StoryEditor

Ničí vás vaša práca? Takto si z nej spravíte zábavu

16.02.2015, 10:00
Autor:
zubzub
Stereotyp: v práci už všetko poznáte, všetky pracovné činnosti viete, zamestnanie vás nudí. Kde hľadať motiváciu radí psychológ Dalibor Spoko.

Než sa pustíte do zlepšovania svojej životnej situácie, mali by ste si odpovedať na otázku, či je pre vás táto práca vlastne vhodná. Kariérne voľby sú však často nesprávne. Niekedy o danom zamestnaní nemáme dopredu reálnu predstavu, inokedy prácu vezmeme bez toho, aby sme sa zamysleli nad mierou rutiny alebo neustálej premenlivosti.

A niekedy si tiež nové zamestnanie volíme nerozumne, len na základe únavy z predchádzajúcej pozície. Exponovaný a vystresovaný obchodný manažér tvrdí: "Hlavne, aby som mal už pokoj." Avšak po mesiaci triedenia faktúr zisťuje, že sa mu hlava môže nudou rozletieť. Každý si musí nájsť taký typ povolania, ktorého miera rutiny/zmeny vyhovuje jeho osobnostnému nastavenia.

1. Snažte sa rutinu niečím narušiť

Ak vám vaša práca vyhovuje, len sa nejako postupom času vytratila tá radosť, premýšľajte, čo môžete zmeniť a ako si prácu urobiť zaujímavejšou. Súťaživí zamestnanci sa možno dohodnú a budú bojovať o to, kto urobí danú činnosť rýchlejšie. Spestrenie môžete dosiahnuť pomocou premenlivého tempa (šprint striedajte s prestávkami). Skúste prepojiť rutinu s inou aktivitou, ktorá bude príjemná (napríklad počúvanie hudby) alebo náročnejšia (učenie sa slovíčok počas schôdzok).

2. Striedajte, kde môžete

Osvedčenú zbraňou proti stereotypu je striedanie. Aj ak budete striedať dve rutinné aktivity, bude to rozmanitejšie ako robiť stále to isté. V pracovných kolektívoch s čisto rutinnou prácou (napríklad pásovou výrobou) by preto malo dochádzať k častému vzájomnému striedaniu na jednotlivých úsekoch. To isté môžete urobiť aj s kolegom v kancelárii. Možno, že jeho rutina bude pre vás zaujímavou činnosťou.
    
Striedať sa môžete aj inde: pri kancelárskej práci môžete počas prvej polovice stáť a v priebehu druhej sedieť. Časť vykonávať s obľúbenou hudbou a časť bez nej. Každý deň prechádzať rutinnými aktivitami v inom poradí. Venovať sa 10 minút stereotypu a 10 minút náročnému projektu a potom znova. Skúste zmeniť miestnosť, prostredie, ľudí okolo, tempo, spôsob práce, používať odlišné nástroje, pomôcky a programy.

3. Meditujte a nechajte si za to platiť

Urobte si z rutinných aktivít meditačné cvičenia. Venujte pozornosť každému svojmu pohybu, každému stlačeniu klávesy, uchopeniu papiera či nástroja. Vnímajte vnemy, telesné pocity, zvuky a pohyby. Ak prídu rušivé myšlienky, netrpezlivosť, len ju zaregistrujte a vráťte svoju pozornosťou späť k pohybom, dotykom, zmyslovým vnemom.

Za podobné cvičenie zaplatíte v kurzoch veľa peňazí. Tu môžete svoju myseľ cvičiť zadarmo a ešte pri tom zarábať. Povaha rutinnej práce sa pre takéto meditačné cvičenie hodí. Medzi jeho účinky patrí zníženie stresu, zlepšenie sústredenia aj zvýšenie radosti zo života, a to aj z jednoduchých rutín, ktoré v ňom vykonávate.

4. V špičke predveďte výkon

Nevenujte sa rutinám v dobe svojej najlepšej výkonnosti. Pre väčšinu ľudí je to dopoludnie. Toto obdobie si radšej vyhraďte pre ťažšie úlohy. Až keď budete vyčerpaní, vrhnite sa na rutinné aktivity. Pôjdu vám lepšie práve vďaka vedomiu, že ste už splnili veľa dôležitých vecí.

5. Zmeňte pozíciu alebo si spestrite život

Ak nič nepomáha, skúste zmeniť prácu. Zaujímavú novú pozíciu môžete nájsť aj v tom istom podniku. Niekedy sa stačí so svojim šéfom dohodnúť na odlišných úlohách.

Alebo si skúste nájsť iné koníčky, začnite nový šport. Aj oživenie voľnočasových aktivít môže s pocitom únavy z pracovného stereotypu pomôcť.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-03-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozpočet najlepších je pol miliardy eur
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 05 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Za akých okolností môže pracovať predčasný dôchodca a aké zmeny pripravuje vláda?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:42