StoryEditor

Ako si v zime doma lacno „prikúriť“. Takto vám bude teplejšie

14.02.2015, 09:01
Autor:
macmac
Ak vám paneláku kúria slabo a zateplený ho nemáte, skúste tieto možnosti. Nestoja vás nič a pomôžu.

Zima sa ešte neskončila, chladné dni sa striedajú s ešte chladnejšími. Ak bývate v paneláku, zrejme ste si už neraz pomysleli, že by mohli kúriť aj lepšie. Nie vždy je to však o samotnom kúrení, aj obyvatelia robia chyby. Toto zlepšite a určite zaregistrujete rozdiel.

Na radiátor nepatrí dlhá záclona ani mokré uteráky. A už vôbec nie nábytok, ktorý mu zbytočne prekáža v širení tepla do miestnosti. Ak to nedodržiavate, nemôžete sa ani čudovať. Urobte potrebnú nápravu a zmena teploty v izbe vás prekvapí.

Zatvárajte dvere v každej izbe. Tak budete mať v každej miestnosti teplotu pod kontrolou. Oddelíte tepelné zóny a teplo vám nebude tak unikať do chodby, čo v obývačke určite oceníte.

Zamedzujte úniku tepla. Dobrý nápad je utesniť stenu, ktorá oddeľuje stupačky od kúpeľne. Zatiahnite vetracie okienka na kúpeľni, keď momentálne netreba vetrať, zamedzíte tak prievanu. Pozornosť venujte aj kuchyni - ak máte digestor zaústený do odsávacieho komína v jadre, zatvorte jeho dvierka. Samozrejme, iba vtedy, keď nevaríte.     

Vchodové dvere by mali dobre priliehať. Ak nie, teplota v byte sa výrazne znižuje. Ak je to veľmi zlé, potrebujete ich vymeniť. Prípadne použite tesniacu pásku, spraví vám dobrú službu. Rovnako musia priliehať aj okná - keď vám cez ne fučí, môžete kúriť, koľko chcete a budete mať zimu ďalej.

Nezabúdajte na koberce. V dnešnej ére plastových podláh sa to zíde, najmä v spálni či detskej izbe. Nebudete musieť ráno prekonávať šok z „dopadu“ rovno na studenú zem. Koberce patria aj do detskej izby. A nezabudnite na teplé ponožky a papuče.

Používajte triky. V orandžovej izbe vám bude teplejšie, ako keď ju vymaľujete chladnou modrou. Tá sa hodí skôr do spálne, ale izby, kde trávite väčšinu času, by mali mať sýte a teplé odtiene. Je to iba pocitový rozdiel, ale takisto pomôže.

Pomôže ohrievač alebo krb. To druhé už síce medzi lacné riešenia nepatrí, ale efekt má skvelý. Ak vám tieto tipy na „prikúrenie“ dostatočne nepomôžu, do budúcej zimy si nejaký zaobstarajte.

01 - Modified: 2007-03-14 13:00:51 - Feat.: 0 - Title: Rusko: Irán prestáva mať záujem o dobudovanie elektrárne
01 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 02 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 03 - Modified: 2024-04-09 17:55:46 - Feat.: - Title: V Česku padali štvrtý deň po sebe teplotné rekordy, priblížili sa k 29 stupňom 04 - Modified: 2024-04-08 22:09:49 - Feat.: - Title: Štátna akciovka mala rekordný rok, prekonala poštu aj diaľničiarov. Saková je s vedením aj tak nespokojná 05 - Modified: 2024-03-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Aké bude počasie toto leto? Poznáme prvú predpoveď, vedci na ňu použili neobvyklú metódu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 08:18