StoryEditor

Nemáte na dovolenku? Takto na ňu predsa „naškrabete“

18.06.2015, 10:00
Autor:
macmac
Finančný plán, ubytovanie v akcii či brigáda. Aj toto vás posunie bližšie k letnému oddychu, o ktorom si myslíte, že si ho nemôžete dovoliť.

Ak máte prievan v peňaženke, neznamená to, že celé leto musíte presedieť doma. Ani dovolenkovať nemusíte na vlastnej terase. Stačí ju naplánovať na september a začať si kontrolovať financie. Vyhnete sa tak zbytočným pôžičkám a úverom, ktoré sú podľa Marianny Bojdovej, odborníčky na osobné financie z Partners Group, prvým krokom do dlhovej pasce. „Splátky budú dovolenku pripomínať ešte dlho potom, ako vybledne letné opálenie,“ varuje. Pozrite si tieto tipy a nič také vám hroziť nebude.

Snímka: ilustračná, archív

Radšej autom, ako letecky. A nie v hoteli, ale v apartmáne

Prímorské destinácie nechajte tak a voľte radšej domáce prostredie ako Tatry, rôzne jazerá či iné prírodné krásy našej krajiny. Ušetríte nie len na ubytovaní, ale aj na doprave. „Cesta takto vyjde podstatne lacnejšie, navyše na Slovensku je mnoho krásnych miest, o ktorých sme veľakrát ani netušili,“ vysvetľuje M. Bojdová. Zároveň odporúča hľadať ubytovanie skôr v menších a lacnejších zariadeniach, ako v luxusných hotelových komplexoch. „Apartmánové ubytovanie má výhodu aj v zabudovanej kuchynke, kde si dovolenkár sám varí a ušetrí tak peniaze za reštaurácie,“ radí ďalej. Ak sa rozhodnete pre zahraničnú destináciu, voľte lacnejšiu cestnú dopravu. „S vlastným autom plynú mnohé výhody, sme mobilnejší a pánmi svojho času. Ak je auto po technicky v poriadku, nemalo by vás nič zaskočiť,“ hovorí odborníčka. Zároveň upozorňuje, že pre jedného dovolenkára je najvýhodnejšia doprava autobusom.

Choďte radšej po sezóne

Dovolenka počas hlavnej sezóny je podstatne drahšia ako dovolenka mimo sezónu. Neskorší termín dovolenky poskytne dlhší čas na šetrenie a rovnako aj viac času na plánovanie či organizovanie dovolenky. To všetko sa samozrejme odrazí aj na lepšej cene. Organizovanie dovolenky si ponechajte vo vlastných rukách. Bude vás to síce stáť viac času, ale nebudete musieť platiť zbytočné poplatky za sprostredkovanie a vybavenie dovolenky cestovnej kancelárii. A čo je najlepšie, dovolenku si naplánujete presne podľa svojich predstáv.

Kontrolujte si akcie a majte finančný plán

Mnoho ubytovacích zariadení ponúka ubytovanie pre dieťa zadarmo alebo s 50% zľavou. Porozmýšľajte tiež nad spoločnou dovolenkou s blízkou rodinou alebo kamarátmi, možno sa vám podarí získať množstevnú zľavu. Ak sa vám zľavy a akcie zdajú byť podozrivé, alebo máte pocit, že neposkytujú dostatočné informácie, nebojte sa pýtať. Najdôležitejšie je aby ste vedeli, čo kupujete. Tiež si pred plánovaním dovolenky vytvorte finančný plán. Zadefinujte si cieľovú sumu, ktorú ste ochotní a najmä schopní zaplatiť za dovolenku. Následne si pripravte plán, koľko si mesačne budete odkladať a dodržte to. Tiež si ujasnite, kde všade viete ušetriť. „Stačí obmedziť nákup potravín, ktoré nespadajú do „nutnej“ výbavy chladničky. Dámy budú určite milo prekvapené, koľko dokážu ušetriť, ak obmedzia nákupy drogérie či oblečenia iba na naozaj potrebné položky,“ opisuje Bojdová. Ušetriť sa dá aj na cigaretách, alkohole či nákladoch na voľnočasové aktivity. „Tie treba v období šetrenia zredukovať na minimum, miesto návštevy kina, kaviarne alebo baru voliť finančne nenáročnú prechádzku v prírode, miesto členstva vo fitnescentre prejsť na športy, ktoré nie je potrebné financovať,“ radí odborníčka.

Majte prehľad nad tým, čo využívate

„Často telefonujeme nad rámec mesačného paušálu a značné čiastky odchádzajú z rozpočtu napríklad na starostlivosť o autá,“ hovorí odborníčka. Miesto svojpomocného a ručného umývania čistíme svoje autá v platených umyvárňach, autami sa vyvážame aj na krátke vzdialenosti a zbytočne míňame benzín. Ušetriť sa dá využívaním hromadnej dopravy. V každej domácnosti sa okrem toho nájdu predmety, elektronika, oblečenie, ale aj hračky, či športové potreby, ktoré  sú zachovalé, majú hodnotu a nie sú vôbec využívané. Skúste sa zaregistrovať na bazárových portáloch, kde tieto veci ponúknete na predaj. „Takýmto spôsobom zabijete dve muchy jednou ranou. Okrem toho, že si finančne prilepšíte, zbavíte sa takzvaných lapačov prachu,“ tvrdí Bojdová ďalej.

Brigádujte

Ak nič z toho nepomohlo, skúste brigádu alebo krátkodobú sezónnu prácu. „Práve v letných mesiacoch sa ponuka príležitostných prác rozširuje, privyrobiť si tak môže aspoň jeden z partnerov. Pre tých, ktorí sa starajú o deti je riešením práca z domu,“ dodáva Bojdová. Takýmto spôsobom si na nejakú tú dovolenku našetríte a nemusíte stráviť celé leto doma či v práci.

Zdroj: Partners Group

01 - Modified: 2007-06-27 11:14:00 - Feat.: 0 - Title: Vtáčiu chrípku potvrdili v ďalšej českej hydinárni
01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:32