StoryEditor

Experti radia, ako ušetriť dane

13.01.2016, 23:00
Živnostníci, zvoľte si správnu kombináciu príjmov a získajte viac výhod. Zistite, aké sú zmeny v odvodoch.

Živnostníci sa častokrát stretávajú pri svojom podnikaní s mnohými otázkami. Ako si optimalizovať dane, uplatniť výdavky v podnikaní, rozumne skombinovať príjmy, aby sa im to čo najviac vyplatilo. Tieto i ďalšie otázky vám v HN Poradni zodpovedali odborníci z praxe, ktorí sa venujú daňovému, účtovnému či mzdovému poradenstvu. Tu sú ich odpovede

Nízke príjmy a daňové priznanie

Musím ako živnostníčka podať daňové priznanie za rok 2015, keď som zarobila na živnosť za celý rok 1000 eur? Môže ma niekto pokutovať, keď tak neurobím? Mám popritom hlavnú prácu a platím si dane i odvody tam. Ako to riešiť?

Odpovedá Martin Palkovič, účtovný poradca spoločnosti Palkovič: Podľa zákona o dani z príjmov, pokiaľ sú vaše príjmy (nie zisk) menej ako 1901,67 eura, nemáte povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov. Do príjmu sa započítavajú všetky príjmy fyzickej osoby. Aj príjem z prenájmu, podnikania či závislej činnosti, ako je zamestnanecký pomer. Pokiaľ ste túto sumu nepresiahli, nemáte povinnosť podať daňové priznanie. V prípade nepodania daňového priznania k dani z príjmov si treba dať pozor, aby ste nahlásili včas zdravotnej poisťovni výšku svojho príjmu. Môže sa tak stať, že ak za rok 2015 nepodáte daňové priznanie, zdravotná poisťovňa vám môže nariadiť dvojnásobnú výšku preddavkov na zdravotné poistenie. Z toho dôvodu odporúčam daňové priznanie podať. Ak nemáte iné príjmy, daň z príjmov v tomto daňovom priznaní platiť nebudete.

Zo živnosti na eseročku

Mám živnosť, ale vychádza mi platiť vysoké odvody a neviem, ako to urobiť. Na hlavný pomer ma nikto nezamestná, pretože mám už 55 rokov. Viete mi poradiť, ako to vyriešiť?

Martin Tužinský, daňový poradca: Poradil by som zrušiť alebo pozastaviť si výkon živnostenského oprávnenia a zamyslieť sa nad založením napr. spoločnosti s ručením obmedzeným. Z tejto spoločnosti si budete vyplácať minimálnu mzdu a viete si „regulovať“ výšku odvodov platených do zdravotnej a Sociálnej poisťovne. Poznám však viaceré prípady, keď spoločnosti s ručením obmedzeným sa „presídľujú“ do iných krajín, napríklad aj do susedného Česka. Stav na Slovensku je žalostný. Ak sa odosobníme od výšky daňového zaťaženia a protihodnoty, ktorú občan za tieto dane získa, v Slovenskej republike máme vysokú byrokratickú záťaž. Podnikateľ tiež za nedodržanie zákonom stanovenej lehoty dostane pokutu, štátna inštitúcia za nedodržanie zákonom stanovenej lehoty nie je ochotná sa ani len ospravedlniť.

Pozastavenie živnosti a eseročka

V roku 2015 som mala pozastavenú živnosť a v eseročke som si vyplácala minimálnu mzdu. Neplatila som zdravotné odvody. Od roku 2016 sa však minimálna mzda zvyšuje. Ako to bude s odvodmi na zdravotné poistenie? Kedy ich nemusím platiť?

Martin Palkovič, účtovný poradca : Od roku 2016 sa zdvihla výška minimálnej mzdy z 380 eur na 405 eur mesačne. Odvodová výnimka pre zdravotné poistenie sa nezmenila, zostala na úrovni minimálnej mzdy 380 eur. Z toho vyplýva, že aj keď zarobíte 405 eur, bude vám už strhnuté zdravotné poistenie z časti vášho príjmu. V prípade, ak zamestnanec bude zarábať minimálnu mzdu, minulý rok zdravo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 05 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 13:46