StoryEditor

Sedem najhorších typov šéfov. Takto ich zvládnete

19.10.2014, 17:00
Autor:
mramra
Je váš šéf typ človeka, ktorého nemáte dvakrát radi? Zmeniť ho nezmeníte, no môžete sa naučiť, ako s ním vychádzať.

Pozrite si top sedem (najhorších) typov šéfov.

1. Ľadová kocka

Niektorí nadriadení striktne rozdeľujú svoj život na pracovný a osobný, a tak je pre nich (a ostatných v ich okolí) ťažké vytvoriť si skutočné vzťahy. Zdajú sa byť chladní a ťažko spoznateľní. V tomto prípade musíte byť tí, ktorí urobia prvý krok. Zistite, kam chodil váš šéf na školu alebo kde predtým pracoval. Princíp tkvie v tom, že ak sa spýtate otázku, ktorá by mohla v ňom vzbudiť záujem, „vyhrali ste“. 

2. Sériový inovátor

Líder, ktorý preskakuje z myšlienky na myšlienku, snažiac sa sústrediť sa na projekt. Vždy má nové nápady a to isté vyžaduje aj od svojich podriadených. Nestihnete dokončiť ani to, na čom ste sa dohodli, a už sa od vás vyžaduje niečo iné. Najlepší spôsob, ako zvládnuť tento typ šéfa, je držať s ním krok. Kontrolujte LinkedIn, sledujte, čo robia ostatné firmy, majte oči a uši nastražené na nové nápady. Ak sa vás šéf spýta, či ste čítali TEN článok v The Wall Street Journal, jednoducho musíte vedieť, o čom je reč.

3. Šéf, ktorý má svojich obľúbených

Ľudia, ktorí ho majú radi, získajú všetky benefity, aké firma ponúka. Ak však medzi nich nepatríte, upriamte svoju pozornosť niekam inam. Nájdite iných ľudí vo vašej firme, ktorí si vás budú vážiť a rešpektovať. Až potom si váš boss uvedomí, ako koná, a začne sa správať férovo aj voči ostatným. Na druhej strane, favoritizmus nie je dobrý ani na strane zamestnancov. V momente, keď vaši kolegovia zistia, že ste privilegovaní, otočia sa vám chrbtom. Ostaňte radšej mimo tejto populárnej zóny a presaďte sa individuálne.

4. Mikromanažér

Šéf, ktorý stále stráca kontrolu a neustále vás „bombarduje“ e-mailami a pripomienkami, pričom nezáleží na tom, koľkokrát ste mu splnenie úlohy potvrdili či dali slovo, že projekt dokončíte. Takýto líder vytvára vo firme súťaživú atmosféru a ľudia sa boja delegovať či odsúvať úlohy iba z dôvodu, že prídu o príležitosť. Najlepší spôsob, ako vychádzať s týmto bossom, je komunikovať s ním dovtedy, kým si nezískate jeho dôveru. A samozrejme, pýtajte sa ho veľa otázok. Mikromanažéri chcú dávať veľa odpovedí.

5. „Táraj“

Jediné, čo tento človek dokáže, sú reči. Bez akcie. Máte dočinenia s takýmto šéfom? Prevezmite iniciatívu a začnite konať. Váš šéf vás ocení a vybudujete si tak rešpekt aj u vašich kolegov.

6. Zlodej

Tento líder kradne ostatným myšlienky a zrádza svojich podriadených. Pri takomto charaketere je lepšie držať sa od šéfa ďalej. Sústreďte sa na to, ako sa dostať do pozornosti ostatných nezávisle. Dobrý nástrojom môže byť napríklad LinkedIn alebo iné projekty, ktoré zviditeľnia vás, a nie vášho šéfa.

7. Šéf nerozhodný

Šéf, ktorý nič nedokončí, pretože sa bojí rozhodovania. Nemá skúsenosti a nevie, ako úlohy rozdeľovať. Tento boss vám dáva možnosť prevziať iniciatívu a očakáva, že rozhodovať budete za neho. Pri rozhodovaní mu dávajte dve možnosti a tak bude mať pocit, že robí rozhodnutia on, a nie vy.

Zdroj: BusinessInsider.com

01 - Modified: 2006-11-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ťažkosti prípravy učňov
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 05 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Za akých okolností môže pracovať predčasný dôchodca a aké zmeny pripravuje vláda?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:05