StoryEditor

Penta rozširuje sieť svojich lekární

19.03.2012, 23:00
Počet pobočiek Dr. Max tento rok atakuje dve stovky. Pribudne ich totiž ďalších päťdesiat.

Slovensko sa stáva veľmocou. Minimálne v počte lekární. V súčasnosti ich je na Slovensku dvetisíc, pričom čoskoro pribudnú ďalšie. „Do konca roka plánujeme otvoriť asi 50 lekární Dr. Max,“ prezrádza pre HN Tomáš Schuchmann, marketingový manažér a hovorca spoločnosti Mirakl, ktorá patrí do portfólia finančnej skupiny Penta.
Expanzívne plány však netají ani konkurenčná sieť Sunpharma. „V roku 2012 plánujeme otvoriť ďalších päť lekární,“ podčiarkuje trend Róbert Nemčický za sieť.

Skokový nárast
Už na konci tohto roka tak lekáreň Dr. Max upevní svoje postavenie najväčšieho hráča na našom farmaceutickom trhu. K rozšíreniu svojho zastúpenia na Slovensku jej však predovšetkým pomohla nedávna akvizícia 55 pobočiek skrachovanej „farmasiete“ Cityfarma. Pred pár mesiacmi totiž prevzala viac ako päťdesiat jej pobočiek. „K dnešnému dňu tak máme otvorených 135 lekární Dr. Max,“ konkretizuje Tomáš Schuchmann.

Niekoľko desiatok pobočiek však prevádzkuje i konkurenčný reťazec lekární Domov zdravia či Sunpharma. „V súčasnosti prevádzkujeme necelých štyridsať verejných lekární a jednu so zásielkovým výdajom,“ uzatvára výpočet Róbert Nemčický za sieť.

Nadpočet
Slovensko sa tak stáva raritou v rámci krajín Európskej únie. „Ideme presne opačným smerom,“ konštatuje Ondrej Sukeľ, prvý viceprezident Slovenskej lekárnickej komory. Počet lekární na obyvateľov totiž predstavuje asi dvojnásobok európskeho priemeru. „Napríklad len v Bratislave na jednu lekáreň pripadá menej ako tisíc obyvateľov. Pritom v Európe je rádovo asi päťtisíc,“ pokračuje Ondrej Sukeľ.

Podľa jeho slov totiž vo väčšine pôvodných krajín EÚ existuje regulačný rámec, ktorý stanovuje zastúpenie lekární.
Netradičný nadpočet však podčiarkujú i samotné siete. „Počet lekární v Slovenskej republike vysoko prevyšuje európsky priemer,“ vo všeobecnosti priznáva i Róbert Nemčický.

Prepadávajúci sa trh
Druhú „kuriozitu“ sprevádzajúcu expanziu lekárnických sietí predstavuje skutočnosť, že vo všeobecnosti trh s liečivami nerastie. „Momentálne dochádza k poklesu na trhu,“ podčiarkuje Tomáš Schuchmann. Zároveň zo zárobkov lekární mierne uberá i online predaj. No nie vo veľmi vysokej miere. Internetový výdaj liekov je súčasťou legislatívy už pár rokov a nebadať dramatický nárast poskytovania tejto služby,“ vysvetľuje Ondrej Sukeľ.

Širšie využívanie e-lekární totiž brzdí i prijatá legislatíva. Tá zamedzuje napríklad online predaju liekom na recept.

Kritika lekárnikov
Zároveň minimálne v Bratislave je čoraz badateľnejší i ďalší trend. Siete lekární, ktoré doteraz boli vnímané najmä ako pevná súčasť nákupných centier, sa dostávajú i do centier miest. V súčasnosti napríklad lekárenský reťazec Sunpharma prevzal i legendárnu bratislavskú Lekáreň pod Manderlom. Práve podobná expanzia tak len zvyšuje ostrú kritiku, ktorej reťazce čelia zo strany práve nezávislých lekárnikov. „Ak je akákoľvek odborná služba vykonávaná laikom, len ťažko v nej hľadať nejakú výhodu. Marketingová pozlátka nedáva lekárenskej službe obsah,“ pokračuje Ondrej Sukeľ.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 12:16