StoryEditor

Slováci sa v Poľsku nakupovať neboja

19.03.2012, 23:00
Reportáž. Soľná aféra doznieva, nákupným hitom u susedov sú syry, benzín a vajcia.

Vplyv soľnej aféry, ktorá na chvíľu otupila chuť niektorých Slovákov kupovať potraviny v Poľsku, sa končí. Našinci sa po mesiaci do poľských hypermarketov a obchodov vracajú v hojnom počte.

Soľ urobila svoje
„Rozruch bol len prvé dni, vtedy nám dokonca, naopak, Poliaci vykúpili všetku soľ. Pre veľkú časť Slovákov sú pri nákupoch kľúčové ceny a tie sú v Poľsku v prípade veľkej časti tovarov nižšie,“ hovorí vedúca predajne siete Sintra v pohraničnom Ždiari Mária Pitoňáková. Škandál, kedy sa v Poľsku toxická cestná soľ dostala do potravinovej siete, teda slovenským obchodom veľmi nepomohol.

Všetko je lacnejšie
„Lacnejšie je tu takmer všetko. Syry takmer o dvadsať percent, ale aj plienky, kurčatá, vajcia. S rodinou sa tu na nákupný výlet vyberieme tak raz do mesiaca,“ hovorí Peter Koľ  zo Žakoviec.

V hypermarkete siete LeClerc sme Slováka Petra Koľa zo Žakoviec včera zastihli pri tankovaní benzínu do bandasky. Rozdiel v cene bol značný. Slovnaft v Ždiari včera predával liter 95-oktánového paliva za 1,59 eura. V hypermarkete ho mali približne za 1,41 eura.

Benzín berú do bandasiek
Do 1,48 vyšiel na bežných čerpačkách pri ceste. Po zmierlivom verdikte poľskej hygieny o zdravotných rizikách z aféry sa nákupov u susedov nebojí ani Popradčanka Svetlana Gondovičová. „Ja aj tak kupujem najmä drogériu a kozmetiku. Návšteva Poľska je vždy aj príjemný výlet,“ spresnila. 

Päť- a osempercentná DPH
Podľa Rastislava Varadyho z Tatranskej Lomnice nákupný ošiaľ Slovákov v Poľsku treba považovať za úkaz, ktorý tak skoro nevymizne. „To, že na väčšinu potravín majú päť- a osempercentnú DPH a my 20, sa musí prejaviť. Ak k tomu prirátame o čosi nižšie náklady na mzdy a fakt, že Poľsko je potravinárskou veľmocou, niet sa nad čím čudovať,“ myslí si. Do Poľska ho popri cene láka aj výber. „Veľa vecí u nás v obchodoch vôbec nemáme. Či už sú to rôzne morské ryby, špeciálne kefíry, huby, sypané čaje a iné dobroty,“ dodáva.

Dlhodobou cenovou bombou oproti Slovensku je však v Poľsku oblečenie, obuv a nábytok. „Ak mám ísť do Reserved alebo H&M, volím Poľsko. Napríklad na tej istej topánke ušetrím 15 eur a nemám problém vybrať si moje číslo,“ hovorí Katarína Lisiová zo Starej Ľubovne.

Obľúbené sú stále trhy, ktoré sa v Novom Targu konajú v štvrtky a soboty. Odhadom za jeden deň sa trhom premelie tri- až päťtisíc Slovákov. „Kožené topánky stoja polovicu a naozaj vydržia. Nejde o žiadny čínsky tovar, ale produkciu z miestnych dielničiek. Bloček so zárukou síce nedostanete, ale ak prídete k tomu istému stánku, tovar vám vymenia,“ hovorí svoje skúsenosti Mária Krafčíková z Popradu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 22:36