StoryEditor

Skoro polovica Slovákov neušetrí mesačne ani euro

19.03.2012, 23:00
Autor:
TASRTASR

Ľuďom sa v poslednom období nedarí šetriť. Podľa prieskumov spoločnosti Home Credit Slovakia až 42 percent Slovákov neušetrí ani jedno euro mesačne. Aj napriek tomu, že štatistiky vykazujú ekonomický rast, na domácnosti to nemá príliš veľký vplyv.

V rámci prieskumu, ktorý zisťoval, či ľudia dokážu mesačne ušetriť zo svojho rodinného rozpočtu, 42 percent opýtaných priznalo, že mesačne neušetria vôbec nič. V porovnaní s predchádzajúcim rokom tak zostáva situácia prakticky rovnaká.

Podľa analytika Michala Kozuba z Home Credit Slovakia ľudia bez úspor a s napätým rozpočtom sú rizikovou skupinou, pretože aj pri najmenšom výpadku príjmov nedokážu hradiť svoje bežné výdavky. Medzi tie patria napríklad nájomné, energie či inkasá. Podľa neho príjmy tejto skupiny stačia iba na pokrytie základných životných potrieb.
V porovnaní s vlaňajškom vzrástol počet ľudí, ktorí dokážu ušetriť do sto eur. Zatiaľ čo vlani ich bola desatina, tento rok už ide o šestinu opýtaných. Naopak, klesol počet ľudí, ktorí ušetria veľkú sumu peňazí – teda nad 300 eur. Stredná hodnota, tzv. medián, bola v tomto roku iba na výške desať eur.

O niečo lepšia situácia je u našich západných susedov. Tam každý mesiac končí s nulou „iba“ tretina obyvateľov. Aj napriek tomu, že Česko nedosahuje taký rast HDP ako Slovensko, nezamestnanosť je nižšia a aj priemerná hrubá mzda je vyššia.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:14