StoryEditor

Chodíte všade neskoro? Toto môže byť príčina

20.08.2015, 00:00
Autor:
macmac
Dôvodov, prečo všade meškáte, môže byť veľa. Prinášame vám niekoľko tých najčastejších.

Chronické meškanie je otravný zlozvyk, ktorý komplikuje život nielen aktérovi, ale najmä všetkým okolo neho. Dôvodov, prečo tak niekto robí, môže byť viacero. „Ide o dva. Objektívne, ktoré nevieme predpokladať alebo ovplyvniť, napríklad nehody. A subjektívne, teda tie, ktoré sú v našej moci,“ hovorí pre HNonline pracovný psychológ František Skokan. Tie subjektívne by sme mohli deliť aj ďalej, a to na vedomé a nevedomé. „Čo sa týka chronického meškania, vo väčšine meškaní ide o subjektívny dôvod, ktorý môže prameniť najmä z nízkeho sebavedomia,“ hovorí ďalej.

Za meškaním môže byť aj strach

Odkladanie nepríjemných vecí je viac či menej známe každému z nás. Raz za čas to nemusí znamenať problém, avšak ak sa z toho stane zvyk, je zle. „Tí, ktorí trpia nízkym sebavedomím, majú najmä strach zo zlyhania, preto odďaľujú odchod na  stretnutie. Alebo tým, že prídu neskoro, bude im venovaná pozornosť, a tak to svoje nízke sebavedomie chcú pozdvihnúť,“ vysvetľuje ďalej psychológ.

Chodenie neskoro ako prejav moci

Chronické meškanie však môže byť u niektorých ľudí prejavom moci a dôležitosti. Je však možné aj to, že ide jednoducho o stres. „Ďalším dôvodom chronického meškania môže byť aj to, že osobné ambície a ašpirácie výrazne prevyšujú schopnosti daného jedinca, teda naberie si viac úloh, aby mohol svoju neschopnosť zakryť objektívnym dôvodom,“ myslí si Skokan. „Jednoducho to však môže byť aj o tom, že tej osobe na tom nezáleží. Má iné priority alebo si je vedomá svojej ceny, že tí čakajúci sú na ňu odkázaní.“

Ak máte problém s chronickým meškaním, skúste sa zamyslieť nad tým, či toho naozaj nemáte veľa. Ak áno, nebojte sa požiadať o pomoc. A ak sa vám do niečoho naozaj nechce, skúste porozmýšľať, prečo to tak je. Nechuť totiž môže znamenať aj to, že sa danej úlohy bojíte, že sa pre vás nehodí, alebo je skrátka pre vás priťažká. Ak sa teda za meškanie „zašíva“ iný dôvod, je dobré ho odhaliť a vyriešiť. A možno odrazu zistíte, že už nemeškáte.

01 - Modified: 2024-04-11 22:12:57 - Feat.: - Title: Do tratí pri Bratislave pôjdu milióny. Vlaky na východ ušetria minúty a bude ich viac 02 - Modified: 2024-03-20 13:15:31 - Feat.: - Title: Terapia u psychológa: Ako sa pripraviť? Čo keď vám nesadne prvé stretnutie a ako prekonať obavy 03 - Modified: 2024-03-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Nová šanca pre odsúvané deti: Drucker sa chystá otestovať do 10-tisíc žiakov 04 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 05 - Modified: 2024-03-11 15:24:00 - Feat.: - Title: Kľúčový diaľničný bod pri Bratislave má sklz pre vykopávky. Prvé výrazné obmedzenia prídu už v marci
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 09:26