StoryEditor

Máte pred Vianocami v peňaženke vietor? Nepodľahnite rýchlym pôžičkám

03.12.2014, 13:04
Autor:
TASRTASR
Prichádzajúce Vianoce zvyšujú nápor na peňaženku. Ľudia, ktorí si odkladali peniaze počas roka, tlak veľmi nepociťujú. No čo tí ostatní?

Vo všeobecnosti platí, že by sme sa mali prikrývať iba takou perinou, na akú máme. Obdobie Vianoc je však niečo výnimočné. Spotrebitelia ľahšie podľahnú atraktívnej ponuke bánk a nebankoviek. Cieľom je získať peniaze okamžite.

Takéto správanie síce vykryje na krátky čas finančnú núdzu, no s príchodom prvej splátky a úrokov prichádza vytriezvenie, ktoré dokáže narušiť rodinný rozpočet a skomplikovať spravovanie osobných financií.

Myslite na budúcnosť

Všetky kreditné karty, povolené prečerpania i krátkodobé spotrebné úvery totiž banky evidujú v slovenskom úverovom registri a vstupujú do výdavkov a záväzkov. V prípade, že bude klient chcieť v budúcnosti riešiť vážnejšiu situáciu, ako napríklad bývanie, nezmyselné krátkodobé úvery situáciu skomplikujú.

Splátky? Dobre si všetko spočítajte

O tom, aké finančné pasce počas Vianoc na nás číhajú a ako si s nimi poradiť, radí Andrea Straková, odborníčka na osobné financie z Partners Group SK. „Tak prvou najdôležitejšou radou súvisiacou s vianočnými nákupmi je, že keď si chceme požičať financie, musíme si preveriť, či splátky, ktoré budeme platiť najbližší rok, nezaťažia náš rodinný rozpočet,“ hovorí odborníčka.

Druhou veľmi dôležitou radou alebo takým princípom je, že ak si vyberiete akýkoľvek typ bankového alebo nebankového produktu, musíte si sledovať takzvanú ročnú percentuálnu mieru nákladov, teda ukazovateľ, koľko nás bude celý ten úver stáť.

Ak sa rozhodnete, a to je tretia rada, nakupovať na splátky, odporúčame preveriť si cenu tovaru vo viacerých obchodoch, často sa môžu veľmi odlišovať. „Ak by sme využili počas Vianoc kreditnú kartu, tam zase odporúčame dobre preveriť bezúročné obdobie - dokedy môžeme financie vrátiť bez akýchkoľvek nákladov,“ tvrdí Straková.

A piatou dôležitou radou alebo bodom, na ktorý sa treba zamerať, je povolené prečerpanie na účte.

Foto: internet

01 - Modified: 2007-01-14 14:42:00 - Feat.: 0 - Title: Sarkozy sa rázne postavil proti vstupu Turecka do EÚ
01 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 02 - Modified: 2024-03-25 14:29:23 - Feat.: - Title: Poradíme vám, ako zvýšiť hodnotu svojej nehnuteľnosti na trhu 03 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Podnikatelia vlani hľadali nájomníkov do svojich garáží. Zachutil im lízing, počet zmlúv tak prudko vzrástol 04 - Modified: 2024-02-26 13:52:13 - Feat.: - Title: Rusko a Čína diskutujú o pôžičkách v jüanoch. Nič však nie je rozhodnuté, vraví ruský minister financií 05 - Modified: 2024-01-24 18:35:55 - Feat.: - Title: Slovensko sa stáva krajinou na lízing. Počet zmlúv raketovo rastie, je za tým ústup krízy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 17:48