StoryEditor

Krúpa chce z Liptova Tatry

Z Liptova sa stane turistický raj. Slovenský miliardár Pavol Krúpa, majiteľ finančnej skupiny Arca Capital, ho chce pretvoriť na obraz Tatier. V obci Liptovská Osada plánuje vybudovať turisticko-rekreačný megakomplex Gothal Residence. "Rádovo tu preinvestujeme desiatky miliónov eur, náš rozpočet definuje investíciu okolo 70 miliónov," vyhlásil pre HN Krúpa. Pod Donovalmi by tak do roku 2016 mal vyrásť rozsiahly turistický komplex, kde bude aj malé lyžiarske stredisko, vyhrievaný futbalový štadión, multifunkčná športová hala, výučbové golfové odpalisko, wellness centrá, amfiteáter a diskotéky. Pribudne aj 1 500 lôžok v hoteloch a penziónoch. Vytvoriť z Liptova vyhľadávanú lokalitu mu majú pomôcť známi podnikatelia -- Boris Kollár i Milan Fiľo. S nimi má Krúpa záujem spolupracovať.

Zvezú sa na J&T
Krúpa neskrýva, že chce z Liptova druhé Tatry, no konkurovať skupine Tatry mountain resort (založila ju skupina J&T a podniká v turistickom biznise vo Vysokých a v Nízkych Tatrách -- pozn. HN) vraj nebude. Rezort má byť určený aj pre inú klientelu, aká chodí do Tatier. "Skôr budeme hľadať nejaké synergie. Pri ich biznise sa však určite zvezieme," naznačuje.

Arca neostáva len pri plánoch. Zámer obci predostrela na stôl ešte v roku 2008, pričom spolu už rokujú. Zámer tiež prešiel posudzovaním vplyvov na životné prostredie. Vykúpenú má už aj veľkú väčšinu pozemkov. Momentálne tu prebieha prvá etapa výstavby, ktorá zahŕňa kotolňu na biomasu, športový areál a inžinierske siete.

Výstavba sa spomalila
"Komplex sa začal stavať počas tohto leta. Jeho výstavba sa začala naplno, športový areál sa už realizuje a kotolňa na biomasu je už v prevádzke," vraví pre HN starosta obce Róbert Kuzma s tým, že legislatívne i majetkovoprávne je všetko ošetrené. Ako však priznáva, výstavba sa spomalila. "No investor nám prisľúbil, že to pôjde tak rýchlo ako na začiatku. Vtedy to totiž naozaj išlo parádne." Či je to spôsobené nedostatkom financií, nám Krúpa nespresnil. Priznal však, že doteraz celý projekt financovala Arca z vlastného kapitálu. "Aktuálne o ňom rokujeme s bankami a riešime prvých individuálnych záujemcov o vlastnenie ubytovacích kapacít," doplnil.

Turisti a dane
Turisticko-rekreačný projekt pomôže aj samotnej obci Liptovská osada. Na daniach by totiž Arca Capital obci podľa odhadu starostu ročne priniesla desať- až pätnásťtisíc eur a okrem toho by v samotnom komplexe malo nájsť prácu okolo 200 ľudí. Ako starosta ďalej pokračuje, projekt by im mohol priniesť i turistov. "Je ich tu žalostne málo, veď tu nie je čo ponúknuť. Hotely či rôzne dostupné ubytovacie kapacity sú prázdne." Podľa výsledkov Štatistického úradu SR navštívilo v prvom polroku 2011 Liptov 181 400 turistov, Žilinský kraj za prvý polrok 2011 64,7 percenta domácich a 35,3 percenta zahraničných turistov. "Najväčší podiel majú Česi, Poliaci a Maďari," spresňuje pre HN výkonná riaditeľka Klastera Liptov Darina Bartková.

Podľa zistení HN sa na myšlienke pretvoriť Liptov na takzvané druhé Tatry spolupodieľajú aj ďalší slovenskí miliardári -- Boris Kollár a Milan Fiľo, dokonca do úvahy pripadá aj majiteľ Thermalparku Bešeňová Gruzínec Nodari Giorgadze.

Mentálna pomoc
Nejde tu však o finančnú spoluprácu, ale o pomoc "mentálnu". "Máme záujem dohodnúť sa na využívaní synergických efektov a prepojiť jednotlivé turistické strediská v okolí spoločnou myšlienkou a propagáciou," vysvetlil Krúpa. Len na spresnenie -- Kollár založil akciovú spoločnosť 1. Tatranská. Tá prevádzkovala známe stredisko Park Snow Štrbské Pleso a Park Snow Donovaly. Štrbské Pleso od neho prednedávnom odkúpili Tatry mountain resorts, Donovaly mu ostali. Následne však Kollár kúpil akcie holdingu, ktorý je obchodovateľný na bratislavskej burze. Milan Fiľo je zasa známy miliardár a lokálpatriot Liptova.

Časom pôjde na burzu
Ako Krúpa pre HN prezrádza, k projektu sa stavia ako typický finančný investor. "Zdevelopujeme ho, no pokiaľ ho bude chcieť niekto kúpiť a ponúkne dobrú cenu, nebudeme mať problém predať ho," reaguje s tým, že zatiaľ je to i jediný projekt, ktorý by podľa neho mohol ísť z ich biznisu na burzu. "Najprv to však musíme vybudovať, sprevádzkovať, mať cash flow a v priebehu šiestich až siedmich rokov, ak to bude dostatočne veľké, tak by sme s tým ako Tatry mountain resorts možno vyšli na burzu."

HN zisťovali i to, či by o možnú kúpu mali záujem biznismeni z Tatry mountain resorts, ktorí by sa ako najväčší investori v našom turistickom biznise mohli o projekt zaujímať. "My máme toľko vecí na developovanie, že ešte desať rokov nemusíme nič kupovať a stále budeme mať čo robiť," povedal za skupinu Igor Rattaj.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 11:38