StoryEditor

Zápisník z Cannes: Na pobreží už je riadne horúco

12.05.2011, 00:00
Exkluzívne z francúzskeho Cannes pre HN píše riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel.

Horúce letné počasie dokonale zvýšilo temperatúru horúčky stredajšej noci. Včera, presne o 19. hodine, sa slávnostne začal 64. filmový festival v Cannes, vo Francúzsku absolútne mediálne najsledovanejšia akcia akéhokoľvek druhu, a celosvetovo druhá najpokrývanejšia udalosť po letných olympijských hrách. Woody Allen predstavil romantickú serenádu Polnoc v Paríži, ktorej aplaudovali dve tisícky pozvaných prominentných hostí. Na Francúzsku riviéru včera dorazila aj Lady Gaga.

Neuroromantik
Nestarnúci americký „neuroromantik“ vo svojej najnovšej európskej snímke vzdal hold nielen čarokrásnemu mestu nad Seinou, ale aj počiatočnému unikátnemu obdobiu 20. storočia, kde žila a tvorila asi najsilnejšia enkláva výnimočných umelcov. V opakujúcom sa polnočnom posune sa totiž stretáva hrdina príbehu, ambiciózny americký spisovateľ Gil reálne s Hemingwayom, Picassom, Dalim, Gertrúdou Stein a mnohými ďalšími slávnymi postavami, ktoré neobyčajným spôsobom obohatili svetové umenie a kultúru. Na Croisette prišli pôvabnú Allenovu komédiu podporiť aj viacerí členovia tvorivého tímu, napríklad herečky Rachel McAdams, Lea Seydoux a herci Adrien Brody, Michael Sheen a, samozrejme, aj hlavný predstaviteľ Owen Wilson.

... a tá porota
V hľadisku, zaplnenom mnohými známymi tvárami predovšetkým domáceho šoubiznisu, nechýbali ani členovia 9-člennej hlavnej poroty na čele s Robertom De Nirom. Včera mala „jury“ tiež svoju úvodnú tlačovú konferenciu, po ktorej sa už vyrojili rôzne špekulácie v súvislosti s určením priorít pri rozhodovaní o prestížnych palmách. De Niro je slávny herec, známy svojím tvrdohlavým presvedčením. Navyše v porote je aj jeho veľmi dobrá priateľka Uma Thurman, tiež herečka. A do tretice herecký člen – Jude Law. Budú rozhodovať tentoraz predovšetkým herecké kritériá? Tu je to už hotová vec, no počkajme si do budúcej nedele, keď budú známi držitelia cien.

01 - Modified: 2004-04-07 12:04:35 - Feat.: 0 - Title: Miestne poplatky za odpad po novom 02 - Modified: 2004-04-07 12:12:05 - Feat.: 0 - Title: Európska komisia sa chce vyrovnať so zneužívaním nadčasov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:29