvent, ktorý ukončil školu s potrebným zameraním, než niekto, kto je bez praxe aj potrebného vzdelania. Platí to najmä pri sofistikovanejších pracovných zaradeniach,“ hovorí Lívia Franková z Trenkwalderu.

"Dlhodobo vytvárame zaujímavé príležitosti pre absolventov. Požadujeme, samozrejme, nevyhnutnú úroveň technických a jazykových znalostí, ale dôležitejšia ako prax je v týchto prípadoch motivácia uchádzača,“ dodáva Tomáš Turkovič, riaditeľ pre ľudské zdroje v spoločnosti Soitron.
Uchádzači v takýchto prípadoch však tiež začínajú prácou s nižšou mierou zodpovednosti a menej náročnými požiadavkami. A, samozrejme, nižším platom.

Neskúsený, no s nápadmi
Pri pracovnom pohovore by ste teda ako čerstvý absolvent bez praxe, mali vyzdvihnúť hlavne vašu teoretickú prípravu. Pre zamestnávateľa je totiž podľa Lukáča z Amropu výhodou mladej generácie to, "že na rozdiel od starších ľudí s viacročnou praxou nemá pevné pracovné návyky, hodnoty a kritériá. Nie je poznačená pracovnými zlozvykmi a stereotypmi, väčšinou je ochotná akceptovať iné názory a postupy, pomerne ľahko sa dokáže stotožniť s firemnou kultúrou. A prináša nový vietor, čerstvé vedomosti, originálne riešenia“.

Za jej častú nevýhodu označil schopnosť zvyknúť si na pracovné povinnosti. "Už to totiž nie je len o voľbe ísť či nejsť na prednášku.“ Turkovič zo Soitronu upozorňuje ešte na jednu nevýhodu zamestnávania absolventov. "Je totiž podľa mňa ťažšie udržať vo firme absolventa, ktorý nemá predchádzajúce skúsenosti a má relatívne vysoké očakávania, oproti zamestnancom, ktorí si už vyskúšali viaceré rozdielne firemné prostredia.“

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:04