StoryEditor

Hazard na internete vás pohltí. Brusel bije na poplach

18.07.2014, 14:30
Hazardné hry na webe začínajú byť problém, rastie počet závislých. Brusel chce proti hrám zasiahnuť v ochrane spotrebiteľov. Najmä kvôli mládeži.

Hrať a stávkovať online sa dnes dá veľmi pohodlne. Sedíte doma pred monitorom, ťaháte myšou a klik... Príjemné napätie... Neúspech? Tak zase na budúce. 

Zvyšovanie ponuky a využívanie online hazardných hier v Európe začína mať však citeľné dôsledky. Rastie patologické hráčstvo, čo predstavuje do budúcna obrovské riziko. Jeho spoločenské náklady sú totiž enormné. Brusel začína biť na poplach – táto závislost sa môže už dnes v celej únii týkat až 5,5 percenta obyvateľov. Ohrození sú najmä mladí a mladiství. Aj preto sa EÚ rozhodla všemožne posilniť v tejto oblasti ochranu spotrebiteľov.

Technológie otvárajú dvere hrám

Hazardné zábavky na internete idú ruka v ruke s rýchlym tempom rozvoja online technológií – mobilných telefónov, smartfónov, tabletov a digitálnej televízie. Trh s týmito službami má v EÚ už takmer sedem miliónov spotrebiteľov, čo predstavuje 45-percentný podiel svetového trhu.

Napriek tomu, že pre väčšinu ľudí, ktorí využívajú v únii online hazardné hry, je to oddychová záležitosť, číha z nej i viacero rizík. Ako informuje Andrej Králik, vedúci tlačového oddelenia v Zastúpení Európskej komisie na Slovensku,  Brusel odhaduje, že „0,1 – 0,8 percenta bežnej populácie dospelých osôb už teraz trpí hráčskou závislosťou a ďalších 0,1 – 2,2 percentapotenciálny problematický sklon k hazardnému hráčstvu“. To všetko je dôvod, prečo Komisia v minulých dňoch prijala špeciálne odporúčania týkajúce sa služieb internetových hazardných hier. Ide v nich predovšetkým o to, aby si štáty uvedomili obrovskú zodpovednosť, ktorú musí mať reklama a sponzorstvo v tejto oblasti, ale aj právne rámce.

„Zmyslom zásad je ochrániť zdravie a minimalizovať hospodárske škody, ktoré môžu vzniknúť patologickým či chorobným hráčstvom,“ dodáva Králik.

Reklama a sponzorstvo verzus morálka

Hráčstvo sa podľa odborníkov stáva problémom vtedy, keď prestane byť čisto príjemnou kratochvíľou a vznikne závislosť. Ako aj pri iných druhoch závislostí sú i tu čoraz viac ohrozené najmä deti a mladiství, keďže na hľadanie informácií alebo na zábavu čoraz častejšie používajú internet. „Môžu sa tým ľahko dostať do kontaktu s reklamou na hazardné hry a s webovými lokalitami venovanými týmto hrám,“ hovorí Králik.

Preto sú podľa neho také potrebné preventívne opatrenia spojené s ponúkaním a s propagáciou online hazardu. Navyše viaceré členské štáty v súčasnosti prehodnocujú súvisiacu legislatívu, odporúčania Komisie by ich práve preto mohli vhodne usmerniť.

Predbežný výsledok? Každá krajina bude povinná Brusel informovať, čo plánuje v tejto oblasti podniknúť - termín na zavedenie prísnejších opatrení je 18 mesiacov od zverejnenia uvedených odporúčaní bruselských úradníkov. Komisia si stanovila dva a pol roka na ich overenie.

V čom spočívajú rady Bruselu členským štátom pre internetové hazardné hry:

  • zabezpečiť, aby online hazardné hry nemohli hrať maloletí a aby sa ich kontakt s touto sférou zminimalizoval reklama a propagácia hazardných hier by mala byť taká primeraná, aby „nezachytávaladetských klientov
  • zaviesť registráciu, aby si hráči museli založiť najprv účet s poskytnutím veku a totožnosti – prevádzkovatelia by si to potom mali overovať, prípadne dokonca sledovať správanie hráča a v prípade potreby upozorniť na problém
  • hráči by mali mať prístup k takej podpore, aby dokázali udržať hranie pod kontrolou – mala by tam byť možnosť stanoviť si počas registrácie výdavkové limity, upozornenia na výhry a prehry, ako aj možnosť hru dočasne prerušiť
  • hráči by mali mať prístup k linkám pomoci, na ktoré sa môžu obrátiť pri rizikovom správaní, a mali by mať možnosť sami sa vyradiť z webových lokalít s hazardnými hrami
  • reklama a sponzorstvo služieb týchto hier by mali byť sociálne zodpovednejšie a prehľadnejšie – nemali by napríklad obsahovať nepodložené tvrdenia o šanci na výhru – treba zabezpečiť odbornú prípravu ľudí pracujúcich okolo online hier, ktorí sú v kontakte s hráčmi, aby sa k ohrozeným jedincom vedeli primerane správať
  • robiť informačné kampane, aby sa zvýšilo povedomie o hazardných hrách a ich rizikách

Odpovedzte si na nasledujúce otázky a zamyslite sa, či sa riziká hrania môžu dotýkať aj vás:

  • Strácali ste čas kvôli hraniu?
  • Cítili ste po hre výčitky svedomia?
  • Hrali ste niekedy preto, aby ste získali peniaze, ktorými by ste zaplatili dlhy alebo vyriešili finančné ťažkosti?
  • Zmenšilo hranie vašu výkonnosť a ctižiadosť?
  • Keď prehráte, máte pocit, že sa musíte k hre čo najskôr vrátiť a vyhrať späť, čo ste prehrali?
  • Keď vyhráte, máte silnú túžbu vrátiť sa k hre a vyhrať viac?
  • Požičali ste si niekedy preto, aby ste financovali svoje hranie?
  • Hráte často tak dlho, kým neprehráte posledné peniaze?
  • Predali ste niekedy niečo, aby ste financovali svoje hranie?
  • Hrali ste niekedy dlhšie, ako ste pôvodne mali v úmysle?
  • Hrali ste niekedy preto, aby ste unikli trápeniu a starostiam?
  • Spôsobuje vám hranie ťažkosti so spánkom?
    Zdroj: Klub abstinentov

Letný servis. Každý deň na HNporadňa.sk

Počas celého júla a augusta nájdete na stránke HNporadňa.sk všetko, čo vás zaujíma v súvislosti s letom.
Brigádujete? Idete na dovolenku? Chcete ju reklamovať alebo sa potrebujete poistiť? Uvažujete, ako ísť na pekný výlet za menej, než stovku? Zaujíma vás, čo vám firma musí na pracovisku zabezpečiť v lete? Alebo chcete kompletné tipy na predĺžené eurovíkendy v Európe?

Sledujte HNporadňa.sk každý pracovný deň a počas sobôt.

01 - Modified: 2006-08-09 21:09:28 - Feat.: 0 - Title: Komentár HN: Mikuláš Fico alias Robert Mráz
01 - Modified: 2024-04-24 09:42:49 - Feat.: - Title: Nový zákon o ochrane spotrebiteľa nahradí viacero predpisov 02 - Modified: 2023-11-20 12:28:49 - Feat.: - Title: Vláda schválila nový zákon o ochrane spotrebiteľa, nahradí viacero predpisov 03 - Modified: 2023-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aj spotrebitelia majú svoje práva 04 - Modified: 2017-12-20 13:57:06 - Feat.: - Title: Európska únia zakročila voči Poľsku: Naštartovala proces na základe článku 7. Maďarsko chce postup vetovať 05 - Modified: 2017-11-14 11:48:35 - Feat.: - Title: Nakupovanie cez internet bude bezpečnejšie. Európsky parlament schválil nové pravidlá
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 22:36