StoryEditor

Firmám sa sprísni odpisovanie strát. Dane budú vyššie

25.11.2013, 09:00
Podnikanie u nás opäť zdražie. Ministerstvo financií pripravilo nové pravidlá na odpisovanie strát, čo môže položiť tisíce firiem.

Tisíckam malých a stredných firiem hrozia od januára vyššie dane. V niektorých prípadoch až o desiatky percent. Okrem platenia licencií (minimálnej dane), rezort financií si chce nahnať peniaze aj zmenami v odpisovaní daňových strát. Na budúci rok chce tak získať viac ako 35 miliónov eur.

Na odpisy bude málo času
Straty si teraz môžu firmy odpisovať sedem rokov. Po novom by to mali byť už len štyri. Každý rok však môžu „zlikvidovať“ len štvrtinu straty. No aj to iba vtedy, ak ďalší rok budú v pluse. „Firmám hrozí, že za taký krátky čas si nestihnú stratu odpočítať, čo im zdvihne dane,“ upozorňuje Peter Pašek zo spoločnosti Accace.

„Musím sa poradiť s ekonómom, čo to bude pre naše firmy znamenať,“ reagoval konateľ a finančný riaditeľ holdingu podnikajúceho v oblasti projektov na výrobu elektrickej energie Stanislav Košút, keď sme mu povedali o pripravovaných zmenách. Ešte o nich nevedel, lebo zmena v licenciách sa do novely zákona o dani z príjmov dostala až v parlamente. Neprešla pripomienkovým konaním.      

Daňový „koktail“
„To bude poriadny úder pre podnikateľov,“ dodal Košút. Jeho eseročky sú totiž v strate, lebo svoje projekty ešte len pripravujú. Zatiaľ majú len výdavky, ale žiadne príjmy. Nové pravidlá odpočtu teda poškodia hlavne menšie firmy, podniky ktoré strácajú zákazky, alebo dlhodobejšie investujú a zisk budú mať až o niekoľko rokov. 

„Odpočet daňovej straty patrí ku korektnej daňovej optimalizácii, pomocou ktorej si vie daňovník podľa predpokladov vývoja podnikania nastaviť svoj základ dane. Možnosť uplatnenia odpočtu podľa nových pravidiel v kombinácii s daňovými licenciami (minimálnymi daňami) však môže byť pre niektoré spoločnosti smrtiacim koktailom. Dane sa im môžu zvýšiť až o desiatky percent,“ predpokladá poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska Jaroslava Lukačovičová.

V odpisovaní budeme na chvoste
„Zmena odpočtov daňovej straty má firmám zúžiť možnosti daňovej optimalizácie,“ tvrdí ministerstvo financií, ktoré o tom s podnikateľmi nerokovalo. Účtovníci a daňoví poradcovia však upozorňujú, že nový systém odpisovania negatívne ovplyvní všetky firmy. Teda aj tie, ktoré dane riadne platia a nepodvádzajú.

Ak tieto zmeny parlament schváli, Slovensko bude mať jednu z najkratších lehôt (4 roky) na odpisovanie strát v Európe, čo zhorší úroveň podnikateľského prostredia. Viaceré štáty nemajú túto lehotu vôbec určenú. V iných, napríklad  v Rusku, sa dá strata odpisovať 10 rokov, v Holandsku 9, v Česku 5, ale napríklad v USA až 20 rokov. 

Viac sa dočítate tu:
1) Dane po novom. Budú vyššie
2) Pozrite sa, o koľko vám vzrastú dane
3) Odpisovanie strát a licencie položia veľa firiem
4) Jedovatý daňový koktail sa už mieša
5) Ako sa mení zákon, keď štátu chýbajú peniaze
6) Riziko je najmä v raste firemných daní


 


Predplaťte si v pondelok 25.11. 2013 Hospodárske noviny na 1 rok za starú cenu 0,75 € za 1 vydanie a dostanete od nás Online účtovný softvér pre malých a stredných podnikateľov na 13 mesiacov od spoločnosti PRO-FIT úplne zdarma.



 

01 - Modified: 2005-09-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyššie prémie v Lige majstrov
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 00:51:12 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec sa v paneli zameral na malých podnikateľov. Únia by mala pomôcť aj farmárom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:39